Με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφωνίες η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το αντιρατσιστικό

18:21 27/5/2013 - Πηγή: TNSite

Στο πλαίσιο των τακτικών επαφών τους για την πορεία του κυβερνητικού έργου, οι κύριοι Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, αναμένεται να συζητήσουν το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και την εμπλοκή, που αυτό προκαλεί στην ομαλή συνεργασία των τριών αρχηγών.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προχθεσινή ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ,

ο κ. Βενιζέλος έκανε γνωστό πως θα φέρει το συγκεκριμένο θέμα στη συνάντηση της Δευτέρας, κάνοντας λόγο για "συνολική αξιολόγηση της λειτουργίας της κυβέρνησης και των προσώπων".

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η δημοσιοποίηση της γνωμοδότησης της Κεντρικής Νομοπαρασκευτικής Επιτροπής προκάλεσε την όχληση του ΠΑΣΟΚ.

Στο πρακτικό της γνωμοδότησης της ΚΕ.Ν.Ε. που έγινε πριν λίγο γνωστό, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

"Η Επιτροπή έχει τη γνώμη ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο με επάρκεια αντιμετωπίζει τα περισσότερα από τα θέματα του υπό επεξεργασία σχεδίου νόμου".

"Ο νόμος 927/79 όπως ισχύει αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ποινικού κολασμού πράξεων ή ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία, αντιμετωπίζοντας επίσης και τη συμμετοχή σε οργανώσεις που επιδιώκουν σκοπούν που οδηγούν σε φυλετικές διακρίσεις".

"Η Καταρχήν απόλυτη απαγόρευση της με οποιονδήποτε τρόπο έκφρασης ρατσιστικών και ξενοφοβικών ιδεών καθ' εαυτή δεν είναι συνταγματικά ανεκτή".

Η στάση Σαμαρά και τα θέματα της ατζέντας

Σύμφωνα με το Έθνος, κατά την απογευματινή σύσκεψη ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει ότι δεν προτίθεται να συναινέσει στην ψήφιση του κειμένου Ρουπακιώτη και θα αντιπροτείνει την έναρξη μιας νέας συζήτησης - σε επίπεδο εκπροσώπων των τριών κομμάτων - για τη διαμόρφωση ενός νέου κειμένου που θα λάβει τη μορφή νομοσχεδίου.

Θα επισημάνει ένα προς ένα τα σημεία της διαφωνίας του με τα όσα εισηγείται ο υπουργός Δικαιοσύνης, θα επαναλάβει ότι υπάρχει ήδη ισχύον νομικό πλαίσιο και θα υπογραμμίσει ότι εάν οι κυβερνητικοί του εταίροι θέλουν, τότε θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο κείμενο που θα πρέπει να περιλαμβάνει πολλές από τις διατάξεις που τώρα βρίσκονται σκόρπια σε νόμους, στον ποινικό κώδικα κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σαμαράς θα τονίσει ότι δεν αποτελεί για τον ίδιο άμεση προτεραιότητα η διαμόρφωση ενός νέου αντιρατσιστικού νόμου και θα υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση αυτή έχει μπροστά της δύσκολο έργο, που πρέπει να φέρει σε πέρας.

Το δεύτερο ζήτημα που θα τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στην απογευματινή σύσκεψη κορυφής είναι η μεταρρύθμιση στο Δημόσιο. Τα χρονικά περιθώρια που έχει η κυβέρνηση για να προχωρήσει στη συγχώνευση-κατάργηση οργανισμών καθώς και στις απολύσεις 2.000 υπαλλήλων εκπνέουν και πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση.

Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστεί και σήμερα το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας οργανισμός ο οποίος θα «κλείσει», προκείμενου να υλοποιηθεί η συμφωνία με την τρόικα. Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στους κυβερνητικούς του εταίρους εναλλακτικές προτάσεις, έτσι ώστε η όποια τελική απόφαση να ληφθεί και να ανακοινωθεί άμεσα.

Τέλος, το τρίτο θέμα που θα απασχολήσει τη σύσκεψη είναι η πορεία των εσόδων. Στην κυβέρνηση αναμένουν τα στοιχεία για τον αριθμό των φορολογουμένων που θα συμμετάσχουν στη ρύθμιση των 48 δόσεων.

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα