Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Aids

12:11 1/12/2012 - Πηγή: TNSite

Η 1η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Aids, από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αλλά και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Σκοπός είναι η σφαιρική ενημέρωση των πολιτών, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση της φονικής επιδημίας, αφού υπολογίζεται ότι περίπου 25.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 30.000 άνθρωποι είναι φορείς του HIV.

Ο HIV είναι ο ιός που προκαλεί το Σύνδρομο της

Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας, ενώ η δράση του καταστρέφει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα CD4+ Τ λεμφοκύτταρα που προστατεύουν τον οργανισμό μας από λοιμώξεις και άλλου είδους νοσήματα.

Οι κυριότεροι τρόποι μετάδοσης του HIV είναι η σεξουαλική επαφή –χωρίς προφυλακτικό!- ή μέσω της κοινής χρήσης αιχμηρών αντικειμένων, με HIV οροθετικό άτομο ή από μία HIV οροθετική μητέρα στο νεογνό –κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή του θηλασμού.

Όμως, ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής, των κουνουπιών ή άλλων εντόμων, από τη κοινή χρήση οικιακών σκευών, του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, του αέρα ή του νερού.

Η μετάδοση του Aids, από άτομο σε άτομο, ποικίλει, όμως, η έγκαιρη χορήγηση συνδυασμού αντιρετροϊκών φαρμάκων υψηλής δραστικότητας, επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη του νοσήματος, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τη θνητότητα.

Ενημερωθείτε έγκαιρα και προφυλάξτε τον εαυτό σας, καθώς και τον ή την σύντροφο σας!

*Για περισσότερες πληροφορίες & συμβουλές επισκεφτείτε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ή το www.keelpno.gr

*Η ειδική εξέταση για το HIV/AIDS γίνεται δωρεάν σε όλα τα Κέντρα Αναφοράς HIV/AIDS λοίμωξης στην Ελλάδα. Είναι αξιόπιστη, εμπιστευτική και ανώνυμη!

Keywords
Τυχαία Θέματα