«Υπηρέτησε τη Γαλλία σε πολύ ιδιαίτερες στιγμές»

14:35 7/6/2013 - Πηγή: TNSite
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απέτισε φόρο τιμής σήμερα στον πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πιέρ Μορουά που πέθανε σε ηλικία 84 ετών, αποχαιρετώντας «έναν άνδρα που υπηρέτησε τη Γαλλία σε πολύ ιδιαίτερες στιγμές».

«Ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός κυβέρνησης συνεργασίας της αριστεράς όταν αυτή έκανε τα πρώτα της βήματα στην εξουσία επί 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας. Έλαβε γενναία μέτρα, υπηρέτησε τη χώρα του χωρίς

ποτέ να αποκλίνει από τις θεμελιώδεις αξίες της», δήλωσε ο Ολάντ που έμαθε για το θάνατο του Μορουά στο Τόκιο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Ο Μορουά ήταν σοσιαλιστής, ήθελε η κοινωνική δικαιοσύνη να εμπνέει όλες τις ενέργειές του. Ο Μορουά δεν έσφαλλε, δεν ψευδόταν, ακολουθούσε ως το τέλος τις πεποιθήσεις του εξετάζοντας την πραγματικότητα όπως αυτή ήταν. Ήταν ένας άνδρας που διακατεχόταν από πίστη, πίστη στην εργατική καταγωγή του, στην περιφέρειά του, στο σκοπό του, στο σοσιαλισμό και στην ενότητα της αριστεράς», πρόσθεσε ο Ολάντ.

«Ο Μορουά ήταν επίσης ουμανιστής, αγαπούσε τα απλά πράγματα, αλλά ήταν και απαιτητικός. Πίστευε ότι ο κόσμος πρέπει να έχει πρόσβαση σε όλα τα αγαθά, σε όλες τα αξιώματα, σε κάθε τι που είναι το αλάτι της ζωής. Αυτό που συνήθιζε να λέει ήταν ότι πρέπει να βάζουμε γαλάζιο στον ουρανό. Σήμερα είναι μαζί με το γαλάζιο», είπε ο Ολάντ εκφράζοντας λύπη για την απώλεια ενός συνεργάτη.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα