Το Λουξεμβούργο “υποτάσσεται” στις απαιτήσεις του Βερολίνου

Την ικανοποίησή του για την απόφαση του Λουξεμβούργου να περιορίσει δραστικά το τραπεζικό απόρρητο εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Saarbrücker Zeitung" που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα....

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε μάλιστα πως ο ίδιος, η γερμανική κυβέρνηση και ο ομόλογός του του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν, βρίσκονταν σε διαρκή συνεργασία τις τελευταίες δύο εβδομάδες για το θέμα.
Σημειώνεται πως το Λουξεμβούργο ήταν μέχρι πρόσφατα
η μοναδική χώρα μαζί με την Αυστρία που αρνούνταν να δώσουν στοιχεία για καταθέσεις Ευρωπαίων πολιτών έπειτα από δικαστικές αποφάσεις, επικαλούμενο το τραπεζικό απόρρητο. Και μάλιστα ο κύριος Φρίντεν εμφανιζόταν λάβρος κατά των Ευρωπαίων πολιτικών και της απόφασης που είχαν λάβει, στο τελευταίο Eurogroup, για τη “διάσωση” της Κύπρου και κυρίως για την μεθόδευση που ακολουθήθηκε για τον τραπεζικό κλάδο και για το “κούρεμα” των καταθέσεων.
Παρ' όλ' αυτά, τώρα ο κύριος Φρίντεν έδειξε έτοιμος να “υπακούσει” στις απαιτήσεις του Βερολίνου για περισσότερο διαφανές τραπεζικό σύστημα. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sontagzeitung τονίζει: "Θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τις ξένες φορολογικές αρχές. Η διεθνής τάση πηγαίνει προς μια αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών. Δεν είμαστε πλέον αυστηρά αντίθετοι σ' αυτό".
Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, ο χρηματοπιστωτικός τομέας της χώρας περιλαμβάνει 141 τράπεζες από 26 χώρες και 3.840 επενδυτικά ταμεία που επιχειρούν σε 70 άλλες χώρες.
Keywords
Τυχαία Θέματα