Πτώση κατασκοπευτικού αεροσκάφους που «έψαχνε» τους δραπέτες των Τρικάλων

21:36 27/6/2013 - Πηγή: TNSite

Το αεροσκάφος έπεσε ενώ εκτελούσε αποστολή εντοπισμού με θερμικές κάμερες, βίντεο και άλλους αισθητήρες, των Αλβανών δραπετών των φυλακών Τρικάλων που βαρύνονται, πέραν των κλοπών και της απόδρασης, με τη δολοφονία μία κοπέλας στην Κόρινθο και ενός αστυνομικού έξω από το Δίστομο πριν από μερικές ημέρες.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνει τη συμμετοχή του αεροσκάφους στην έρευνα, ωστόσο παραδέχεται

ότι το UAV κατέπεσε λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή πτήσης του και είχε σαν αποτέλεσμα οι χειριστές του να προβούν σε ανώμαλη προσγείωση.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες η χρησιμοποίηση του UAV στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Φωκίδας έχει να κάνει και με τον έλεγχο των φυλακών Μαλανδρίνου σε περίπτωση που οι φυγάδες έχουν συνεργούς.

Όσον αφορά στο UAV που αναγκάστηκε να κάνει ανώμαλη προσγείωση, είναι γαλλικής κατασκευής Sperwer (απογειώνονται με καταπέλτη), ανήκει στο 472 Τάγμα Επιτηρήσεως και Ηλεκτρονικού Πολέμου του Στρατού Ξηράς, που εδρεύει στην Αττική, ανήκει στη δύναμη της ΑΣΔΕΝ. Ο Στρατός Ξηράς διαθέτει και 2η παρόμοια μονάδα στην Θράκη που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο, την επιτήρηση και άλλες αποστολές.

Επίσης με τις θερμικές κάμερες μπορεί να εντοπίσει ανθρώπους ημέρα και νύχτα από τη θερμοκρασία του σώματός τους .

Πηγές υποστηρίζουν ότι το UAV δεν καταστράφηκε, καθώς αυτό μετά την προκαθορισμένη πτήση του, που γίνεται από τον χειριστή του με τηλεχειριστήριο, προσγειώνεται με τη χρήση αλεξιπτώτου που ανοίγει λίγο πριν φθάσει στο έδαφος. Περισυλλέγεται δε από ομάδα χειριστών και επαναχρησιμοποιείται. Το συγκεκριμένο προσγειώθηκε με τον προαναφερθέντα τρόπο αλλά σε μια κομβική στιγμή παρασύρθηκε από τον αέρα.

Στην περιοχή βρίσκεται μεταφορικό ελικόπτερο CH-47 Chinook του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού προκειμένου να το μεταφέρει στην έδρα της μονάδος του το Sperwer για να εξεταστεί και να διαπιστωθεί αν έχει πάθει ζημιές.

Περισσότερες πληροφορίες για το γαλλικό UAV μπορείτε να δείτε στο βίντεο ρεπορτάζ της ΕΤ1

Keywords
Τυχαία Θέματα