Δον Ζουάν

07:36 29/10/2013 - Πηγή: TNSite

Το «Don Jon's Addiction», το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο του ηθοποιού Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ («Inception», «Looper», «The Dark Knight Rises») είναι μια χορταστική, σέξι κομεντί που φέρνει φρέσκια πνοή σε ένα κουρασμένο είδος.

Εάν είσαι νέος, εμφανίσιμος, γραμμωμένος και μένεις στο Νιου Τζέρσι, ξέρεις ότι δεν έχεις πολλές επιλογές. Το εμετικά απολαυστικό «Jersey Shore» φρόντισε να χαράξει ανεξίτηλα στο μυαλό μας τις εικόνες μεθυσμένων φουσκωτών και τσαλαπατημένων white

trash που ακούνε στο όνομα Νικόλ Σνούκι. Το «Don Jon's Addiction» μπαίνει σε αυτόν τον κόσμο των καμένων από χέρι νιάτων δίχως ίχνος σοβαροφάνειας και κερδίζει άκοπα τον σεβασμό του θεατή.

Ο Τζον (Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ) είναι γύρω στα τριάντα και, όπως λέει ο ίδιος, δεν νοιάζεται για πολλά πράγματα σε αυτή τη ζωή: «για το αμάξι του, για τους κολλητούς του, για την οικογένειά του, για την εκκλησία του, για τα κορίτσια του». Κάθε βράδυ γυρίζει σπίτι με άλλη γυναίκα, αλλά υπάρχει κάτι στο οποίο είναι πάντα πιστός: το πορνό. Ο Τζον βλέπει τσόντες μετά μανίας και αυνανίζεται από πέντε έως δέκα φορές τη μέρα. Είναι όμως όντως τόσο μαλάκας όσο φαίνεται;

Αφού έκλεψε καρδιές στο «(500) Μέρες με τη Σάμερ», ο Λέβιτ τολμάει ο ίδιος μια ανανεωτική προσέγγιση στο rom-com. Βάζοντας στο επίκεντρο ένα τζάνκι του πορνό, εξερευνά τις ανδρικές σχέσεις, την επιθυμία και τα κόμπλεξ του καταπιεσμένου από το μάτσο στερεότυπο άνδρα. Για τον Τζον οι γυναίκες υπάρχουν μόνο ως βαθμολογίες - και το 10 το κρατάει πάντα για τα κορίτσια στις ταινίες του. Μέχρι τη στιγμή που γνωρίζει τη Μπάρμπαρα της Σκάρλετ Γιόχανσον.

Αυτό το καθαρόαιμο δεκάρι φαίνεται πως του βάζει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι, όπως όλες οι γυναίκες των ρομαντικών κομεντί που φέρνουν τον ήρωα στον ίσιο δρόμο. Μόνο που εδώ δεν μιλάμε για τον τυπικό ήρωα - και φυσικά μπαίνει στη μέση το πορνό. Όταν ο Τζον αντιλαμβάνεται το πρόβλημά του είναι η ημι-κατεστραμμένη Έσθερ (Τζούλιαν Μουρ) που θα τον βοηθήσει.

Γεμάτο ξεκαρδιστικό χιούμορ, υπέροχη ειρωνία και βαθιά αγάπη για τους χαρακτήρες του, το «Don Jon's Addiction» είναι μια ρομαντική κομεντί με τουίστ, που δεν χρησιμοποιεί το σεξ για να τιζάρει ή να προκαλέσει, αλλά επειδή δεν γίνεται αλλιώς. Η Σκάρλετ Γιόχανσον στον ρόλο της φτηνής μπίμπο με την τζερσιανή προφορά και τα καυτά φορεματάκια κολάζει και άγιο, δίνοντας μία από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας της.

Ο Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ είναι ένας ταλαντούχος νέος. Το γεγονός ότι είναι ένα από τα ελάχιστα παιδιά-θαύματα της χολιγουντιανής βιομηχανίας που κατάφερε να ξεπεράσει την παιδική επιτυχία («Roseanne», «3rd Rock from the Sun») και να αναδειχθεί σε σταρ, ήδη μαρτυρά πολλά για τις ικανότητές του. Ελπίζουμε το «Don Jon» να είναι η πρώτη από τις πολλές σκηνοθετικές του επιτυχίες.

e-go

Keywords
Τυχαία Θέματα