Να μην περιμένουν οι επενδυτές τίποτα από τις γερμανικές εκλογές

14:07 13/8/2013 - Πηγή: TNSite
Φαίνεται ότι η ΕΕ έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια οικονομικής ανάκαμψης αναφέρει σε νέα ανάλυσή του ο Michael Ivanovitch, πρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας οικονομικών ερευνών MSI Global χωρίς όμως να αποφεύγει την κριτική προς τους πολιτικούς της Γηραιάς Ηπείρου. Θα πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, οι επενδυτές να ξεχάσουν τις όποιες προσδοκίες περί νέων πρωτοβουλιών μετά τις γερμανικές εκλογές
του Σεπτεμβρίου. Δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο αυτό, καθώς ούτε χρήματα υπάρχουν ούτε πολιτική βούληση.

Σύμφωνα με τον Ivanovitch, δεν θα ήταν συνετό να βασιζόμαστε στη συναίνεση των Βρυξελλών σχετικά με την οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης. Μόνο η ΕΚΤ μπορεί να αλλάξει το κλίμα και μάλλον θα το αλλάξει. Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα (α) η ΕΚΤ θα λειτουργήσει ως εγγυητής του κοινού νομίσματος, (β) η ΕΚΤ θα υποστηρίξει την ακεραιότητα και την ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος διατηρώντας ευνοϊκές πιστωτικές συνθήκες και (γ) τα κράτη μέλη με δημοσιονομικά ελλείμματα άνω του 3% του ΑΕΠ πλέον επιτηρούνται στενά προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο «ατύχημα».

Η εντολή για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αφορά λιγότερο ή περισσότερο σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Αυτές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αναμένεται να ενισχύσουν (α) τις πιο ευέλικτες αγορές εργασίας, (β) την εξυγίανση των συστημάτων πρόνοιας και (γ) τις λιγότερο ελλειμματικές δημόσιες υπηρεσίες.
Αυτοί οι τρεις μοχλοί πολιτικής – ευνοϊκές πιστωτικές συνθήκες, μείωση του κόστους παραγωγής και ανταγωνιστικής οικονομίας – θα παραμείνουν οι βασικοί καθοριστικοί παράγοντες της βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης προοπτικής ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των επόμενων γερμανικών εκλογών, επισημαίνει ο Ivanovitch.

Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα που πρέπει να λάβουν οι επενδυτές στην ευρωζώνη. Μπορεί κανείς να διαφωνεί με τη γερμανική πολιτική συνταγή, αλλά η πραγματική πρόοδος θα έλθει με την πειθαρχία, τη μετριοπάθεια και λίγη τύχη. Μόνο έτσι η συνταγή θα μπορούσε να λειτουργήσει, καταλήγει ο Ivanovitch.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα