Σταθεροποιείται η αγορά ηλεκτρικών

19:42 21/6/2013 - Πηγή: TNSite
Στο ποσό των 406 εκατ. ευρώ ανήλθε το α' τρίμηνο του 2013 η αγορά των καταναλωτικών προϊόντων στον τομέα της τεχνολογίας, παρουσιάζοντας πτώση 9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2012.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της GFK TEMAX για την Ελλάδα, ο τομέας προϊόντων τεχνολογίας παρουσίασε ένα σχετικά θετικό αποτέλεσμα με τη μικρότερη μείωση της τάξης του 1,5%, ακολουθούμενος από τον τομέα των μικρών οικιακών συσκευών που παρουσίασε μείωση μόνο κατά 5,9%.

Οι

τομείς των τηλεπικοινωνιών και των μεγάλων οικιακών συσκευών κατέγραψαν τις χαμηλότερες αποδόσεις με μείωση 13,6% και 13% αντίστοιχα. Οι τομείς των ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων και των ειδών εξοπλισμού γραφείου παρουσίασαν σχετικά καλύτερη απόδοση σημειώνοντας μείωση κατά 6,9% και 6,4% αντίστοιχα.

Ηλεκτρονικά Καταναλωτικά Προϊόντα

O τομέας στο σύνολό του έφθασε σε αξία τα 80,3 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2013, γεγονός που οδήγησε σε πτώση 6,9% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2012. Η μετάβαση σε ψηφιακή τηλεοπτική αναμετάδοση συνέχισε να επηρεάζει θετικά τις πωλήσεις των τηλεοράσεων (PTV) διατηρώντας σταθερή τάση στο α' τρίμηνο. Τα προϊόντα ήχου (Audio Home) που προσφέρθηκαν συνδυαστικά με την αγορά τηλεοράσεων οδήγησαν σε πτώση της μέση τιμής πώλησης των συσκευών Home Theater και παρά την απόδοση από πλευράς τεμαχίων σημειώθηκε σημαντική μείωση της τάξης του 18,5% σε αξία. Η τεχνολογική ανάπτυξη, που παρουσιάζεται στα κινητά τηλέφωνα, στα Tablets και στις τηλεοράσεις με δυνατότητες εγγραφής προγράμματος διατήρησε την απόδοση της κατηγορίας των συσκευών αποθήκευσης σε καλύτερο επίπεδο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων.

Φωτογραφικά Είδη

Ο τομέας των φωτογραφικών ειδών έφθασε σε αξία 9,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 8,2%. Η επίδοση αυτή οφείλεται κυρίως στην υπαναχώρηση των καταναλωτών να προβούν σε αγορές ακριβότερων μοντέλων εξοπλισμένων με καλύτερα χαρακτηριστικά και τεχνικές δυνατότητες. Οι κάμερες με εναλλασσόμενους φακούς, σημείωσαν σημαντική αύξηση το α' τρίμηνο του 2013.

Τηλεπικοινωνίες

Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών μειώθηκε κατά 13,6% το α' τρίμηνο 2013 καταλήγοντας να φθάσει σε αξία τα 115,2 εκατ. ευρώ. Τα smartphones συνεχίζουν να παρουσιάζουν θετική απόδοση έχοντας φθάσει να αποτελούν για το α΄ τρίμηνο το 50% του συνόλου των κινητών. Όσον αφορά τις συσκευές σταθερής τηλεφωνίας, οι ασύρματες συσκευές συνεχίζουν να κερδίζουν μερίδιο έναντι των ενσύρματων συσκευών.

Μεγάλες Οικιακές Συσκευές

Ο τομέας των μεγάλων οικιακών συσκευών παρουσίασε πτώση 13% το α' τρίμηνο του 2013, φθάνοντας σε αξία τα 78 εκατ. ευρώ. Σε αντίθεση με τη μειωμένη απόδοση του τομέα, τα πλυντήρια παρουσίασαν καλύτερη απόδοση λόγω της τάσης για συσκευές μεγαλύτερης χωρητικότητας (αύξηση των κιλών των ρούχων που μπορούν να πλυθούν σε κάθε πλύση). Η μέση τιμή παρουσίασε επίσης πτώση λόγων προσφορών των λιανέμπορων. Επιπλέον λόγω της σχεδόν ανύπαρκτης κατασκευαστικής δραστηριότητας, κατηγορίες προϊόντων όπως τα πλυντήρια πιάτων και τα ψυγεία συνεχίζουν να παρουσιάζουν πτώση παρά τη αναβάθμιση χαρακτηριστικών, ειδικότερα όσον αφορά τα ψυγεία, σε μοντέλα μεγαλύτερης χωρητικότητας.

Μικρές οικιακές συσκευές

Ο τομέας των μικρών οικιακών συσκευών έφθασε σε αξία τα 33,6 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση 5,9%. Ειδικότερα, αν και όλες οι κατηγορίες παρουσίασαν μείωση με εξαίρεση τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, ο ρυθμός μείωσης στο σύνολο του τομέα είναι σημαντικά χαμηλότερος και ειδικότερα σε βασικές κατηγορίες όπως συσκευές προετοιμασίας φαγητού και βραστήρες, γεγονός που εξηγείται από τη συνήθεια των καταναλωτών να παραμένουν στο σπίτι. Επιπλέον η αγορά αυτό το τρίμηνο φάνηκε αρκετά συγκρατημένη όσον αφορά καινούργια λανσαρίσματα και χωρίς ιδιαίτερες προωθητικές ενέργειες για να προσελκύσει το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού με αποτέλεσμα τη στροφή του ενδιαφέροντος και των προτιμήσεών τους σε συσκευές νέας τεχνολογίας.

Προϊόντα Τεχνολογίας

Ο τομέας των προϊόντων τεχνολογίας παρουσίασε μείωση 1,5% κατά το α' τρίμηνο του 2013, φθάνοντας σε αξία τα 83,6 εκατ. ευρώ. Η αγορά των tablets παρουσίασε θετική απόδοση αυτό το τρίμηνο λόγω της αύξησης του ανταγωνισμού με την είσοδο περισσότερων μαρκών στην αγορά. Αυτή η αύξηση σε τεμάχια πραγματοποιήθηκε σε οικονομικότερα μοντέλα με λιγότερα χαρακτηριστικά. Συνεπώς οι συσκευές 3G παρουσίασαν πτώση με τους καταναλωτές να στρέφονται σε συσκευές Wi-Fi. Τα Desktop παρουσίασαν οριακά θετική απόδοση αυτό το τρίμηνο και σε τεμάχια και σε αξίες. Τα Mobile PC παρουσίασαν μείωση, εντούτοις η υψηλότερη μέση τιμή εξομάλυνε την πτώση σε αξίες. Η αγορά των συσκευών 13 & 14 ιντσών αυξήθηκε κυρίως λόγω των ultrabooks.

Είδη Εξοπλισμού Γραφείου και Αναλώσιμα

Ο τομέας εξοπλισμός γραφείου παρέμεινε σχετικά σταθερός κατά το α' τρίμηνο του 2013, με μια μικρή μείωση της τάξης του 6,4% φθάνοντας σε αξία τα 5,5 εκατ. ευρώ.
Τα πολυμηχανήματα και οι εκτυπωτές παρουσίασαν μικτά αποτελέσματα, εντούτοις και οι δύο κατηγορίες κατέγραψαν μείωση συνολικά. Το ίδιο διάστημα, οι πωλήσεις των εκτυπωτών laser ξεπέρασαν τους εκτυπωτές inkjet, ενώ τα μίνι πληκτρολόγια επωφελήθηκαν από τις αυξημένες πωλήσεις των tablets.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα