«Έχει αρχίσει να διαμορφώνεται θετικό κλίμα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας»

20:00 20/5/2013 - Πηγή: TNSite
Την εκτίμησή του ότι μετά από μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας και απαισιοδοξίας, έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα θετικό κλίμα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος στην ομιλία του στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕΑ παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης για το ΕΣΠΑ κ. Βιρβιδάκη.

«Μετά από μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας και απαισιοδοξίας, είναι

γεγονός ότι σήμερα έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα θετικό κλίμα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

-Η απομάκρυνση των σεναρίων χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ
-η σταδιακή αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας,
-η πορεία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων,
- η επικείμενη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος
-και η επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων

Είναι παράγοντες που σαφώς ευνοούν αυτήν την προσπάθεια.

Ωστόσο, η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ – που αποτελεί και τη σημαντικότερη πρόκληση – παραμένει ένας δύσκολος στόχος.

Ένας στόχος που απαιτεί ολοκληρωμένο σχεδιασμό και αποφασιστικές παρεμβάσεις. Ένας στόχος που απαιτεί – πάνω από όλα – την αποτελεσματικότερη δυνατή αξιοποίηση όλων των αναπτυξιακών εργαλείων που τίθενται στη διάθεση της χώρας.

Το σημαντικότερο ίσως από αυτά τα εργαλεία, εμπίπτει στον τομέα ευθύνης σας.

Η διαχείριση των πόρων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων, είναι ένας τομέας που θα έχει καθοριστικό ρόλο στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Στην προσπάθεια για:

- αναζωογόνηση της επιχειρηματικότητας
- αναδιάρθρωση και ενίσχυση της παραγωγικής βάσης
- δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
- ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας.

Γνωρίζετε πολύ καλά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που χαρακτήρισαν τα προηγούμενα χρόνια την υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.

Μια σειρά από παράγοντες που σχετίζονται με την κρίση – όπως η έλλειψη ρευστότητας, η δυσκολία άντλησης χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα και βεβαίως το κλίμα απαισιοδοξίας στην αγορά – επέδρασαν αρνητικά στην πορεία υλοποίησης.

Ωστόσο, δεν ήταν μόνο η κρίση που εμπόδισε την ταχύτερη απορρόφηση. Ήταν και οι αδυναμίες του ίδιου του διαχειριστικού πλαισίου. Αδυναμίες που, δυστυχώς, έχουν χαρακτηρίσει την υλοποίηση όλων των προηγούμενων κοινοτικών πλαισίων στήριξης: ασάφεια και αλληλοεπικαλύψεις ως προς τις αρμοδιότητες των διαφόρων εμπλεκόμενων φορέων, γραφειοκρατία, φορείς υλοποίησης προγραμμάτων με ελλιπείς διαχειριστικές ικανότητες, ανεπαρκής ενημέρωση και υποστήριξη δυνητικών ωφελουμένων κτλ.

Όλα αυτά, είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος, σε μια περίοδο όπου η χώρα είχε απόλυτη ανάγκη από αναπτυξιακή στήριξη.

Είναι αλήθεια ότι στη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια, χάρη στην οποία καλύφθηκε σημαντικό χαμένο έδαφος. Χαρακτηριστικό αυτής της προσπάθειας είναι το γεγονός ότι κατά το β’ εξάμηνο του 2012 υπερκαλύφθηκε κατά 102% ο στόχος που είχε τεθεί για την απορρόφηση.

Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω επιτάχυνση και εντατικοποίηση.

Σε αυτό το κρίσιμο σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία, η αγορά «διψά» για οξυγόνο και στήριξη.

Αυτό αποδεικνύεται και από την τεράστια ανταπόκριση που υπήρξε στο πρόγραμμα για την Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στους τομείς της Μεταποίησης, του Τουρισμού, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών.

Οι αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα αυτό ξεπέρασαν τις 23.000 ενώ ο συνολικός τους προϋπολογισμός υπερκάλυψε κατά 4 φορές περίπου το διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος.

Αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα, υποδηλώνει όμως ταυτόχρονα την ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ταχύτητα. Την ανάγκη για ουσιαστική ενθάρρυνση, στήριξη και διευκόλυνση των επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, μας βρίσκουν σύμφωνους οι ρυθμίσεις που πρότεινε το υπουργείο Ανάπτυξης, ως τροπολογία στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για το Εθνικό Σύστημα Δημοσίων Συμβάσεων.

Παράλληλα με την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία διαμόρφωσης του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα τεράστιας σημασίας, που αφορά τη διαχείριση πόρων ύψους άνω των 20 δις ευρώ – μαζί με τους πόρους των Ταμείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας.

Η αξιοποίηση των πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου θα έχει καθοριστική σημασία στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.

Γι’ αυτό και χρειάζεται να διασφαλιστεί ότι κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων, θα αποφευχθούν τα λάθη και οι αστοχίες του παρελθόντος.

Χρειάζεται να διασφαλιστεί ότι το ΣΕΣ 2014 – 2020 θα υποστηρίξει στρατηγικά επιλεγμένους τομείς ανάπτυξης, θα χρηματοδοτήσει δράσεις με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία και στην απασχόληση.

Ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας, είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε με τις προτάσεις μας και να υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο τη διαμόρφωση ενός προγράμματος το οποίο:

-Θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων
- Θα στηρίζει την ποιοτική επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας
- Θα ενθαρρύνει την αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών πληροφορικής και επικοινωνίας
-Θα συμβάλει στην αναβάθμιση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, στην αύξηση της αποτελεσματικότητάς της, στην ενίσχυση της διαφάνειας και στην πάταξη της σπατάλης και της διαφθοράς.
-Θα αναδεικνύει στρατηγικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, σε κλάδους όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, το περιβάλλον, η ενέργεια κτλ.
-Θα βοηθά στην βελτίωση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας

Ιδιαίτερη έμφαση ζητούμε να δοθεί στην ενίσχυση της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, σε έναν τομέα που αποτελεί πανευρωπαϊκή προτεραιότητα - όπως αυτό αποτυπώνεται και στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και στο μήνυμα «Σκέψου πρώτα σε μικρή κλίμακα».

Ζητούμε το μήνυμα αυτό να ληφθεί έμπρακτα υπόψη κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων της νέας προγραμματικής περιόδου. Με ενέργειες και παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν τις ΜΜΕ να κάνουν την υπέρβαση, να περάσουν σε μια νέα εποχή. Ενδεικτικά: ηλεκτρονικό εμπόριο, πρόσβαση σε ΤΠΕ, δικτύωση, εκπαίδευση και κατάρτιση στελεχών, προγράμματα εξωστρέφειας.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, σας καλούμε να αξιοποιήσετε τις δομές και την εμπειρία των Επιμελητηρίων.

Τα Επιμελητήρια είναι ο θεσμός που βρίσκεται κοντά στις ΜΜΕ σε όλη τη χώρα και μπορεί να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων. Τα Επιμελητήρια, είτε ως φορείς υλοποίησης δράσεων, είτε ως φορείς ενημέρωσης, δικτύωσης και υποστήριξης των μελών τους, μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην επιτυχή υλοποίηση των προγραμμάτων της επόμενης περιόδου.

Στο πρόσφατο παρελθόν, η ΚΕΕΕ και το ΕΒΕΑ, έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν με τη συνδρομή των Επιμελητηρίων (π.χ. διοχέτευση πόρων του ΕΣΠΑ και της ΕΤΕπ στις επιχειρήσεις, μέσω επιτροπών στα τοπικά επιμελητήρια, πρόταση για την καταπολέμηση της ανεργίας στην Αττική κ.ά.).

Ελπίζουμε ότι η Πολιτεία θα θελήσει να αξιοποιήσει στην πράξη τις δυνατότητες αυτές, με όφελος για τις επιχειρήσεις, την οικονομία και την απασχόληση».

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα