Κάννες 2013: Επεισοδιακά τα βραβεία, με σεξ, σκάνδαλα και βία!

18:00 26/5/2013 - Πηγή: TNSite

Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών είναι η δημιουργία αξέχαστων στιγμών, που παραμένουν στη μνήμη μας και τη συντροφεύουν. Αυτό επιτυγχάνουν συχνά και όσοι συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών...

Απόψε παίρνει τέλος η αγωνία για την απονομή του διασημότερου κινηματογραφικού φεστιβάλ στον κόσμο, όπου ο μεγάλος νικητής θα κατακτήσει τον πολυπόθητο Χρυσό Φοίνικα.

Συνολικά διαγωνίστηκαν 17 κινηματογραφικές ταινίες από 15 διαφορετικές χώρες, 6 από τις οποίες συμμετέχουν για πρώτη φορά.

Το «Bling Ring», με σκηνοθέτιδα τη Sofia Coppola, είχε ανοίξει το φεστιβάλ, αλλά ήταν εκτός συναγωνισμού.

Την κριτική επιτροπή, υπό την προεδρία του Δανού σκηνοθέτη Thomas Vinterberg, την αποτελούν η Zhang Ziyi, ηθοποιός από την Κίνα, η Ludivine Sagnier, ηθοποιός από τη Γαλλία, η Ilda Santiago, επικεφαλής του Φεστιβάλ του Ρίο, και o Gonzalez Macho, παραγωγός ταινιών από την Ισπανία.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ υπάρχει ένας ανεπίσημος κατάλογος των υποψηφιοτήτων που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες:

The Missing Picture υπό Rithy Panh

Το βραβείο της Επιτροπής:

Omar του Hany Abu-Assad

Βραβείο σκηνοθεσίας:

στον Alain Guiraudie για το Stranger by Τhe Lake

Βραβείο ταλέντου:

Για τη συνολική εμφάνιση του La Jaula de Oro υπό Diego Quemada-Diez

Ειδικό βραβείο:

Fruitvale Station του Ryan Coogler

Στα παραλειπόμενα του φεστιβάλ, εντύπωση έκανε η συνέντευξη Τύπου του σκηνοθέτη Jim Jarmusch, που είπε «Υπάρχει κάτι πολύ βρετανικό στις ιστορίες με τους βρυκόλακες».

Ο Aμερικανός σκηνοθέτης του «Only Lovers Left Alive» είπε πως πάντα είχε «μια κρυφή επιθυμία να σκηνοθετήσει μια ερωτική ιστορία με βρυκόλακες» ζηλεύοντας προφανώς την επιτυχία που είχε ο Ρομάν Πολάνσκι.

Ο θρυλικός Πολωνός σκηνοθέτης παρουσίασε τη νέα του ταινία, με δόση σαδομασιστική «Η Αφροδίτη με γούνα». Μπορεί αυτή τη φορά να μην κερδίσει έναν ακόμα Χρυσό Φοίνικα αλλά η σκαμπρόζικη ταινία του προσφέρει πολύ γέλιο. «Περιέχει μια σεξουαλικότητα πολύ ελκυστική για μένα», είπε ο Πολάνσκι στη συνέντευξη Τύπου.

Κερδίσατε το Όσκαρ για το ρόλο σας στις ‘Ώρες’. Τι αντίκτυπό είχε για σας και το παίξιμό σας;», ρώτησαν οι δημοσιογράφοι την Nicole Kidman που ήδη συμπληρώνει κινηματογραφική καριέρα 30 χρόνων.
«Ήταν στα μέσα των γυρισμάτων της ταινίας «Birth», όταν κέρδισα το Όσκαρ. Πήγα στην τελετή απονομής και κατόπιν επέστρεψα πίσω στα γυρίσματα. Αυτό ήταν όλο. Δεν άλλαξε κάτι στην συμπεριφορά μου ως ηθοποιός».

Σεξ, σκάνδαλα και βία

Η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Καννών, αν και κρίθηκε ως η πιο «επιτυχημένη όλων των εποχών» ακόμη και από τους πιο απαιτητικούς κριτικούς, επισκιάζεται από μία σειρά γεγονότων και σκανδάλων που προκάλεσαν πλήθος δεικτικών σχολίων.

Τρεις συνολικά κλοπές σημειώθηκαν στη διάρκεια του Φεστιβάλ, που συντάραξαν τα «ήρεμα νερά» της διοργάνωσης.

Στις 17 Μαΐου διαμάντια αξίας μεγαλύτερης του 1 εκατ. δολαρίων εκλάπησαν από το πολυτελές ξενοδοχείο Novotel των Καννών. Τα διαμάντια προορίζονταν να φορεθούν από celebrities κατά την παρουσία τους στο Φεστιβάλ και εκλάπησαν από χρηματοκιβώτιο που βρισκόταν στο δωμάτιο υπαλλήλου της ελβετικής εταιρείας Chopard.

Λίγες ημέρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 23 Μαΐου έκανε «φτερά» πανάκριβο κολιέ, με αγοραστική αξία τα δύο εκατομμύρια ευρώ! Το κολιέ εκλάπη κατά τη διάρκεια γκαλά που οργάνωσε το ελβετικό κοσμηματοπωλείο «De Grisogono» σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο θέρετρο Cap-d'Antibes.
Στις 20 Μαΐου ένα ακόμη «χτύπημα» από κλέφτες αμαύρωσε την 66η «γιορτή» του κινηματογράφου στις Κάννες.

Σε ξενοδοχείο όπου διέμενε ο Κινέζος Zhang Qiang, σημαντικό στέλεχος της κινεζικής κινηματογραφικής εταιρείας China Film Group εισέβαλαν «ποντικοί» και εξαφάνισαν σε δευτερόλεπτα τις βαλίτσες του. Οργισμένος ο Qiang, ακύρωσε τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρούσε μαζί με τον ηθοποιό Keanu Reeves για την ταινία που ο Αμερικανός ηθοποιός θα σκηνοθετούσε στην Κίνα. Όπως δήλωσε, φανερά εκνευρισμένος «δεν αξίζει να μιλά κανείς για το φεστιβάλ των Καννών».

Μία άλλου είδους επίθεση σημειώθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου με έναν άνδρα να σκορπά τον πανικό καθώς εισέβαλε σε στούντιο του Canal + με όπλο και μία χειροβομβίδα. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου δύο μεγάλων ηθοποιών, του οσκαρικού Christopher Waltz και του επίσης βραβευμένου Daniel Auteuil, ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί. Όπως ήταν αναμενόμενο, επικράτησαν σκηνές πανικού, με τους καλεσμένους να βγάζουν άναρθρες κραυγές, τον παρουσιαστή να παγώνει και τους άνδρες ασφαλείας να εισβάλουν στο στούντιο για να ακινητοποιήσουν τον εισβολέα. Οι σωματοφύλακες απομάκρυναν αμέσως του ηθοποιούς, προς αποφυγήν εκτρόπων, με τον Waltz να δηλώνει αργότερα ότι φοβήθηκε για τη ζωή του, αλλά πως ήταν τυχερός γιατί το όπλο δεν ήταν γεμάτο. Έπειτα από επιθεώρηση, αποκαλύφθηκε πως το όπλο ήταν κανονικό αλλά άδειο, η χειροβομβίδα ψεύτικη, ωστόσο έφερε μαζί του ένα μαχαίρι.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ένα άλλο σκάνδαλο ήρθε στο φως: Όταν τα φώτα κλείνουν και η λάμψη εξαφανίζεται αργά το βράδυ, πλούσιοι επισκέπτες της Γαλλικής Ριβιέρας, συνήθως μοναχικοί, αναζητούν την παρέα των call girls.

Με αμοιβή που ξεπερνά τα 30.000 ευρώ τη βραδιά, καλλονές έσπευσαν στις Κάννες για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Σύμφωνα με το «Hollywood Reporter», συνοδοί πολυτελείας παρήλαυναν από τα πολυτελή γιοτ, τουλάχιστον 30-40 που είχαν αγκυροβολήσει στο λιμάνι και εξυπηρετούσαν εκατοντάδες πλουσίους. Μία συνοδός που μίλησε στην ιστοσελίδα, ονόματι Daisy, ανέφερε ότι είναι συνήθεις οι επισκέψεις ιερόδουλων στα γιοτ πλουσίων κάθε χρόνο στις Κάννες.

«Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός ανάμεσα στις κοπέλες, ωστόσο οι ντόπιες έχουν ένα ατού. Γνωρίζουν τους υπαλλήλους των ξενοδοχείων, oι οποίοι τις προτείνουν στους υποψήφιους πελάτες που διαμένουν στα καταλύματα», ανέφερε η Daisy.

Ορισμένοι πελάτες πάντως χρησιμοποιούν τις γυναίκες αυτές ως «βιτρίνα»: «Mερικές φορές δεν μας αναγκάζουν να κάνουμε απολύτως τίποτα, απλώς να κυκλοφορούμε μ' ένα ποτήρι στο χέρι σαν διακοσμητικά αντικείμενα και στη συνέχεια μας δίνουν ένα φάκελο που γράφει ‘Gift’ (δώρο)».

Εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, 100-200 call girls καθημερινά επισκέπτονται πολυτελή ξενοδοχεία.

Τέλος αίσθηση προκάλεσε η εμφάνιση της αναδυόμενης ηθοποιού, ελληνικής καταγωγής, Adele Exacrhopoulos και το… αισθησιακό λεσβιακό φιλί στην ταινία «La Vie D’ Adele» (Η ζωή της Αντέλ).

Madata

Keywords
Τυχαία Θέματα