Συλλογή υπογραφών με άιτημα την απόσυρση της διακήρυξης για τη Βοϊβοντίνα

18:49 16/4/2013 - Πηγή: TNSite
Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) ξεκίνησε από χθες συλλογή υπογραφών με αίτημα την απόσυρση της διακήρυξης για την προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων της Βοϊβοντίνας που κατέθεσε ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Βοϊβοντίνας και αρχηγός της τοπικής οργάνωσης του Δημοκρατικού Κόμματος (DS), Μπόγιαν Πάιτιτς.

Το SNS ζητά επίσης την αντικατάσταση του κ. Πάιτιτς και την προκήρυξη πρόωρων τοπικών εκλογών στην επαρχία Βοϊβοντίνα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, με τη διακήρυξη που προτείνει

το Δημοκρατικό Κόμμα ζητείται να γίνει σεβαστό το Σύνταγμα της Σερβίας που κατοχυρώνει στη Βοϊβοντίνα πολιτική, διοικητική και οικονομική αυτονομία και να γίνουν σεβαστές οι ιστορικές, εθνικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες της.

Η συλλογή υπογραφών οργανώνεται σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της Βοϊβοντίνας, δήλωσε η Μάγια Γκοϊκοβιτς μέλος του προεδρείου του κόμματος.

Την περασμένη Παρασκευή διοργανώθηκε στο Νόβι Σαντ συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα προς τις περιφερειακές αρχές να αποσύρουν από την ημερήσια διάταξη της επαρχιακής Βουλής της Βοϊβοντίνας το επίμαχο σχέδιο διακήρυξης για την προστασία των συνταγματικών και νομικών δικαιωμάτων της Βοϊβοντίνας που κατέθεσε το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα (DS).

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, το Σερβικό Προοδευτικό(SNS) και το Σοσιαλιστικό(SPS), όπως επίσης και το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS), του πρώην πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα αντιτίθενται στη διακήρυξη την οποία θεωρούν προοίμιο απόσχισης της Βοϊβοντίνας και στήριξαν τη διαδήλωση.

Ο κ. Πάιτιτς δήλωσε ότι από την πρόταση διακήρυξης για την προστασία των Συνταγματικών και Νομικών Δικαιωμάτων της Αυτόνομης Επαρχίας Βοϊβοντίνας θα αφαιρεθεί επίμαχη πρόταση που αναφέρει ότι «η Αυτονομία της Βοϊβοντίνας είναι ιστορική και φυσικό δικαίωμα των πολιτών της και ότι με τη βούλησή τους η Βοϊβοντίνα είναι στη σύνθεση της Σερβίας».

«Η συγκεκριμένη πρόταση πρέπει να αφαιρεθεί. Αναλαμβάνω δημόσια την υποχρέωση να την αφαιρέσουμε, δεν είναι σημαντική» ανέφερε ο κ. Πάιτιτς σε δηλώσεις του σε εκπομπή του σερβικού τηλεοπτικού σταθμού B92 προσθέτοντας ότι οι πολίτες της Βοϊβοντίνας αποφάσισαν το 1918 να είναι τμήμα της Σερβίας.

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική ότι η χρονική στιγμή, δηλαδή τώρα που επιχειρείται επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου, κακώς επιλέχθηκε για την υιοθέτηση διακήρυξης ο κ. Πάιτιτς είπε ότι στο διάλογο με την Πρίστινα υπήρξαν οκτώ προηγούμενοι γύροι και κάθε στιγμή τα σχόλια θα ήταν ίδια.

«Το πρόβλημα του Κοσόβου υπάρχει και θα εξακολουθεί να υπάρχει» είπε προσθέτοντας ότι η ημερομηνία υιοθέτησης της διακήρυξης δεν είναι το πρόβλημα, αλλά το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερο καταργείται η αυτονομία στη Βοϊβοντίνα, δεν τηρούνται οι νόμοι και δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των επιπέδων εξουσίας.

Ο κ. Πάιτιτς απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν στηρίζει τη διακήρυξη σημειώνοντας ότι είναι κείμενο που αφορά τις επαρχιακές αρχές και όχι το κόμμα.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα