Κοζάνη: Αγωνία για το ακατάλληλο νερό σε Άγιο Δημήτριο και Ρυάκιο

21:57 30/4/2013 - Πηγή: TNSite


Διακόπτεται με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Δακή, για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, η παροχή νερού στο δίκτυο ύδρευσης των Τοπικών Κοινοτήτων Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου του Δήμου Κοζάνης. Όπως επισημαίνεται στην απόφαση, στις αναλύσεις του πόσιμου νερού των δύο οικισμών, που πραγματοποίησε η Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης, εντοπίστηκε υπέρβαση της ανώτερης τιμής χρωμίου και ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου.

Εν τω μεταξύ μήνυση κατά παντός υπευθύνου υπέβαλλαν σήμερα Μ. Τρίτη το μεσημέρι τα Τοπικά Συμβούλια Αγίου Δημητρίου –Ρυακίου του Δήμου Κοζάνης στον Εισαγγελέα Κοζάνης, ζητώντας να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια της εμφάνισης του ολικού χρωμίου στις γεωτρήσεις των οικισμών. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Αγίου Δημητρίου, Χάρης Πεχλιβανίδης, καθώς και η πρόεδρος του Ρυακίου, Ελένη Σιαμίδου προχώρησαν στη μηνυτήρια αναφορά, καθώς είναι πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα μέχρι σήμερα για την επικινδυνότητα από την χρήση και την κατανάλωση του νερού στην περιοχή. «Οι κάτοικοι των δυο οικισμών βρίσκονται σε σύγχυση καθώς δεν γνωρίζουν εάν μπορούν ή όχι να χρησιμοποιούν το νερό και για άλλες χρήσεις μετά την απόφαση της περιφέρειας για ολική διακοπή, ενώ αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα από πού προκλήθηκε και από πότε το εν λογω πρόβλημα στο νερό, σημείωσαν ακόμα οι πρόεδροι των οικισμών.

Μιλώντας στην ΕΡΑ Κοζάνης ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, Γιάννης Σόκουτης δήλωσε ότι αναμένονται οι απαντήσεις από το Υπουργείο και οι διευκρινήσεις για την ολική διακοπή της χρήσης του νερού στις τοπικές κοινότητες Αγίου Δημητρίου Ρυακίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την διαπίστωση υπέρβασης της ανώτερης τιμής ολικού χρωμίου, όπως είχε ανακοινωθεί από την ΔΕΥΑΚ την περασμένη εβδομάδα, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, ανακοίνωσε και επίσημα πως εντοπίστηκε εξασθενές χρώμιο στις γεωτρήσεις των δυο οικισμών. Ο κ. Σόκουτης υπογράμμισε ακόμα ότι βρίσκονται σε συνεχή επαφή και συνεργασία με την ΔΕΥΑΚ ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Εν τω μεταξύ από το Δήμο Κοζάνης συνεχίζεται η προμήθεια εμφιαλωμένου νερού στους κατοίκους των δυο οικισμών, καθώς επίσης και η διερεύνηση του προβλήματος ώστε να αντιμετωπιστεί είτε με προσωρινή είτε με μόνιμη λύση αλλά και να διερευνηθούν τα αίτια που προκάλεσαν το πρόβλημα.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, κατά την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, τόνισε ότι ο δήμος είναι «σε επαγρύπνηση και σε επιφυλακή για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους κατοίκους». Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στελεχών της ΔΕΥΑΚ στην οποία παραβρέθηκε και καθηγητής του ΑΠΘ όπου συζητήθηκαν όλες οι όλες οι παράμετροι για την καλύτερη δυνατή λύση αλλά και να δοθούν οι απαντήσεις στους κατοίκους της περιοχής.

ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Δέσποινα Αμαραντίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα