Βρετανία: Αύξηση αποδοχών ζητούν οι βουλευτές

Οι βουλευτές στη Βρετανία πιστεύουν ότι τους αξίζει αύξηση αποδοχών της τάξης του 30%. Σχεδόν το 70% των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων εκτιμούν ότι αμείβονται με λιγότερα χρήματα από όσο πρέπει για την δουλειά που κάνουν, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Ανεξάρτητη Κοινοβουλευτική Αρχή Ipsa...
Οι Συντηρητικοί βουλευτές θα ήθελαν, κατά μέσο όρο, μια αύξηση 37.000 ευρώ στις βασικές ετήσιες αποδοχές - που θα ανερχόταν έτσι σε 116.000 ευρώ - ενώ οι συνάδελφοί τους στο Κόμμα των
Εργατικών πιστεύουν ότι δικαιούνται μια αύξηση 37.600 ευρώ στον βασικό μισθό.
Σήμερα στη Βρετανία η βουλευτική αποζημίωση ανέρχεται σε 78.900 ευρώ τον χρόνο. Η Αρχή εξετάζει τις αποζημιώσεις και τις συντάξεις των βουλευτών και αναμένεται να δημοσιεύσει τις συστάσεις της αργότερα εφέτος.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον ψήφισε αυστηρό πλαφόν για τις αυξήσεις στους μισθούς στο δημόσιο κατά 1% τα επόμενα δύο χρόνια, μεγάλος αριθμός βουλευτών πιστεύουν ότι αυτό δεν πρέπει να ισχύσει για τις δικές τους απολαβές. Πολλοί σχολίασαν ότι ο μισθός τους θα πρέπει να αυξηθεί εξαιτίας των επιπλέον εξόδων που δεν καλύπτονται από τις αποζημιώσεις. «Ενας βουλευτής κερδίζει λιγότερα από έναν υποδιευθυντή σε σχολείο, από έναν φαρμακοποιό, γιατρό, ακόμη και από μέλη δημοτικών συμβουλίων», είπε ένα μέλος του κοινοβουλίου.
Η Ipsa επιβεβαίωσε ότι το όριο του 1% για τις αυξήσεις θα ισχύσει και για τους βουλευτές τα επόμενα δύο χρόνια. Στη συνέχεια θα υπάρξει μεταρρύθμιση στους μισθούς και στις συντάξεις των βουλευτών.
Ο πρόεδρος της Ipsa σερ Ιαν Κένεντι είπε ότι το νέο καθεστώς είναι σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. «Στο παρελθόν, οι βουλευτές συμφωνούσαν μεταξύ τους για το ύψος των μισθών και των συντάξεών τους. Ετσι αυτή η νέα προσέγγιση, για ανεξαρτησία στη λήψη αποφάσεων είναι μια πραγματική και σημαντική αλλαγή και άλλο ένα κρίσιμο βήμα ώστε να ξανακερδίσει η βουλή την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης», τόνισε.
Keywords
Τυχαία Θέματα