Ο ακανόνιστος ύπνος κάνει τα παιδιά νευρικά

03:14 27/10/2013 - Πηγή: TNSite

Tα παιδιά που έχουν ακανόνιστο ωράριο ύπνου, τείνουν να έχουν περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς στο σπίτι και στο σχολείο, σύμφωνα με βρετανική μελέτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου μελέτησαν τις ώρες ύπνου περισσοτέρων από 10.000 παιδιών σε ηλικία τριών, πέντε και επτά ετών. Από τα ευρήματα της μελέτης, διαπιστώθηκε μια σαφής σχέση ανάμεσα στην ώρα του ύπνου και στη συμπεριφορά του παιδιού τη μέρα. Όσο τα παιδιά μεγάλωναν χωρίς να κοιμούνται μια τακτική ώρα, επιδεινώνονταν τα προβλήματά συμπεριφοράς, ενώ όταν κάποια στιγμή αποκτούσαν μια «ρουτίνα» ύπνου, αμέσως εμφάνιζαν

σημάδια βελτίωσης.

"Οι ακανόνιστες ώρες ύπνου δημιουργούν στο σώμα και στο νου μια κατάσταση που προσομοιάζει με εκείνη του τζετ-λαγκ. Αυτό έχει συνέπειες για την σωστή ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία του παιδιού, ενώ επηρεάζει την υγεία και την ευημερία του καθ' όλη τη διάρκεια της μετέπειτα ζωής του", επεσήμαναν οι ερευνητές.

Οι ακατάστατες ώρες ύπνου, σύμφωνα με την έρευνα, είναι συχνότερες στην ηλικία των τριών ετών, όταν περίπου ένα στα πέντε παιδιά πάει στο κρεβάτι σε πολύ διαφορετικές ώρες ενώ, έως την ηλικία των επτά ετών, η κατάσταση τείνει να ομαλοποιηθεί.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, Ιβόν Κέλι του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, οι γονείς μπορούν να κάνουν κάποιες μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα των παιδιών, που θα βοηθήσουν στην δημιουργία ενός σταθερού προγράμματος ύπνου.

Καλό είναι τα παιδιά να αποφεύγουν την παρακολούθηση τηλεόρασης ή την ενασχόληση με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή λίγο πριν τη ώρα του ύπνου, ενώ δραστηριότητες όπως η ανάγνωση ενός παραμυθιού μπορεί να χαλαρώσουν το παιδί και να κοιμηθεί πιο εύκολα.

News

Keywords
Τυχαία Θέματα