Έκτη ημέρα διαδηλώσεων στην Τουρκία. Δείτε Live Εικόνα

19:00 4/6/2013 - Πηγή: TNSite

Νέα επεισόδια ξέσπασαν και σήμερα με την Αστυνομία να δείχνει ιδιαίτερη σκληρότητα στην αντιμετώπιση των διαδηλωτών.

Δημόσια συγγνώμη για την χρήση εκτεταμένης βίας από τις δυνάμεις καταστολής, ζήτησε από τους πολίτες ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει την περιοδεία του στις χώρες του Μαγκρέμπ,, σε μία προσπάθεια να προβληθεί η εικόνα επιστροφής στην ομαλότητα, ωστόσο τα ίδια τα γεγονότα δείχνουν να τον διαψεύδουν.

Οι διαδηλωτές

ζητούν πλέον ανοιχτά την παραίτηση Ερντογάν.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα τη βαθιά της ανησυχία για τις εξελίξεις στην Τουρκία και καταδικάζει τη βία της Αστυνομίας στις διαδηλώσεις σε πόλεις της Τουρκίας, απευθύνοντας έκκληση για αποκατάσταση του διαλόγου.

Νέες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις πραγματοποιούνται και σήμερα σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, ενώ σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ σημειώνονται συγκρούσεις των διαδηλωτών με τις δυνάμεις της Αστυνομίας.

Στην Κωνσταντινούπολη, οι διαδηλωτές επεχείρησαν για ακόμη μια φορά να προσεγγίσουν τα κεντρικά γραφεία του AKP και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνοικία Μπεσικτάς, αλλά εμποδίστηκαν από ισχυρή αστυνομική δύναμη η οποία προχώρησε σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Οι διαδηλωτές υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στην πλατεία Ταξίμ, που ουσιαστικά αποτελεί το "ορμητήριο" τους όλες αυτές τις ημέρες

Μικρότερης κλίμακας διαδηλώσεις και μεμονωμένα επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρες.

Live stream από τις μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα:

"Λάδι στη φωτιά" ήρθε να ρίξει και η δήλωση του κυβερνήτη της Σμύρνης, Μουσταφά Τοπράκ, που κάλεσε τους γονείς να ασκήσουν μεγαλύτερο έλεγχο στα παιδιά τους και να μην επιτρέπουν τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην κηδεία του αδικοχαμένου Abdullah Cömert.

Το συνδικάτο των δημοσίων υπαλλήλων KESK έχει προκηρύξει 48ωρη απεργία για την Τρίτη και την Τετάρτη, κατηγορώντας την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για "κρατική τρομοκρατία".

Η kESK εκπροσωπεί περίπου 240.000 μέλη.

Καταδίκη της Τουρκίας για αστυνομική βία σε διαδηλώσει

Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδίκασε σήμερα, Τρίτη, την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος συμμετοχής σε ειρηνικές διαδηλώσεις στην υπόθεση μιας Τουρκάλας διαδηλώτριας που συμμετείχε το 2004 σε διαμαρτυρία για την σφαγή της Χαλάμζα, το 1988.

Εκδικάζοντας την προσφυγή της Γκιολού Οζάλπ, η οποία διαμαρτύρονταν για την κακομεταχείριση που είχε υποστεί το 2004 από την τουρκική αστυνομία κατά τη συμμετοχή της σε διαδήλωση για τη σφαγή της Χαλάμζα στη Συρία, το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος συμμετοχής σε ειρηνική διαδήλωση, για παραβίαση των συνθηκών που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση καθώς και για αναποτελεσματική έρευνα σχετικά με την υπόθεση.

Το ΕΔΑΔ υποχρέωσε την Τουρκία να καταβάλλει στην προσφεύγουσα 5.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Η Γκιολού Οζάλπ είχε συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές στις 16 Μαρτίου 2004, επειδή συμμετείχε σε μία ειρηνική διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, διαμαρτυρόμενη, μαζί με τον σύζυγο της, για τα θύματα της σφαγής του 1988 στην Χαλάμζα, στην Συρία.

Σύμφωνα με τις αιτιάσεις της, που έγιναν αποδεκτές από το Δικαστήριο, υπέστη κακομεταχείριση από την τουρκική αστυνομία, βασανισμούς κατά την διάρκεια της κράτησης της ενώ δεν διερευνήθηκαν καθόλου οι καταγγελίες της από τις τουρκικές αρχές.

Όπως υποστήριξε στην προσφυγή της, η επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων για να διαλύσουν βίαια μία ειρηνική διαδήλωση, αποτελούσε παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι.

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ, Euronews

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα