Από 153 έως 157 οι βουλευτές της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

18:07 21/6/2013 - Πηγή: TNSite

Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει με ορίζοντα τετραετίας με όσους στηρίξουν την κυβέρνηση με την ΔΗΜΑΡ ή χωρίς.

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς εκκρεμεί η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας.

Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Σε περίπτωση που προχωρήσει σε ανασχηματισμό που θα συναποφασίσει με τον πρόεδρο

του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Πιθανό θεωρείται στον επόμενο κυβερνητικό σχηματισμό, το ΠΑΣΟΚ να ενδυναμωθεί και να συμμετέχει με περισσότερα πολιτικά στελέχη του.

Η δήλωση του Φώτη Κουβέλη δεν ξεκαθάρισε τη στάση που θα ακολουθήσει το κόμμα του από εδώ και στο εξής, αφού ουσιαστικά περιορίστηκε στο ναυάγιο στην ΕΡΤ χωρίς ο ίδιος να έχει αποφασίσει ακόμη ποια θα είναι η επόμενη μέρα για το κόμμα του. Σημειώνεται ωστόσο, ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα αποσύρει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση, παρότι δεν θα συμμετέχει ενεργά.

Η ΝΔ, όπως δήλωσε η Άννα Ασημακοπούλου, εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, αναμένει την τελική απόφαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ για το αν θα αποσύρει τους υπουργούς και τους υφυπουργούς της (τέσσερις συνολικά).

Ο πρωθυπουργός πάντως εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά της ΔΗΜΑΡ και προσωπικά κατά του κ. Κουβέλη, λέγοντας ουσιαστικά ότι άλλαξε στάση στο θέμα της ΕΡΤ και χθες εμφανίστηκε με μία νέα πρόταση, προσπερνώντας την κατ' αρχήν συμφωνία που είχε επιτευχθεί στη σύσκεψη της Τετάρτης.

"Γρίφος" είναι η στάση μεμονωμένων βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, όπως των κ.κ. Ψαριανού και Οικονόμου.

Υπέρ της παραμονής στην κυβέρνηση ο Β. Οικονόμου

Υπέρ της παραμονής της ΔΗΜΑΡ στη κυβέρνηση, τάχθηκε ο βουλευτής του κόμματος, Βασίλης Οικονόμου προσθέτοντας πως θα πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η προσπάθεια που ξεκίνησε με τη συμμετοχή στη τρικομματική κυβέρνηση.

"Το θέμα της ΕΡΤ δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, το ζήτημα είναι η αναδιοργάνωση και η ανακατανομή του δημοσίου τομέα ώστε να καταστεί εργαλείο ανάπτυξης", τόνισε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου.

Κάθετα αντίθετος στην επιλογή του Φώτη Κουβέλη για απομάκρυνση από την τρικομματική εμφανίζεται και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και δημοσιογράφος Γρηγόρης Ψαριανός.

"Με άλλη απόφαση έφυγε ο Κουβέλης από εδώ το μεσημέρι και άλλα είπε στο Μαξίμου", φέρεται να δήλωσε την Πέμπτη, προσθέτοντας πως δεν προτίθεται να προσέλθει στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, η ΔΗΜΑΡ θα αποσύρει τους υπουργούς της από την κυβέρνηση και θα εξετάσει το ζήτημα της στήριξης ή ανοχής στην κυβέρνηση, εφόσον τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Μιλώντας στο Mega το πρωί της Παρασκευής, ο Σπ.Λυκούδης απέφυγε να ξεκαθαρίσει την εικόνα, σημείωσε πάντως: "Είναι λογικό ο κόσμος να πιστεύει ότι η ΔΗΜΑΡ είναι εκτός κυβέρνησης". Αναφερόμενος στις αιτίες που οδήγησαν στην κυβερνητική κρίση, σημείωσε: "Είμαστε η Αριστερά της ευθύνης, θέλουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε και η Αριστερά της Δημοκρατίας".

153 έως 157 βουλευτές

Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει με ορίζοντα τετραετίας με όσους στηρίξουν την κυβέρνηση με την ΔΗΜΑΡ ή χωρίς, ενώ η νέα κυβέρνηση, μετά τη διαφαινόμενη αποχώρηση του Φώτη Κουβέλη και της ΔΗΜΑΡ, θα στηρίζεται σε 157 τουλάχιστον βουλευτές.

Τους 153 συγκεντρώνουν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ενώ σε αυτές τις ψήφους θα πρέπει να προστεθούν οι κ.κ,. Μαρκόπουλος και Σολδάτος, οι οποίοι μέσα στις επόμενες μέρες επιστρέφουν στη ΝΔ. Επίσης ψήφο εμπιστοσύνης - εφόσον ζητηθεί - αναμένεται να δώσουν στην κυβέρνηση οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης.

Το χρονικό της τελευταίας κυβερνητικής κρίσης μετά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης

Κατά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Πέμπτης παρουσιάστηκε νέα εμπλοκή για το θέμα της ΕΡΤ, καθώς η ΔΗΜΑΡ επανέφερε την αρχική της πρόταση για την ΕΡΤ, δηλαδή τη δημιουργία μεταβατικού φορέα (εφόσον η ΕΡΤ έχει καταργηθεί με την Κοινή Υπουργική Απόφαση) και την μεταφορά σε αυτόν όλων των υπαλλήλων της ΕΡΤ.

Η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών διήρκεσε μόλις μία ώρα και είκοσι λεπτά, καθώς έγινε σαφές ότι, τουλάχιστον από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, δεν μπορούσε να επέλθει συμφωνία στο θέμα της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες 45 λεπτά μετά την έναρξη της σύσκεψης οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ενημέρωσαν τους συνεργάτες τους, που βρίσκονταν σε άλλη αίθουσα του μεγάρου Μαξίμου να τηλεφωνήσουν στα μέλη των κοινοβουλευτικών τους ομάδων και να προετοιμαστούν συνεδριάσεις.

Η συζήτηση των τριών αρχηγών αμέσως μετά συνεχίστηκε για περισσότερο από μισή ώρα παρά το αδιέξοδο που είχε διαφανεί.

Η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι από τον κ. Σαμαρά, η οποία περιλάμβανε μεταξύ άλλων 2.000 επαναπροσλήψεις, δεν ικανοποίησε τον κ. Κουβέλη, αλλά από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος θεώρησε ότι η λύση για τη μεταβατική λειτουργία είναι τέτοια που "μας επιτρέπει να συζητήσουμε το μεγάλο θέμα: "την επαναθεμελίωση της κυβερνητικής συνεργασίας".

Οι δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη

Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής

H κυβερνητική πλειοψηφία των ΝΔΠΑΣΟΚΔΗΜΑΡ διαθέτει 167 βουλευτές.

Με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ απομένει η εύθραυστη πλειοψηφία των 153 βουλευτών (ΝΔ 125, ΠΑΣΟΚ 28) συν ενδεχομένως κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές.

Στην περίπτωση που αποχωρήσει και η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ τότε είναι δεδομένο ότι θα τεθούν σε εφαρμογή οι διατάξεις του Συντάγματος για τις διερευνητικές εντολές.

Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ πιθανό ο πρωθυπουργός να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής όπως ορίζει η παράγραφος 4 του αρθρου 141 του ΚτΒ. Στην περίπτωση αυτή η συζήτηση θα ξεκινήσει δύο ημέρες μετά την υποβολή της πρότασης και θα λήξει τα μεσάνυχτα της 3ης ημέρας με ονομαστική ψηφοφορία.

Στην περίπτωση λοιπόν που διαπιστωθεί η πλειοψηφία τότε η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά το έργο της. Εάν όμως διαπιστωθεί απώλεια της δεδηλωμένης τότε ξεκινά ο γύρος των διερευνητικών εντολών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ορίζει η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας πρέπει να δώσει στον αρχηγό της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, ως τον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία, διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Ο κ. Σαμαράς, αν δεν επιλέξει να επιστρέψει άμεσα τη διερευνητική εντολή, έχει τρεις ημέρες περιθώριο για να επιδιώξει συνεργασία με άλλο ή άλλα κόμματα ώστε να επιτευχθεί πλειοψηφία τουλάχιστον 151 εδρών ή το σχηματισμό κυβέρνησης που θα εξασφαλίζει ψήφο ανοχής.

Σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση που θα σχηματισθεί θα απολαμβάνει της ανοχής άλλων κομμάτων σε τρόπο που να τηρούνται οι διατάξεις του Συντάγματος (άρθρο 84) και του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 141) για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Μια τέτοια κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 120 ψήφους.

Αν δεν διαπιστωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με την διερευνητική εντολή στον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, εν προκειμένω του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα έχει επίσης τρεις ημέρες περιθώριο να διερευνήσει αν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Εάν δεν τελεσφορήσει η προσπάθεια του κ. Τσίπρα για το σχηματισμό κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, δηλαδή τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο που επίσης μέσα σε τρεις ημέρες θα πρέπει να διακριβώσει αν εκείνος έχει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης

Το Σύνταγμα ορίζει ότι αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν και τότε επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.

Ενημερωθείτε λεπτό προς λεπτό για τις εξελίξεις από την live πλατφόρμα του NEWS 247

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα