Βόλος: Πόλεμος κατοίκων-καταστηματαρχών στο κέντρο της πόλης

16:56 4/6/2013 - Πηγή: TNSite
Καταγγελία-υπόμνημα στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου κατέθεσαν κάτοικοι του κέντρου του Βόλου, διαμαρτυρόμενοι για την μη τήρηση των ωρών κοινής ησυχίας από τα πολυπληθή καταστήματα στην περιοχή όπως προβλέπει σχετική αστυνομική διάταξη, ενώ τονίζουν ότι την ίδια αστυνομική διάταξη δεν τηρεί και το αρμόδιο Συμβούλιο Δημοτικής Ενότητας Βόλου κατά τη χορήγηση και ανανέωση των αδειών λειτουργίας μουσικών οργάνων. Σήμερα εμφανίστηκαν με τους δικηγόρους τους στη συνεδρίαση της Δημοτικής Ενότητας Βόλου και μετέφεραν την αγωνία τους, όπως και εκπρόσωπος καταστηματαρχών της περιοχής, ενόψει της σύνταξης
Κανονιστικής Απόφασης για το θέμα. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Δημ. Ενότητας Γιώργος Μπατζιάκας, το θέμα θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση της Δ.Ε. θα γίνει διαβούλευση με όλες τις πλευρές, θα διαμορφωθεί πρόταση που θα κατατεθεί για έγκριση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στη συνέχεια θα κατατεθεί η Κανονιστική στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Το θέμα ήλθε εκτός ημερήσιας διάταξης από τον πρόεδρο της Δ.Ε. καθώς, ο ίδιος το είχε διαρρεύσει στον τύπο και πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, ήλθαν να εκφράσουν τις απόψεις τους περίοικοι του κέντρου και δη της οδού Κουμουνδούρου αλλά και ο εκπρόσωπος της ομάδας «Πρωτοβουλία Καταστηματαρχών καφέ-μπαρ», Γιάννης Αντωνιάδης. Ο πρώην πρόεδρος της Δ.Ε. Γιάννης Καρακάνας τόνισε ότι οι αποφάσεις της Δ.Ε. για τις παρατάσεις αδειών μουσικών οργάνων εκδίδονται σύμφωνα με τις αστυνομικές διατάξεις, αλλά πλέον οι διαμαρτυρίες των κατοίκων του κέντρου είναι πολλές και πρέπει να συζητηθεί το θέμα και να ακουστούν όλες οι απόψεις, και φυσικά να βρεθεί ένας τρόπος ειρηνικής συνύπαρξης καταστηματαρχών και κατοίκων.

Δεν πάει άλλο
Η νομική εκπρόσωπος των κατοίκων επισήμανε ότι ήδη έχει σταλεί υπόμνημα-καταγγελία στην Εισαγγελία, αλλά και στο δήμαρχο, τον πρόεδρο της Δ.Ε. Βόλου, τη Διεύθυνση Υγείας του Νομού και την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας. «Οι κάτοικοι δεν μπορούν να ησυχάσουν. Πρέπει να εκδοθεί σύντομα η κανονιστική. Εμείς δεν λέμε να κλείσουν τα καταστήματα. Λειτουργούν όμως σε πυκνοκατοικημένη περιοχή και οι κάτοικοι ταλαιπωρούνται, όχι μόνο κάποιες ώρες, αλλά όλο το 24ωρο, γιατί κανείς δεν τηρεί το ωράριο που προβλέπει η άδεια μουσικών οργάνων, δηλαδή μέχρι 10μ.μ. το χειμώνα και 11μ.μ το καλοκαίρι. Κάποιοι ισχυρίζονται έχουν πάρει άδεια επέκτασης του ωραρίου μέχρι στις τρεις το πρωί ενώ το Σαββατοκύριακο το ωράριο είναι ελεύθερο. Η κατάσταση είναι τραγική πλέον. Οι κάτοικοι, αν δεν λυθεί το θέμα σκοπεύουν να ζητήσουν κι αποζημιώσεις για το γεγονός ότι και οι ιδιοκτησίες τους υποβαθμίζονται».

Στο υπόμνημα-καταγγελία οι κάτοικοι ζητούν να προστατευθεί η κοινή ησυχία, η υγεία και η ηρεμία των κατοίκων της περιοχής καθώς και να μπορούν να χρησιμοποιούν τους πεζοδρόμους και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, χωρίς να υπάρχουν εμπόδια. Επίσης ζητούν να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την αυστηρή τήρηση των κανόνων λειτουργίας των καταστημάτων της περιοχής, με ένταση των ελέγχων και επιβολή κυρώσεων προς συμμόρφωση στις υφιστάμενες άδειες λειτουργίας και ειδικώς τις άδειες λειτουργίας μουσικών οργάνων, καθώς και να μην χορηγηθεί νέα και να μην ανανεωθεί άδεια λειτουργίας μουσικών οργάνων στα καταστήματα αυτά.

Μια πρόταση που προκάλεσε
Ο Γιάννης Αντωνιάδης εκ μέρους της ομάδας «Πρωτοβουλία Καταστηματαρχών καφέ-μπαρ» επισήμανε ότι το κρίσιμο ερώτημα είναι αν ένα κατάστημα ενοχλεί ή όχι τη γειτονιά. Κι αυτό γιατί οι ισχύουσες αστυνομικές, υγειονομικές διατάξεις, αλλά και οι αποφάσεις της δημοτικής αρχής, ούτε προστατεύουν τους κατοίκους, ούτε τα καταστήματα που επιθυμούν να λειτουργούν με σεβασμό στη γειτονιά. Φυσικά είπε θα πρέπει να διασφαλιστεί μία σειρά προϋποθέσεων.

1. Το ωράριο της μουσικής θα πρέπει να ταυτίζεται με ωράριο λειτουργίας

2. Καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του καταστήματος να μην ενοχλεί τη γειτονιά με τη μουσική (ηχομόνωση, χαμηλή μουσική κλπ).

3. Ο έλεγχος της ηχορύπανσης να γίνεται με αντικειμενικό τρόπο και οι παραβάσεις να καταλογίζονται μετά από αξιόπιστες διαδικασίες ελέγχου.

Η πρότασή του προκάλεσε την αντίδραση των παρισταμένων κατοίκων. Το μέλος της Δ.Ε. Νίκος Ντόκος συμφώνησε με τους κατοίκους, επισημαίνοντας ότι η δημοτική αρχή δεν επιθυμεί να κλείσει κανένα κατάστημα αλλά να τηρούν τα ωράρια για τη μουσική ενώ τόνισε ότι κάποιοι καταστηματάρχες είναι νομοταγείς και δεν προκαλούν πρόβλημα. Ζήτησε δε στην ειδική συνεδρίαση της Δ.Ε. όπου θα συζητηθεί το θέμα να παρίσταται και νομικός εκ μέρους του Δήμου .

Keywords
Τυχαία Θέματα