Το παρασκήνιο της κόντρας

Δεν κράτησε περισσότερο από δύο ώρες η συνάντηση της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Δοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν τις έντονες επιφυλάξεις τους για το μοντέλο της διαθεσιμότητας και ζήτησαν απολύσεις εδώ και τώρα. «Απολύσεις ζητούν από την πρώτη στιγμή. Δεν έχουν αλλάξει στάση δυστυχώς μέχρι σήμερα. Προσπαθούμε να το αποφύγουμε» σημείωσε στο Real.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.....

Οι
εκπρόσωποι των δανειστών παρά τα αναλυτικά στοιχεία που τους παρέθεσε ο Αντώνης Μανιτάκης εμφανίστηκαν δύσπιστοι.
Τρόικα: «Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να προχωρήσετε μέσω διαθεσιμότητας στην απομάκρυνση των υπαλλήλων. Σας θυμίζω ότι είχε αποτύχει η εφεδρεία ...»
Αντ. Μανιτάκης: «Με τα αναλυτικά στοιχεία που σας έχω παραθέσει, σας αποδεικνύω ότι θα έχουν αποχωρήσει 150.000 υπάλληλοι μέχρι το 2015 χωρίς απολύσεις»
Τρόικα: «Δεν αμφισβητούμε εσάς και τις προθέσεις σας. Θέλουμε πιο σίγουρα και πιο μετρήσιμα αποτελέσματα».
Αντ. Μανιτάκης: «Το σχέδιο που σας παρουσιάσαμε έχει μετρήσιμα αποτελέσματα και εκπληρώνουμε τους μνημονικούς μας στόχους»
Τρόικα: «Γιατί δεν μπορούν να απολυθούν οι υπάλληλοι που εργάζονται στους δημόσιους οργανισμούς που θα κλείσουν;»
Αντ. Μανιτάκης: «Θα παρακαλούσα να αποχωρήσω για να συζητήσω με τους συνεργάτες μου ώστε αύριο να σας φέρω μια νέα πρόταση»
Σε αυτό το σημείο υπήρξε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποχώρησε εκνευρισμένος από το υπουργείο Οικονομικών που έγινε η συνάντηση.
«Προτιμάται απολύσεις ή μειώσεις στους μισθούς; Ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους ο Αντώνης Μανιτάκης «προτιμώ να κάνω αυτό που πρέπει» απάντησε με κατηγορηματικό τόνο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με το σχέδιο του Αντώνη Μανιτάκη προτείνεται η απομάκρυνση περίπου 11.000 υπαλλήλων, που είναι επίορκοι, απουσιάζουν αδικαιολόγητα από τις υπηρεσίες τους ή κρίνονται ακατάλληλοι βάσει του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα και η πρόταση για υπαγωγή σε διαθεσιμότητα μέρους του προσωπικού, το οποίο απασχολείται στο δεύτερο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων περισσότερων από 200 φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Στο θέμα της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής.
«Δεν μπορούμε να υπερχρεωνόμαστε, να κόβουμε μισθούς και συντάξεις, ενώ κρατάμε υπεράριθμους και ακατάλληλους στο Δημόσιο, τη στιγμή που στον ιδιωτικό τομέα έχει εκτοξευθεί η ανεργία. Αυτό το "σπυρί" έπρεπε πια να "σπάσει". Και το κάνουμε με τον πιο ήπιο τρόπο. Αλλά το κάνουμε».

Το μοντέλο της διαθεσιμότητας
Σε διαθεσιμότητα θα μπουν κυρίως όσοι εργάζονται στους οργανισμούς οι οποίοι θα συγχωνευτούν ή θα κλείσουν. Θα λαμβάνουν για ένα χρόνο το 50% του μισθού τους και στόχος είναι να έχουν αποχωρίσει στο τέλος του 2014.

Στην λίστα της δια
Keywords
Τυχαία Θέματα