Νέα καταγγελία στις ευρωπαϊκές αρχές εις βάρος της Google

14:52 10/4/2013 - Πηγή: TNSite

Η ομάδα Fairsearch Europe, που απαρτίζεται από μέλη της Microsoft, Nokia και Oracle, υποστηρίζει ότι το λειτουργικό σύστημα Android, λειτουργεί με "τρόπο παραπλανητικό" έτσι ώστε η εταιρεία να μονοπωλήσει την αγορά.

Η

δωρεάν παροχή του Google Android, σύμφωνα με την ομάδα είναι "αντι-ανταγωνιστική" (anti-competitive). Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι το Android εξαπατά έτσι ώστε να δημιουργήσει "πλεονεκτήματα" έτσι ώστε να "κυριαρχήσει στην αγορά κινητών τηλεφώνων και να ελέγχει τους παρόχους ίντερνετ για διαδικτυακή διαφήμιση προς όφελος του συστήματος και της Google".

Την ίδια ώρα, ο επίτροπος της Ε.Ε. Joaquín Almunia για θέματα ανταγωνισμού διεξάγει έρευνα για το θέμα. Ο Almunia ανέφερε ότι πρόκειται για μία διαφορετική έρευνα από αυτήν που αφορά τον τομέα των αναζητήσεων στο Internet, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC (International Data Corporation) στο τέταρτο τρίμηνο του 2012 το μερίδιο της Google στην αγορά των smartphones ανήλθε στο 70,1%, σημειώνοντας μεγάλη άνοδο σε σχέση με το 52,9% του τέταρτου τριμήνου του 2011.

Google συντάσσει κανόνες που καθορίζουν το mobile οικοσύστημα – από τους developers εφαρμογών, τους κατασκευαστές συσκευών, τις εταιρίες mobile πληρωμών, τα δίκτυα κινητής και φυσικά τους διαφημιστές – προς όφελός της" αναφέρει η Fairsearch, συνεχίζοντας:

"Το αναπτυσσόμενο μονοπώλιο της Google στο χώρο του mobile έχει τη δύναμη να διαμορφώσει την εμπειρία των καταναλωτών για το mobile Internet, και όχι απαραίτητα προς το καλύτερο".

Google χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα Android ως ένα απατηλό μέσο προκειμένου να ενισχύσει τη λειτουργία των δικών της εφαρμογών και των υπηρεσιών", δήλωσε από τη μεριά του ο Thomas Vinje, επικεφαλής δικηγόρος της Fairsearch Europe. Πρόσθεσε δε, ότι οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων που συμφωνούν να χρησιμοποιούν το Android, επιλέγουν και υπηρεσίες της Google, όπως το YouTube, τις οποίες τοποθετούν σε προνομιακή θέση στην επιφάνεια εργασίας του τηλεφώνου.

Πηγή: Guardian

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα