Πώς θα υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις οι συνταξιούχοι

09:28 27/5/2013 - Πηγή: TNSite
Μετ' εμποδίων θα υποβάλλουν εκατομμύρια συνταξιούχοι τις φορολογικές τους δηλώσεις. Μπορεί η εφαρμογή υποβολής του E1 μέσω του TAXISNET να άνοιξε την παρελθούσα Παρασκευή 24 Μάιου (ο νόμος λέει πως η υποβολή δηλώσεων ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου κάθε έτους) ωστόσο ελάχιστοι φορολογούμενοι συνταξιούχοι των ΙΚΑ και ΟΓΑ έχουν λάβει στα χέρια τους τις βεβαιώσεις αποδοχών τους για τα εισοδήματα του 2012, ενώ ακόμη και σήμερα
οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ και του ΟΑΕΕ δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές και αναμένουν το πότε θα ελεήσουν οι δύο οργανισμοί να τις στείλουν ταχυδρομικά ή να τις διαθέσουν ηλεκτρονικά. Το μόνο σίγουρο ότι η καταληκτική προθεσμία υποβολής του Ε1 θα επεκταθεί και πέραν της 30ης Ιουνίου 2013.
Οι βεβαιώσεις αποδοχών

Οι συνταξιούχοι του Οργανισμού Ασφαλίσεως Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) θα πρέπει να περιμένουν για να λάβουν τις βεβαιώσεις καθώς οι πρώτες από αυτές θα αρχίσουν να ταχυδρομούνται στα μέσα Ιουνίου, ενώ στα μέσα Ιουνίου θα ενεργοποιηθεί και η ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΑΕΕ για την εκτύπωση των βεβαιώσεων.

Σημειώνεται πως ασφαλιστικοί οργανισμοί όπως ο ΟΑΕΕ, αλλά και πολλές δημόσιες υπηρεσίες που πληρώνονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών ανέμεναν τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να αποστείλουν τις βεβαιώσεις αποδοχών.

Το υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει την εγκύκλιο για τον τύπο και το περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών που θα χορηγούν σε μισθωτούς και συνταξιούχος ταμεία και φορείς του Δημοσίου την επόμενη εβδομάδα -με αξιοσημείωτη καθυστέρηση -και έτσι θα ξεκινήσει η εκτύπωση και ταχυδρόμησή τους.

Η εγκύκλιος για τον τύπο και το περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών θα περιγράφει αναλυτικά το πώς θα απεικονίζεται ο μεικτός μισθός , οι ασφαλιστικές εισφορές και οι κρατήσεις φόρων, ενώ ειδικό ενδιαφέρον υπάρχει για την εισφορά αλληλεγγύης. Αυτή θα αναγράφεται στο νέο κωδικό 333-334 του Ε1.

Αν η εισφορά που παρακρατήθηκε από μισθούς και συντάξεις το 2012 δεν αντιστοιχεί με το ποσό της εισφοράς επί του συνολικού εισοδήματος του φορολογουμένου, π.χ. στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει προσθετά έσοδα από ενοίκια, τότε θα καταβάλλεται πρόσθετος φόρος.

Οι 450.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου δεν θα έχουν πρόβλημα καθώς αφενός θα δουν το ηλεκτρονικό έντυπο E1 της φορολογικής τους δήλωσης με προσυμπληρωμένα από την εφορία τα στοιχεία για το ύψος των αποδοχών τους το 2012 (με τα ποσά του παρακρατούμενου και του αναλογούντος φόρου), αφετέρου μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα λάβουν τις βεβαιώσεις και ταχυδρομικά.

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του ΟΓΑ είναι οι μόνοι που σήμερα δεν έχουν πρόβλημα. Απλά θα πρέπει να απευθυνθούν σε συγγενείς ή λογιστές και να αναζητήσουν τις βεβαιώσεις των αποδοχών τους στο διαδίκτυο και στους ιστοτόπους ika.gr και oga.gr και να τις εκτυπώσουν αφού πρώτα δηλώσουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.

Η Διοίκηση του ΝΑΤ αποφάσισε και εκείνη την προηγούμενη Παρασκευή ηλεκτρονική χορήγηση των βεβαιώσεων και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας οι συνταξιούχοι του οργανισμού θα μπορούν να εκτυπώνουν τις βεβαιώσεις από τον ιστότοπο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (nat.gr).
Η χειρόγραφη υποβολή

Ο οδηγός συμπλήρωσης του νέου Ε1 θα αναρτηθεί ηλεκτρονικά και θα είναι διαθέσιμος στο site της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων μάλλον από σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες και φέτος στο πρώτο μέρος του φυλλαδίου θα παρέχονται πληροφορίες για τις βασικές υποχρεώσεις που έχουν οι φορολογούμενοι για την υποβολή της δήλωσης, ενώ στο δεύτερο μέρος θα δίνονται οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης. Προχθες η Γενική Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ανάρτησε ερωτο-απαντήσεις σχετικές με την υποβολή του Ε1

Το υπουργείο Οικονομικών εν μέσω αντιδράσεων , αλλά και αναγνωρίζοντας την αντικειμενική δυσκολία υποβολής ηλεκτρονικών δηλώσεων από όλους τους φορολογουμένους και ειδικά από υπερήλικες συνταξιούχους άφησε ανοικτή τη δυνατότητα και έντυπης υποβολής του Ε1.

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης έδωσε στη δημοσιότητα εγκύκλιο στην οποία τονίζεται πως οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013 υποβάλλονται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, ωστόσο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι "σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από την ΓΓΠΣ ή εφόσον κρίνεται από τον αρμόδιο Προϊστάμενο ΔΟΥ σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ότι συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο, επιτρέπεται να υποβληθούν αυτές σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες ΔΟΥ".
Ο γρίφος των τόκων

Αύριο ή μεθαύριο θα εκδοθεί από το υπουργείο Οικονομικών εγκύκλιος η οποία θα ορίζει ότι στη φορολογική δήλωση θα δηλώνονται μόνον οι τόκοι άνω των 250 ευρώ, αλλά και το τι θα ισχύει σε περιπτώσεις που ο τραπεζικός λογαριασμός έχει περισσότερο από έναν δικαιούχους.

Με το πλαφόν των 250 ευρώ πολλοί φορολογούμενοι θα γλιτώσουν την υποχρέωση επίσκεψης στην τράπεζα. Ωστόσο, πρόβλημα αναμένεται να ανακύψει με τους συνδικαιούχους λογαριασμών καθώς οι τόκοι θα διαιρούνται ανάλογα τον αριθμό των δικαιούχων. Αν οι δικαιούχοι είναι δύο και οι τόκοι 500 ευρώ , τότε έκαστος θα δηλώσει 250 ευρώ. Αν όμως οι δικαιούχοι είναι τρεις και οι τόκοι 500 ευρώ , τότε δεν θα υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των τόκων. Το ζήτημα αυτό δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί από το υπουργείο.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος απαντά σε αρκετές ερωτήσεις φορολογουμένων μέσω του λογαριασμού του στο twitter (https://twitter.com/htheoharis), απαντώντας σε ερώτηση φορολογουμένου για το εάν οι τόκοι θα θεωρηθούν εισόδημα και για τα προστατευόμενα μέλη τόνισε πως μπορούν να δηλωθούν στον πατέρα και όχι στα προστατευόμενα μέλη.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα