Η επόμενη μέρα μετά τη δόση

00:21 25/11/2012 - Πηγή: TNSite

Στο πρωθυπουργικό γραφείο, οι πάντες -έστω και διακριτικά- προεξοφλούσαν το απόγευμα του Σαββάτου την εκταμίευση κάποιας δόσης μετά το Eurogroup της Δευτέρας, 26ης Νοεμβρίου. Κανείς ωστόσο δεν ήταν σίγουρος για τα ποσά της εκταμίευσης αλλά και για το μείζον ζήτημα που δεν είναι άλλο από τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Για το θέμα αυτό, τα στόματα ήταν ερμητικά κλειστά, όπως άλλωστε και στο Υπουργείο Οικονομικών.

Το φιάσκο της Συνόδου Κορυφής και η αναμφισβήτητη αντίθεση μεταξύ του Μετώπου

των Νοτίων έναντι του Βερολίνου και των συμμάχων του, με libero στο ντέρμπι αυτό (για να μιλάμε με ποδοσφαιρικούς όρους) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ουάσινγκτον, αποτελούν ένα αδιαμόρφωτο μόρφωμα, που μπορεί να αποβεί μοιραίο για το μεσοπρόθεσμο μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει πως η εκταμίευση της δόσης θα αποτελούσε πολιτική ανάσα για τον ίδιο και θα του επέτρεπε να σχεδιάσει από θέση ισχύος τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, που είναι και αναγκαία συνθήκη, ώστε να καταφέρει να διανύσει το αμέσως επόμενο διάστημα, που θα είναι εφιαλτικό ως προς τις κοινωνικές του διαστάσεις.

Ωστόσο, δεν διαφεύγει την προσοχή του πρωθυπουργού πως μία μεσοβέζικη λύση για το ελληνικό χρέος (λύση που διαφαίνεται στον ορίζοντα λόγω εμμονής του γερμανικού παράγοντα) θα αποδοκιμαζόταν ευθέως και αμέσως από τις αγορές και τους επενδυτές. Κανείς επιχειρηματίας, κανένα επενδυτικό κονσόρτσιουμ δεν ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα, αν και εφόσον δεν δοθεί μία απολύτως πειστική λύση ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους.

Το χειρότερο, βεβαίως, σενάριο για το Μαξίμου και για την κυβέρνηση Σαμαρά θα ήταν μία επιπλέον αναβολή ως προς τις αποφάσεις που αναμένονται από το Eurogroup της Δευτέρας. Όσον αφορά στη δόση ή τις δόσεις, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Τα χρήματα ή το μεγαλύτερο μέρος αυτών θα εκταμιευθούν. Το τελικό ποσό παίζει μεταξύ 31,5 και 44 δις ευρώ. Οι ημερομηνίες εκταμίευσης παίζουν επίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη δόση των 31,5 δις προβλέπεται για τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ η τελευταία εκταμίευση έως τα 44 δις μπορεί να πραγματοποιηθεί από τα τέλη Ιανουαρίου του 2013 έως και τον Μάρτιο.

Τώρα, όσον αφορά στο ίδιο το χρέος, τα σενάρια είναι πολλά και πολύπλοκα και όλα καταλήγουν πως το Βερολίνο δεν έχει καμία διάθεση -μέχρι στιγμής- να προχωρήσει σε ένα ουσιαστικό, δραστικό και αποτελεσματικό «κούρεμα», τουλάχιστον έως τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2013.

Οι άλλες λύσεις-σενάρια που προτείνονται έως και την τελευταία στιγμή, δηλαδή περίοδος χάριτος 10 ετών, σχεδόν μηδενικά επιτόκια αποπληρωμής των νέων χρεών, εξαγορά από την Ελλάδα τμήματος του χρέους με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, κρίνονται ως μη αποτελεσματικές τόσο από τους επενδυτές όσο και από μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών και άλλων θεσμικών οικονομικών παραγόντων.

Χωρίς επενδύσεις αυτών των οικονομικών κέντρων στην Ελλάδα το στοίχημα της ανάπτυξης δεν κερδίζεται, κάτι τ

Keywords
Τυχαία Θέματα