Το CERN αναβιώνει την πρώτη ιστοσελίδα στην ιστορία του Διαδικτύου

18:35 30/4/2013 - Πηγή: TNSite

Επόμενος στόχος η επαναφορά των υπολογιστών NeXT

«Θέλω τα παιδιά μου να μπορούν να καταλάβουν το πόσο σημαντικό είναι το σημείο στο οποίο έχουμε φτάσει». Με αυτά τα λόγια ο web manager του CERN, Νταν Νόγιες, θέλησε να εξηγήσει την απόφαση της φημισμένης ερευνητικής ομάδας να αναβιώσουν την πρώτη σελίδα στην ιστορία του Διαδικτύου. Στη συνέχεια δήλωσε πως «το Διαδίκτυο βρίσκεται παντού, οπότε -είναι φυσικό- κάποιος να μη μπορεί να δει πως αυτό άλλαξε».

Στόχος

των επιστημόνων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών είναι να διατηρήσουν το αρχικό λογισμικό και το λογισμικό το οποίο συνέβαλε στην γέννηση του παγκόσμιου ιστού, ώστε οι κοινοί θνητοί, να μην ξεχάσουμε τα... baby steps αυτού που σήμερα έχει κυριαρχήσει στη ζωή μας και αποτελεί καθημερινότητα.

O λόγος για την ιστορική ιστοσελίδα του Τιμ Μπέρνερς-Λι, info.cern.ch η οποία αναπτύχθηκε ξανά από το μηδέν βάσει των διαθέσιμων αρχείων που βρέθηκαν στους servers του CERN.


Σύμφωνα με τον καθηγητή Σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι, στο Διαδίκτυο υπάρχουν πλέον περίπου 14.270 εκατομμύρια σελίδες και περίπου 2,5 δισεκατομμύρια χρήστες.

Από την άλλη, ο Νταν Νόγιες μιλώντας στο BBC είπε ότι η αποκατάσταση της πρώτης ιστοσελίδας θα επιτρέψει στις μελλοντικές γενιές να δουν πως ξεκίνησε το διαδίκτυο, σε ποιο βαθμό έχει εξελιχθεί και πώς όλο αυτό επηρεάζει τη σύγχρονη ζωή.

«Βρισκόμαστε σε μια μοναδική στιγμή όπου υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να ανάψουμε τον πρώτο web server και να ζήσουμε την εμπειρία. Θέλουμε να την καταγράψουμε και να την διατηρήσουμε», συμπλήρωσε ο Νόγιες.


Την ίδια ώρα, ο Τιμ Τζέιμς Γκίλις, που παίρνει μέρος στο σημαντικό έργο των ειδικών και έχει γράψει το βιβλίο «Πως γεννήθηκε το web», δήλωσε: «Ένα από τα όνειρά μου είναι να κάνω τον κόσμο να δει πώς ήταν το Διαδίκτυο τότε. Μπορεί να νομίζετε ότι ο πρώτος browser ήταν πρωτόγονος, όμως δεν ήταν έτσι. Είχε γραφικές ικανότητες. Μπορούσες να επεξεργαστείς αμέσως. Ήταν καταπληκτικό. Ήταν πολύ εξελιγμένο».

Αφού ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της πρώτης ιστοσελίδας, επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να επαναφέρουν στη ζωή τους υπολογιστές NeXT, οι οποίοι φιλοξενούσαν την ιστοσελίδα και τότε θεωρούνταν οι πιο εξελιγμένοι.


Πρώτο Θέμα

Keywords
Τυχαία Θέματα