Π. Σκουρλέτης στο NEWS 247: Χρειάζεται αποσαφήνιση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για να πείσουμε τον κόσμο

19:08 26/4/2013 - Πηγή: TNSite

"Υπάρχει ένα πολλαπλάσιο εκλογικό σώμα το οποίο παρακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ και διάκειται ευνοϊκά απέναντι στις βασικές πολιτικές του θέσεις (προτάσεις εξόδου από την οικονομική κρίση)", είπε απαντώντας στις ερωτήσεις του NEWS247, εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι μπροστά από την κάλπη, η εμπιστοσύνη του κόσμου θα επιστρέψει στις θέσεις του κόμματος.

Παράλληλα, εξέφρασε εκ νέου την πεποίθηση του, ότι θα έρθουν νέα

μέτρα "προς τον Ιούνιο", "ένα τέταρτο μνημόνιο", που θα αναδείξει την κρυφή ατζέντα της τρικομματικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι στην έρευνα της VPRC, το 60% του ερωτηθέντος δείγματος συμφωνεί στην άμεση κατάργηση του μνημονίου και στην αντικατάστασή του από ένα σχέδιο οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, ενώ μόλις το 5% διαφωνεί με την εν λόγω πρόταση.

Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγαλύτερο που καταγράφεται στις τελευταίες έρευνες, ωστόσο, η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα βαίνει διαρκώς μειούμενη.

Πως σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ το αποτέλεσμα ως προς την εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 29,5% και ακολουθεί η ΝΔ με 27%;

"Το αποτέλεσμα αποτυπώνει αφενός μια αίσθηση και δική μας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά ως προς την πρόθεση ψήφου, το δεύτερο στοιχείο είναι ότι μια σειρά ερωτημάτων που αφορούν κορυφαία ερωτήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη και ταυτόχρονα έχει αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ, ερωτήματα όπως η μείωση των μισθών, εκεί οι απαντήσεις που δίνονται είναι συντριπτικά υπέρ των απόψεων που έχει διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πέρα από αυτό που καταγράφεται ως πρόθεση ψήφου, υπάρχει ένα πολλαπλάσιο εκλογικό σώμα το οποίο τον παρακολουθεί και διάκειται ευνοϊκά απέναντι στις βασικές πολιτικές του θέσεις.

Αυτό βέβαια δε μεταφράζεται σε μία αναγκαία και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη που θα έπρεπε κατά τη γνώμη μας να υπάρχει, απέναντι του. Υπάρχει μια αδυναμία ως προς το να είναι πιστικός ως προς τις προτάσεις του.

Ενώ στα επί μέρους ερωτήματα φαίνεται ότι υπάρχει ευμένεια με συντριπτικά ποσοστά, αυτά δεν τα κεφαλαιοποιεί άμεσα. Κάτι που έχει να κάνει με τα γενικά χαρακτηριστικά της εποχής. Ο κόσμος είναι φοβισμένος, είναι απογοητευμένος, δεν έχει μπροστά του έναν ορατό στόχο ανατροπής.

Ενώ είναι πεισμένος ότι η πολιτική του μνημονίου και της κυβέρνησης δεν αποδίδει πουθενά, αυτό δεν εκφράζεται με ένα σαφή τρόπο και σε κινητοποιήσεις. Κυρίως έχει να κάνει με μια απογοήτευση του κόσμου. Πιστεύω ωστόσο ότι αυτή η απογοήτευση θα προσπεραστεί μπροστά από το ενδεχόμενο εκλογών. Τότε θα διαμορφωθεί μια πολύ μεγαλύτερη δυναμική".

Υπάρχει φόβος σχετικά με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ;

"Όχι σε καμία περίπτωση. Ο φόβος υπάρχει ως στοιχείο που το καλλιεργεί η κυβέρνηση, στη λογική ότι είναι αναγκαίο να κάνουμε αυτά για να μη μας τύχουν ακόμα χειρότερα. Δεν κερδίζει μέσα από αυτή τη διαδικασία αλλά στην ουσία φοβίζει τον κόσμο.

Όχι για να κερδίσει οπαδούς, αλλά για να μην κερδίσει στην ουσία ο ΣΥΡΙΖΑ. Βάζει στο περιθώριο τον κόσμο".

Στην ερώτηση "ποιο κόμμα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τη διαφθορά", ο ΣΥΡΙΖΑ παρότι δεν έχει κυβερνήσει συγκεντρώνει μόλις 10,1% όσο και η Χρυσή Αυγή και λίγο πάνω από τη ΝΔ (8,2%). Πως ερμηνεύεται κάτι τέτοιο;

"Είναι απογοητευμένος ο κόσμος. Είναι μια αποδοκιμασία για το πολιτικό σύστημα. Μια απογοήτευση που σε συμπαρασύρει κι εσένα. Αποτυπώνει μια συνολική έλλειψη εμπιστοσύνης κι εμείς αυτό το στοιχείο πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη. Παρόλο δεν έχουμε λάβει το χρίσμα της εξουσίας, η απογοήτευση εκφράζεται με έναν τέτοιο τρόπο".

Σε ότι αφορά την ερώτηση "ποιο κόμμα έχει τις καλύτερες προτάσεις για τον τόπο", ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ένα 12% έναντι 10,7% που συγκεντρώνει η Νέα Δημοκρατία. Πιστεύετε ότι χρειάζεται επαναδιατύπωση των προτάσεων του κόμματος;

"Επαναδιατύπωση όχι, αυτό σημαίνει αλλαγή. Βάσει απαντήσεων στα βασικά ερωτήματα που αντιστοιχούν στην πολιτική μας, δεν προκύπτει ανάγκη αναδιατύπωσης και αλλαγής των βασικών θέσεων μας. Χρειάζεται σίγουρα περαιτέρω αποσαφήνιση".

Πιστεύετε ότι τελικά θα υπάρξουν νέα μέτρα;

"Είναι ενδεικτικό ότι και οι δύο τροπολογίες θα επανέλθουν. Η μία που με ένα έμμεσο τρόπο βάζει το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, αυτή του Μανιτάκη που θα επανέλθει μετά το Πάσχα, και η άλλη που έχει να κάνει με τη μείωση των συντάξεων του ΟΑΕΕ, αποδεικνύουν ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα που έχει σήμερα η κυβέρνηση.

Το θέμα των νέων μέτρων θα έρθει και θα έρθει στις αρχές του καλοκαιριού, περί τον Ιούνιο, τότε θα έχουμε ένα "τέταρτο μνημόνιο.".

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα