Προς ψήφιση στη Βουλή ο Κώδικας Κοινωφελών Περιουσιών

23:29 27/8/2013 - Πηγή: TNSite
Με μικρές αλλαγές και προσθήκες κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Κώδικας Κοινωφελών Περιουσιών και λοιπές διατάξεις». Το νομοσχέδιο εισήχθη σήμερα και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο από τη Βουλή.

Το νομοσχέδιο έρχεται να αντικαταστήσει το παρωχημένο νομικό πλαίσιο για τις Κοινωφελείς Περιουσίες που βασίζεται σε νόμο του Μεταξά από το 1939 (ν.2039/1939) και στοχεύει να συμβάλει

στην αποτελεσματικότερη διοίκηση, διαχείριση και εποπτεία των κοινωφελών περιουσιών, αλλά και στην αξιοποίηση αδρανών πόρων τους οποίους το Δημόσιο έχει σήμερα ανάγκη.

Σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία (Ιούνιος 2013) που συνέλεξε το υπουργείο Οικονομικών από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τις Εφορίες και τις Κτηματικές Υπηρεσίες σήμερα οι μη εκκαθαρισμένες ή η υπό εκκαθάριση σχολάζουσες κληρονομιές ανέρχονται σε 10.348 και τα ιδρύματα και εθνικά κληροδοτήματα είναι περίπου 3.700. Από τις σχολάζουσες κληρονομιές 6.300 τελούν υπό εκκαθάριση, ενώ 4.048 είναι μη εκκαθαρισμένες.

Σημειώνεται πως τα εθνικά κληροδοτήματα αφορούν σε περιουσίες εθνικών ευεργετών, ενώ οι σχολάζουσες κληρονομιές είναι εκείνες που δεν έχουν γίνει αποδεκτές ή δεν έχουν βρεθεί οι κληρονόμοι τους και ως εκ τούτου περιέχονται στο Δημόσιο. Εκτιμήσεις - τις οποίες δεν επιβεβαιώνει επίσημα το υπουργείο Οικονομικών- τοποθετούν την συνολική αξία εθνικών κληροδοτημάτων και σχολαζουσών κληρονομιών μεταξύ 8 δισ. ευρώ και 10 δισ. ευρώ.

Με το νομοσχέδιο για τις κοινωφελείς περιουσίες γίνεται πιο αποτελεσματική η καταγραφή, εκκαθάριση και διοίκηση των περιουσιών, καθώς καθιερώνεται ηλεκτρονικό Μητρώο Κοινωφελών Περιουσιών και Μητρώο Σχολαζουσών Κληρονομιών. Καθιερώνονται δε τακτικοί έλεγχοι όλων εν γένει των κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών σε ετήσια βάση.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα