«Μαχαίρι» στους εορτασμούς λόγω κρίσης

12:29 1/7/2013 - Πηγή: TNSite
Η οικονομική κρίση που πλήττει την Κροατία -που από σήμερα, 1η Ιουλίου 2013, είναι το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης- επισκίασε τους εορτασμούς για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε., μεταδίδουν τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης και αναμεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Hina.

Η Κροατία, που είναι, μετά τη Σλοβενία, η δεύτερη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας που εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι αντιμέτωπη με το πέμπτο έτος της ύφεσης και ένα αρνητικό ρεκόρ ανεργίας (21%), που «πήραν την λάμψη από τους εορτασμούς της Κυριακής

(για την ένταξή της στην ΕΕ)» επισήμανε, μεταξύ άλλων, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Γι' αυτό τον λόγο, λίγοι είναι οι Κροάτες με διάθεση εορτασμού και η παγκόσμια οικονομική κρίση που έπληξε την Ευρωπαϊκή Ένωση επηρέασε και τους πολίτες του νέου μέλους, κάνοντάς τους λιγότερο ενθουσιώδεις σε σχέση με την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP μετέδωσε -μεταξύ άλλων- ότι, οι εορταστικές εκδηλώσεις για την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επισκιάστηκαν σε κάποιο βαθμό από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, ενώ το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μετέδωσε ότι το 28ο αστέρι της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δηλαδή η Κροατία) είχε λόγους τόσο για εορτασμό, όσο και για ανησυχία.

Η ένταξη μιας χώρας με πληθυσμό 4,2 εκατομμυρίων πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν περνά απαρατήρητη εξαιτίας της κατάστασης της οικονομίας, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από όσα μετέδωσε, μεταξύ άλλων, το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων ΑΡΑ.

Έπειτα από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, η Κροατία είναι το τρίτο φτωχότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται στο πέμπτο έτος ύφεσης και έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων ΑΡΑ. Ωστόσο, προσθέτει το πρακτορείο ειδήσεων, για τους Κροάτες, η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι λογική και δικαίωμα που τους είχε αρνηθεί για πολύ καιρό.

Το AFP και το Reuters υπογραμμίζουν την ακύρωση της επίσκεψης της γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ στο Ζάγκρεμπ, τονίζοντας ότι το θέμα συγκέντρωσε το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής των κροατικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Στο μεταξύ, τα σερβικά μέσα μαζικής ενημέρωσης μετέδωσαν το μήνυμα του Κροάτη Προέδρου Ίβο Γιοσίποβιτς, σύμφωνα με το οποίο, η Κροατία θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Ζάγκρεμπ για την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσέλκυσαν και το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης του Μαυροβουνίου που αναλύουν τις επιπτώσεις από αυτή την εξέλιξη για την Κροατία, αλλά και το Μαυροβούνιο.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα