Το χρονικό της μεγάλης φωτιάς στη Ρόδο

21:48 22/8/2013 - Πηγή: TNSite
Το χρονικό της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε χθες στη Ρόδο και το πώς αυτή εξελίχθηκε, τη μάχη που έδωσαν πυροσβέστες και εθελοντές στα μέτωπα της πύρινης λαίλαπας καταγράφει το rodosreport.gr.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, χθες στις 15.30 χτύπησε συναγερμός στην Πυρσοβεστική Υπηρεσία Ρόδου για μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε κοντά στον σκουπιδότοπο μεταξύ Διμυλιάς και Σαλάκου. Άμεσα στο σημείο σπεύδουν τουλάχιστον δέκα πυροσβεστικά οχήματα ενώ από αέρα συνδράμει από την πρώτη στιγμή το ελικόπτερο που βρίσκεται σταθμευμένο στα Μαριστά.

Στις 15.50 η Πυροσβεστική Υπηρεσία

ενημερώνεται για δεύτερο μέτωπο φωτιάς στα Καλαβάρδα κοντά στην Αγία Άννα, το οποίο σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ξεκίνησε από δυο διαφορετικές εστίες με διαφορά απόστασης ενός χιλιομέτρου. Άμεσα στο σημείο βρίσκονται έξι πυροσβεστικά οχήματα.

Από τους υπευθύνους γίνεται αίτημα για ενίσχυση πυροσβεστικών δυνάμεων και αεροπλάνων. Δυο ώρες αργότερα περίπου (17.30) στην Ρόδο βρίσκονται ήδη και επιχειρούν δυο καναντέρ ενώ έπειτα από μια ώρα ρίχνονται στην μάχη με τις φλόγες ακόμα δυο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο. Με τα ελικόπτερα ήρθαν το πρώτο βράδυ 10 άτομα πεζοπόρου τμήματος από την Αθήνα.

Μέτωπα της φωτιάς

Αρχικά το μεγάλο μέτωπο και το πιο επικίνδυνο ήταν αυτό της Διμυλιάς – Σαλάκου με τον φόβο ότι η φωτιά αν περνούσε το βουνό, θα κινδύνευε ο Προφήτης Ηλίας και το μικρότερο σε έκταση ήταν αυτό των Καλαβαρδών.

Ευτυχώς στην περιοχή χθες δεν έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Τα καναντέρ και ελικόπτερα επιχειρούσαν στα πιο επικίνδυνα σημεία. Κάποια στιγμή το απόγευμα το μέτωπο στα Καλαβάρδα έδειξε να περιορίζεται ενώ ανεξέλεγκτο παρέμενε αυτό της Διμυλιάς. Η φύση όμως όταν θέλει είναι ανίκητη. Αργά το βράδυ το μέτωπο της Διμυλιάς είχε περιοριστεί με μικρές εστίες μέσα στα καμμένα ενώ το μέτωπο στα Καλαβάρδα είχε ξεφύγει όταν σταμάτησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. Μάχη με τις φλόγες έδωσαν όλη την νύχτα οι επίγειες δυνάμεις οι οποίες κατάφεραν και περιόρισαν το μέτωπο τα μεσάνυχτα, περικυκλωνοντας το με αντιπυρικές ζώνες. Σήμερα το πρωί η φωτιά ήταν υπό έλεγχο με τα εναέρια και επίγεια μέσα να επιχειρούν για την πλήρη κατάσβεση της.

Δυνάμεις

Συνολικά στο μέτωπο σύμφωνα με τον κ. Γαϊτανίδη, διοικητή της Πυροσβεστική Υπηρεσίας επιχείρησαν: 70 πυροσβέστες με 20 οχήματα, οι εθελοντές πυροσβέστες του πρώην Δήμου Ατταβύρου, η ΕΟΠΚ, ο Στρατός, δεκάδες εθελοντές πεζοί και με βαρέα οχήματα, 10 άτομα πεζοπόρο από Αθήνα όπως επίσης και 8 οχήματα. Την ημέρα συνέδραμαν 4 καναντέρ και δυο ελικόπτερα.

Στην πρώτη γραμμή

Στην πρώτη γραμμή φυσικά και αυτήν την φορά οι πυροσβέστες που έδωσαν τη μάχη με γενναιότητα αλλά και οι ακούραστοι εθελοντές, πεζοί με όσα μέσα διέθεταν και με βαρέα οχήματα. Ένας φορτωτής για αρκετές ώρες κρατούσε μόνος του τη φωτιά πάνω ακριβώς από το μοναστήρι της Αγίας Άννας για να μην αλλάξει πορεία και κατέβει. Εκεί δίπλα σε όσους μάχονταν με τις φλόγες οι Σαμαρείτες όπως πάντα, παρείχαν τις πρώτες βοήθειες.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα