Το Κίτο κατηγορεί τo Λονδίνο για την επιδείνωση της υγείας τού Ασάνζ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνιο επέρριψε στη Βρετανία την ευθύνη για την επιδείνωση της υγείας τού ιδρυτή τού ιστότοπου Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και χαρακτήρισε την υπόθεση αυτή «πάρα πολύ σοβαρή»....
«Καθώς η βρετανική κυβέρνηση τού έχει στερήσει κάθε ελευθερία κίνησης, η υγεία του Τζούλιαν Ασάνζ έχει αρχίσει να επιδεινώνεται» τόνισε ο Πατίνιο σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, αναφερόμενος
στην άρνηση του Λονδίνου να επιτρέψει στον Ασάνζ, στον οποίο ο Ισημερινός έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο, να εγκαταλείψει την πρεσβεία της χώρας αυτής.
«Αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό, διότι πιστεύαμε πως η Βρετανία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους διεθνείς νόμους» πρόσθεσε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ισημερινού.
«Ας ελπίσουμε ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε κάποια σοβαρή κατάσταση εκεί» τόνισε και παραδέχθηκε ότι δε γνωρίζει την ακριβή κατάσταση της υγείας του Ασάνζ.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει καταφύγει από τα μέσα Ιουνίου στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, προσπαθεί να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για μια υπόθεση βιασμού.
Ο 41χρονος Αυστραλός φοβάται την έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου, όπως υποστηρίζει, αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή για τη διαρροή μέσω του Wikileaks απόρρητων αμερικανικών εγγράφων.

Την Τετάρτη, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, Μάρκο Αλμπούζα, δήλωσε στη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα, ότι ο Ασάνζ «έχει αδυνατίσει πολύ» και ότι το Κίτο «ανησυχεί ιδιαίτερα για την υγεία του».
«Εάν αρρωστήσει ο Ασάνζ θα πρέπει ή να δεχθεί ιατρική φροντίδα στην πρεσβεία ή να νοσηλευτεί» δήλωσε ο Αλμπούζα στο ραδιοσταθμό Φωνή της Ρωσίας.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο δήλωσε ότι το Foreign Office δεν έχει ενημερωθεί ότι ο Ασάνζ είναι άρρωστος.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Mail On Sunday στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Ασάνζ είχε δηλώσει ότι «η υγεία του σταδιακά επιδεινώνεται» λόγω του εγκλεισμού του και ότι έχει παρουσιάσει βήχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα