«Η πέτρα της υπομονής»: το πολυμεταφρασμένο μυθιστόρημα στη μεγάλη οθόνη!

09:56 26/4/2013 - Πηγή: TNSite

O βραβευμένος συγγραφέας και κινηματογραφιστής Ατίκ Ραχίμι, στη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, μεταφέρει το πολυμεταφρασμένο μπεστ σέλερ του που έχει τιμηθεί με το κορυφαίο γαλλικό βραβείο Goncourt (στη χώρα μας το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός).

«Η πέτρα της υπομονής»

Το σενάριο συνυπογράφουν ο Αφγανός δημιουργός και ο Ζαν Κλοντ Καριέρ. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε την Γκολσιφτέ Φαραχανί, μια από τις πιο ταλαντούχες ιρανές ηθοποιούς, γνωστή από τις ερμηνείες της στις ταινίες «Κοτόπουλο με δαμάσκηνα», «Τι απέγινε η Έλλη» αλλά

και για την ακτιβιστική δράση της ενάντια στην καταπίεση που υφίστανται οι γυναίκες στο Ιράν.

Το αντιπολεμικό δράμα του Ραχίμι αποτέλεσε φέτος την επίσημη πρόταση του Αφγανιστάν για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Γεννημένος στο Αφγανιστάν, ο Ατίκ Ραχίμι εγκατέλειψε τη χώρα του το 1984 και βρήκε πολιτικό άσυλο στη Γαλλία αλλά και ξεκίνησε μια λαμπρή καριέρα ως συγγραφέας. «H Πέτρα της Υπομονής» είναι ίσως το πιο διάσημο βιβλίο του, καθώς έχει μεταφραστεί σε 33 γλώσσες παγκοσμίως, ενώ το έχουμε δει και στην θεατρική εκδοχή του, στην παράσταση που είχε ανεβάσει ο Γιώργος Νανούρης, με πρωταγωνίστρια τη Νεκταρία Γιαννουδάκη.

Η περίληψη της ταινίας έχει ως εξής: Σύμφωνα με την περσική μυθολογία, υπάρχει μια μαγική πέτρα που τη βάζεις μπροστά σου και της λες όλα σου τα βάσανα, τους πόνους, όλα σου τα μυστικά…Μέχρι που μια μέρα η πέτρα σκάει, εκρήγνυται. Κι εκείνη ακριβώς τη μέρα λυτρώνεσαι.

Η ιστορία, διαδραματίζεται σε μια μουσουλμανική χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο. Μια νεαρή γυναίκα μιλά στον άντρα της που είναι σε κώμα, για τη σχέση τους, τα όνειρά της, τη ζωή της, τα θέλω της, για τον πόλεμο, τη βία, τη θρησκεία, το φόβο, τον έρωτα… Του εξομολογείται για πρώτη φορά αλήθειες που ίσως κάθε γυναίκα σ’ αυτόν τον κόσμο, θέλει να πει στο σύντροφο της αλλά δεν το τολμά…

Και μάλλον κρύβει μέσα της, αλήθειες γυναικών από κάθε γωνιά της γης. Σε αυτό το παραλήρημα, αποφασίζει να του φανερώσει και τα πιο μεγάλα μυστικά της… Έτσι, ο άντρας της, γίνεται γι’ αυτήν η πέτρα της υπομονής… Παίζουν οι: Golshifteh Farahani, Hamid Djavadan and Massi Mrowat. Η ταινία προβάλλεται από τη StraDa Films.

clickatlife.gr

OnNews

Keywords
Τυχαία Θέματα