O πιο επικίνδυνος ψηφιακός παιδότοπος τα κοινωνικά δίκτυα

22:21 6/6/2013 - Πηγή: TNSite

Το ανεξέλεγκτο «σερφάρισμα» στο διαδίκτυο κρύβει παγίδες για τα παιδιά

Με το τέλος της σχολικής περιόδου και την έναρξη των καλοκαιριών διακοπών είναι δεδομένο ότι τα παιδιά δεν θα περνούν μόνο περισσότερο χρόνο εκτός σπιτιού, αλλά και μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Και καθώς το Ιντερνετ είναι μια πηγή χρήσιμων πληροφοριών και γνώσης κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, όταν χρησιμοποιείται χωρίς περιορισμούς μπορεί να αποδειχτεί ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο περιβάλλον για τους μικρούς «σέρφερ». Διαφορετικές

απειλές, από γνωστούς ιούς μέχρι σοβαρές απάτες, καθώς και περιεχόμενο ακατάλληλο για τα μάτια των παιδιών, μπορούν να θέσουν τα ίδια – αλλά ακόμα και ολόκληρη την οικογένεια —σε πραγματικό κίνδυνο.

Σήμερα, οι οικογένειες τείνουν να διαθέτουν όλο και περισσότερες συσκευές με πρόσβαση στο Διαδίκτυο, που σημαίνει ότι είναι ευκολότερο από ποτέ για τα παιδιά να συνδεθούν — και δυσκολότερο από ποτέ να ελεγχθεί το τι κάνουν εκεί. Σύμφωνα με έρευνα της B2B International, που διενεργήθηκε τον Απρίλιο του 2013 ειδικά για την Kaspersky Lab, κάθε οικογένεια έχει στην κατοχή της δύο ή τρεις σταθερούς ή φορητούς υπολογιστές (ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 2,5 συσκευές), ένα ή δύο smartphones (1,4 κατά μέσο όρο) και ένα tablet (0,7 κατά μέσο όρο). Τα παιδιά χρησιμοποιούν όλες αυτές τις συσκευές σε κάποιο βαθμό, ενώ οι επιλογές γονικού ελέγχου δεν χρησιμοποιούνται ευρέως.

Η Kaspersky Lab ανέλυσε τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τα modules γονικού ελέγχου, τα οποία είναι ενσωματωμένα στα προϊόντα ασφαλείας της. Οπως προέκυψε, τους πρώτους πέντε μήνες του 2013, οι ακόλουθες πηγές, που θα μπορούσαν να αποβούν επικίνδυνες, ήταν οι πιο ελκυστικές για τα παιδιά στο Διαδίκτυο:

- Κοινωνικά δίκτυα (31,26%)
- Ιστοσελίδες πορνογραφικού και ερωτικού περιεχομένου (16,83%)
- Online καταστήματα (16,65%)
- Chats και φόρουμ (8,09%)
- Web-mail (7,39%), πηγές που περιέχουν παράνομο λογισμικό (3,77%)
- Casual παιχνίδια (3,19%)

Αλλες ακατάλληλες πηγές -όπως ιστοσελίδες με περιεχόμενο για όπλα ή ναρκωτικά, ιστοσελίδες με τυχερά παιχνίδια, συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών κ.α., αποτέλεσαν περίπου το 0,8 έως 2% των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από τα modules γονικού ελέγχου.

Σε απόλυτους αριθμούς, τον προηγούμενο μήνα (Μάιος του 2013) τα modules γονικού ελέγχου κατέγραψαν περισσότερες από 52 εκατομμύρια προσπάθειες επίσκεψης σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και περισσότερες από 25 εκατομμύρια απόπειρες πρόσβασης σε πορνογραφικές ιστοσελίδες.

Τα στοιχεία αυτά συνιστούν μια ενδιαφέρουσα αλλαγή, καθώς η πορνογραφία πέφτει στη δεύτερη θέση και βρίσκεται πίσω από τα κοινωνικά δίκτυα. Στις τρεις κορυφαίες θέσεις για τους πρώτους μήνες του 2013 περιλαμβάνονται και τα online καταστήματα, επιτρέποντας την υπόθεση ότι τα παιδιά επισκέπτονται αυτά τα καταστήματα αναζητώντας παιχνίδια ή παρόμοια προϊόντα. Σε αυτές τις συνθήκες, οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί: αν τα παιδιά γνωρίζουν το σημείο που οι γονείς φυλάσσουν τις κάρτες τους, μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν για απρογραμμάτιστες αγορές. Επιπλέον, τα παιδιά μπορούν να πέσουν θύμα ψεύτικων ψηφιακών καταστημάτων, που έχουν δημιουργηθεί από ψηφιακούς εγκληματίες.

Ο γονικός έλεγχος σε προϊόντα λογισμικού προσφέρει μεγάλη ευκολία, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να προφυλάξουν τα παιδιά τους από το ανεπιθύμητο περιεχόμενο με ένα διακριτικό και έξυπνο τρόπο, χωρίς να αποκλείουν συνολικά την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Με τη χρήση απλών εργαλείων, οι γονείς μπορούν να ρυθμίζουν τα χαρακτηριστικά ασφάλειας που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τις δικές τους και των παιδιών τους. Συγκεκριμένα, ο γονικός έλεγχος επιτρέπει στους γονείς να απαγορεύουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες, ή και στο Διαδίκτυο γενικότερα. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι γονείς μπορούν να καθορίσουν χρονοδιαγράμματα για τη χρήστη των υπολογιστών από τα παιδιά τους: σε μια ακατάλληλη στιγμή, ο υπολογιστής απλώς δεν θα ανάψει και επομένως τα παιδιά δεν αποσπώνται από το διάβασμά τους ή από άλλες ενασχολήσεις.

Πρώτο Θέμα

Keywords
Τυχαία Θέματα