Θα χυθεί άπλετο φως στη Βραζιλία;

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, πολλοί Βραζιλιάνοι ήταν απρόθυμοι να επανεξετάσουν τις πράξεις βαρβαρότητας του στρατού στο πλαίσιο της δικτατορίας, προτιμώντας να ξεχάσουν. Ένας νόμος περί αμνηστίας που θεσπίστηκε από στρατιωτικούς ηγέτες το 1979 απαλλάσσει κατηγορουμένους για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Όμως τώρα, πρόεδρος της χώρας είναι η Ντίλμα Ρούσεφ, μέλος της αντίστασης και θύμα βασανισμών, κάτι που σημαίνει πως υπάρχει διάθεση να χυθεί άπλετο φως
στην υπόθεση...

Η Ρούσεφ έχει δημιουργήσει μια επιτροπή αλήθειας, η οποία έχει θέσει ως στόχο να διαλευκάνει εγκλήματα που έγιναν με πολιτικά κίνητρα μέχρι το 2014. Το «Spiegel» γράφει ότι το πρώτο πρόσωπο κατά του οποίου θα κατατεθεί κατηγορητήριο είναι ο συνταγματάρχης Σεμπαστιάο ντε Μούρα, γνωστός και ως Major Curio. O κατηγορούμενος, σήμερα 78 ετών, είναι συνταξιούχος εδώ και χρόνια και σιωπά σχετικά με το θέμα. Η ομάδα που συλλέγει στοιχεία εναντίον του κάνει έρευνες και εκταφές σε νεκροταφεία, αλλά έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στον Μάνουελ Καχουέιρο, που υπήρξε μάρτυρας.

Σύμφωνα με τον Καχουέιρο, ο συνταγματάρχης βασάνιζε προσωπικά τους αιχμαλώτους του - χρησιμοποιώντας σιδερένιες βέργες ή σιδερογροθιές - και ήταν πάντα απαθής και με παγωμένη έκφραση. Περιγράφει τον Ντε Μούρα ως συστηματικό βασανιστή, ως κάποιον που ήθελε να δει «αποτελέσματα». Ο Ντε Μούρα - ο οποίος τώρα ζει στην Μπραζίλια - έχει προσλάβει έναν κορυφαίο δικηγόρο για την υπεράσπισή του. Το όνομα αυτού, Αντελίνο Τουκούντουβα. Ο 71χρονος δικηγόρος αποκαλεί τον πελάτη του ως τον «καλύτερό του φίλο».

Ο Ντε Μούρα ζει σε ένα άνετο μεσοαστικό προάστιο της Μπραζίλια. Επιμένει ότι οι φράσεις που έχει πει ο ίδιος είναι μόνο οι εξής:
- σχετικά με τη δουλειά του: «ο στόχος ήταν να προστατεύσει την ακεραιότητα του έθνους με κάθε κόστος»
- σχετικά με τις κατηγορίες περί βασανισμών: «έκανα ανακρίσεις κι εκεί δεν σερβίρονται κουλουράκια. Υπάρχει χρονικός περιορισμός για την εξαγωγή σημαντικών πληροφοριών από έναν εχθρό που είναι κρατούμενος. Αυτές οι ανακρίσεις δεν είναι δυνατόν να είναι ήρεμες και πρέπει να συμβαδίζουν με τις περιστάσεις»
- σχετικά με τα εγκλήματα της δικτατορίας: «αν έγιναν υπερβολές, δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τις καταχρήσεις των κομμουνιστικών κυβερνήσεων, για τις οποίες δεν κατηγορήθηκαν ποτέ».

Ο συνταξιούχος συνταγματάρχης λαμβάνει σύνταξη 2.500 ευρώ. Υποστηρίζει ότι έχει συγχωρέσει τα θύματά του, ενώ λέει ότι έχει πλέον αποδεχθεί την ιδέα ότι οι νέοι επαναστάτες «ήταν μάλλον ιδεαλιστές, διαποτισμένοι με ένα πνεύμα που δεν ήταν σε αντίθεση με το δικό μας. Όμως, η πορεία τους πήγαινε σε μία κατεύθυνση και η δική μου σε μία άλλη».
Keywords
Τυχαία Θέματα