Ντομάτες και αυγά έξω από τη βουλγαρική Βουλή

12:21 27/6/2013 - Πηγή: TNSite
Νέα διαδήλωση πραγματοποιείται σήμερα στη Σόφια με αίτημα την παραίτηση του κυβερνητικού συνασπισμού με επικεφαλής το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, μετά τη χθεσινή ένταση έξω από τη βουλγαρική Βουλή.

Διαδηλωτές, συγκεντρώθηκαν όπως και χθες, έξω από το κτίριο της Βουλγαρικής Βουλής, πέταξαν

ντομάτες και αγγούρια και φωνάζουν συνθήματα όπως «Μαφία» και «Παραιτηθείτε».

Για 14η συνεχή μέρα διοργανώνονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Βουλγαρία, οι οποίες ξεκίνησαν με αφορμή το διορισμό του αμφιλεγόμενου μεγιστάνα των ΜΜΕ, Ντέλιαν Πέεφσκι ως επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας. Παρ' ότι ο διορισμός του ανακλήθηκε μετά το κύμα αντιδράσεων, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται με αιτήματα την παραίτηση της κυβέρνησης του Πλάμεν Ορεσάρσκι και την αλλαγή του Εκλογικού Κώδικα.

Χθες, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί έξω από τη Βουλή ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση «Πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ έξω από το Εθνικό Κοινοβούλιο» που δημοσιεύθηκε σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Οι διαδηλωτές αποδοκίμασαν τους βουλευτές που εισέρχονταν στη Βουλή και η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής ακυρώθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας.

Στην αίθουσα της συνεδρίασης προσήλθαν μόνον οι βουλευτές του Συνασπισμού για τη Βουλγαρία και του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες και απουσίασαν οι βουλευτές του GERB και του Ataka.

Οι βουλευτές επρόκειτο να ψηφίσουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού της οικονομολόγου Ντανιέλα Μπόμπεβα ως αναπληρώτριας πρωθυπουργού, αρμόδιας για τον οικονομικό τομέα, τις ξένες επενδύσεις, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τη βελτίωση των διοικητικών υπηρεσιών για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής, Μάγια Μανόλοβα βγήκε πό το κτίριο της Βουλής για να συνομιλήσει με ένα διαδηλωτή που απειλούσε να αυτοπυρποληθεί. Προσπάθησε να συζητήσει με τους διαδηλωτές και τους ζήτησε να στείλουν εκπροσώπους στη συνεδρίαση της ad hoc επιτροπής που έχει αναλάβει το ζήτημα του νέου Εκλογικού Κώδικα.

Ωστόσο οι διαδηλωτές πέταξαν στην αντιπρόεδρο της Βουλγαρικής Βουλής ντομάτες και αυγά και φώναζαν: «Ζήτα συγγνώμη». Η κ. Μανόλοβα σχολιάζοντας το περιστατικό είπε ότι «σε μία δημοκρατία τα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς διάλογο και απαντήσεις. Αν φωνάζουμε ο ένας στον άλλο, δεν θα υπάρξουν λύσεις» υπογράμμισε.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν όλες τις εισόδους της Βουλής και συνέχισαν να πετούν αυγά και ντομάτες στους βουλευτές που έβγαιναν από το κτίριο.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Μιχαϊλ Μίκοφ δήλωσε σε τηλεοπτικό μήνυμά του προς τους πολίτες της Βουλγαρίας ότι το Εθνικό Κοινοβούλιο έγινε «στόχος επιθετικότητας που ήταν στην αφάνεια επί χρόνια» και πρόσθεσε ότι η ζωή και η υγεία των βουλευτών είναι σε κίνδυνο.

Ο κ. Μίκοφ κατηγόρησε «ιδιωτικά συμφέροντα των εκατοντάδων εκατομμυρίων» και μεγάλους παράγοντες του ενεργειακού τομέα ότι υποκινούν τις διαδηλώσεις ώστε να ασκηθούν πιέσεις στη Βουλή κα να μην ψηφιστούν νομοθετικές αλλαγές που θα επιτρέψουν τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρικής Βουλής κάλεσε τον πρόεδρο της χώρας, όλους τους θεσμούς, τα πολιτικά κόμματα, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους «να συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα» σε αυτή την εξαιρετικά περίπλοκη κατάσταση.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας αποχώρησε χθες από το κτίριο της Βουλής υπό αυστηρά μέτρα ασφάλειας. Ο πρόεδρος της Βουλής Μιχαϊλ Μίκοφ όρισε νέα συνεδρίαση του Σώματος για σήμερα.

(Φωτογραφία αρχείου)

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα