Συρία: Συνεχίζεται το σφυροκόπημα παρά το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα

Είκοσι δύο άνθρωποι, από τους οποίους δώδεκα άμαχοι, σκοτώθηκαν την Κυριακή στη Συρία, την ώρα που το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ οργανώνει δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα, το οποίο σύμφωνα με την κυβέρνηση καθιερώνει τον πολιτικό πλουραλισμό....

Τα βίαια επεισόδια συνεχίζονται ύστερα
από τουλάχιστον 11 μήνες εξέγερσης και οι επιχειρήσεις καταστολής έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 7.700 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το σχέδιο Συντάγματος εντάσσεται στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων τις οποίες υποσχέθηκε το συριακό καθεστώς για να κατευνάσει το κίνημα αμφισβήτησης. Ωστόσο η αντιπολίτευση ζητεί μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος.
Το νέο Σύνταγμα εκχωρεί κύρια προνόμια στον αρχηγό του κράτους απαλείφοντας τον κυρίαρχο ρόλο του κυβερνώντος εδώ και μισό αιώνα κόμματος Μπάαθ, μετέδωσε η επίσημη συριακή τηλεόραση.

Ο αρχηγός του κράτους επιλέγει τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση, ανεξαρτήτως της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απορρίπτει νόμους.
Το άρθρο 88 προβλέπει ότι ο πρόεδρος μπορεί να εκλέγεται για δύο επταετείς θητείες, αλλά το άρθρο 155 διευκρινίζει ότι οι διατάξεις αυτές θα εφαρμοστούν από την προσεχή προεδρική εκλογή, το 2014, επιτρέποντας έτσι την πιθανότητα ο Μπασάρ αλ Ασαντ να παραμείνει στην εξουσία ακόμη 16 χρόνια.
Ωστόσο οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού κάλεσαν σε μποϊκοτάζ και σε γενική απεργία σήμερα Κυριακή σε όλη τη χώρα «γιατί το καθεστώς προσπαθεί με το τέχνασμα αυτό να κρύψει τα εγκλήματά του».

Την ίδια ώρα οι συριακές δυνάμεις σφυροκοπούν αδιάκοπα την πόλη Χομς και πραγματοποιούν επιχειρήσεις σε πολλές ακόμη πόλεις της χώρας για να καταστείλουν την εξέγερση.
Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, κάλεσε το συριακό στρατό να θέσει το συμφέρον της χώρας πριν από την προάσπιση του καθεστώτος της Δαμασκού. «Καλούμε τα μέλη του συριακού στρατού να θέσουν ως προτεραιότητα το συμφέρον του κράτους. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο κύκλος γύρω από τον Μπασάρ αλ-Ασαντ ανησυχεί για τις άγριες επιθέσεις που σημειώνονται. Ολοι οι Σύροι πρέπει να εργαστούν μαζί για την αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος», τόνισε η Κλίντον.

Πηγή: kathimerini.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα