Είκοσι εφτά μέρες διαδηλώσεων στη Βουλγαρία

14:23 10/7/2013 - Πηγή: TNSite
Νέα αντικυβερνητική διαδήλωση με αίτημα την παραίτηση της βουλγαρικής κυβέρνησης πραγματοποιείται έξω από τη Βουλή της Βουλγαρίας, στο κέντρο της Σόφιας, με νέο θέμα «Εργάσιμη μέρα έξω».

Οι διαδηλωτές έχουν πάρει τους φορητούς υπολογιστές τους για να εργαστούν όσο διαμαρτύρονται και

μία εταιρία τους παρέχει ασύρματο δίκτυο ίντερνετ, καρέκλες και γραφεία.

Για 27η συνεχή μέρα οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για τον καθιερωμένο πρωινό καφέ διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στη λεωφόρο Τσάρου του Ελευθερωτή.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές πέταξαν ντομάτες στην είσοδο του Κοινοβουλίου φωνάζοντας συνθήματα, όπως «παραίτηση», «μαφία», «άνανδροι», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Focus.

«Καφές για τους διαδηλωτές-η παραίτηση δική σας. Παρακαλούμε επιστρέψτε το φλιτζάνι για να αποδείξουμε την παρουσία σας» γράφει ένα μεγάλο πανό που έχουν αναρτήσει οι συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία δίπλα σε μηχανές καφέ. Οι διαδηλωτές παίρνουν τον καφέ και στη συνέχεια επιστρέφουν το φλιτζάνι έχοντας γράψει το όνομά τους, ώστε να καταμετρηθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων στη διαμαρτυρία.

Μαζικότερη διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα, όπως κάθε μέρα, στην Πλατεία Ανεξαρτησίας της Σόφιας.

Τη Δευτέρα οι πρέσβεις της Γερμανίας και της Γαλλίας στη Βουλγαρία στήριξαν τους διαδηλωτές με κοινή ανακοίνωσή τους τονίζοντας ότι η φωνή της κοινωνίας των πολιτών πρέπει να ακουστεί και προειδοποιώντας ότι το ολιγαρχικό μοντέλο είναι ασύμβατο με την ένταξη στην Ε.Ε.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βουλγαρία ξεκίνησαν με αφορμή το διορισμό του αμφιλεγόμενου μεγιστάνα των ΜΜΕ Ντέλιαν Πέεβφσκι ως προέδρου της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (DANS). Αν και ο διορισμός του ανακλήθηκε οι πολίτες συνέχισαν τις διαμαρτυρίες ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης με επικεφαλής το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα την οποία κατηγορούν για σχέσεις με ολιγάρχες και την αλλαγή του εκλογικού νόμου, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Από τις δημοκρατικές αλλαγές του 1989 η ζωή στη Βουλγαρία υπήρξε υπερβολικά σκληρή κι αυτό παραπέμπει στη βασική αιτία των μαζικών διαδηλώσεων το 2013 και οδηγούν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων στις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες καθημερινά», σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της δημοσιογράφου Μαρία Σπίροβα στην ιστοσελίδα Euronews με τίτλο «Ποιοί είναι οι διαδηλωτές;».

«Οι διαδηλωτές που συνωστίζονται στην κεντρική πλατεία έξω από τη Βουλγαρική Βουλή και ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης ανήκουν στη γενιά που ήταν στο δημοτικό σχολείο γύρω στο 1989. Ανήκουν στην γενιά που μεγάλωσε σε μία στερημένη κοινωνία συγκρουόμενων αξιών και αβεβαιότητας.

Αλλά το πιο καθοριστικό είναι ότι ανήκουν σε γενιά που για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Βουλγαρίας μπορεί να διαβάσει τις ειδήσεις σε όλο τον κόσμο, να ταξιδέψει και να συγκρίνει. Η αντίθεση που διαπίστωσαν μεταξύ της δικής τους πραγματικότητας και του υπόλοιπου ευρωπαϊκού πολιτισμού ήταν καταστροφική. Οι διαδηλωτές κουράστηκαν να ζουν στο κενό. Οι Βούλγαροι ηλικίας 30 και κάτι ήταν μέχρι τώρα σιωπηλοί, ή πολύ απασχολημένοι προσπαθώντας να τακτοποιήσουν την καριέρα τους και τις οικογένειές τους σε ένα περιβάλλον ανομίας και νεποτισμού και σε μία οικονομία που συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο. Είναι η πρώτη φορά που βγαίνουν μαζικά έξω και η πρώτη τους οργανωμένη δυσαρέσκεια» τονίζεται στο άρθρο.

«Οι άνθρωποι που συγκεντρώνονται έξω από τη Βουλή σήμερα αισθάνονται ότι τους έχουν κλέψει τα νιάτα, τα όνειρα και τις ελπίδες: μετά από περίπου 25 χρόνια αλλαγής, τίποτα δεν άλλαξε στη ζωή τους προς το καλύτερο. Οι διαδηλωτές το 1989 φώναζαν “Ώρα για αλλαγή”, “Είναι η δική μας ώρα”, το Σιδηρούν Παραπέτασμα έλιωνε, η βοήθεια ήταν καθ΄όδόν. Ήταν μία ψευδαίσθηση, όμως τους στήριζε» αναφέρει το άρθρο.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα