Το λουκέτο στις ΗΠΑ κλείνει βάσεις στην Ανταρκτική

19:57 9/10/2013 - Πηγή: TNSite

Το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών της χώρας έδωσε εντολή για την εκκένωση και των τριών αμερικανικών σταθμών στην Ανταρκτική, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι καταφέρεται σημαντικό πλήγμα σε σημαντικές, μακρόχρονες έρευνες.

Αστρονομία, κλιματική αλλαγή, σωματιδιακή φυσική και βιολογία είναι ορισμένα από τα αντικείμενα των ερευνών στο σταθμό ΜακMούρντο, τη μεγαλύτερη από τις τρεις βάσεις, καθώς και το σταθμό Άμουδσεν-Σκοτ στο Νότιο Πόλο

και Πάλμερ στην Ανταρκτική Χερσόνησο.

Σημειώνεται πως το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών των ΗΠΑ δαπανά περίπου 400 εκατ. δολάρια το χρόνο για τους τρεις σταθμούς, στους οποίους ταξιδεύουν περίπου 1.200 επιστήμονες από τον Οκτώβριο μέχρι το Φεβρουάριο, όταν ο καιρός είναι καλός.

Τη διαχείριση των σταθμών έχει αναλάβει η γνωστή εταιρεία Lockheed Martin, η οποία όμως έχει πάρει χρήματα μέσω κονδυλίων τα οποία επαρκούν μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.

"Αν χάσουμε τη σεζόν θα τα χάσουμε όλα οριστικά" υποστηρίζει ο Χιου Ντάκλοου του Πανεπιστημίου Κολούμπια, υπεύθυνος του εικοσαετούς προγράμματος παρακολούθησης των πιγκουίνων Pygoscelis adeliae, των οποίων ο πληθυσμός έχει συρρικνωθεί κατά 95% τα τελευταία χρόνια.

Η εκκένωση των αμερικανικών σταθμών, στους οποίους θα παραμείνει μόνο ένα ολιγάριθμο προσωπικό ασφαλείας, δεν αποκλείεται να επηρεάσει τις ερευνητικές βάσεις και άλλων χωρών στην Ανταρκτική.

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα