Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στην Κύπρο

14:34 18/8/2013 - Πηγή: TNSite

Κατασβέστηκαν πλήρως οι πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει χθες στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Οι φωτιές στη Λεμεσό είχαν ξεσπάσει λίγο μετά τις 14:30 το μεσημέρι σε διάστημα μίας ώρας σε Παρεκκλησιά, Ανώγυρα, Επισκοπή, Αγία Φύλα, Ύψωνα και Φράγμα του Κούρρη, ενώ στην Πάφου πυρκαγιές είχαμε στη Χόλη και στον Πύργο Τυλληρίας.

Οι πυρκαγιές στην Επισκοπή και στην Ανώγυρα, κατασβέστηκαν πλήρως σήμερα το πρωί με την βοήθεια πτητικών μέσων που πραγματοποίησαν ρίψεις νερού από αέρος.

Στις περιοχές παραμένουν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Μέχρι αργά χθες

βράδυ, η φωτιά στην Επισκοπή είχε επεκταθεί επικίνδυνα σε μέτωπο 200 μέτρων και είχε απειλήσει κατοικημένες περιοχές. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών, έδωσαν ολονύκτια μάχη με τις φλόγες, καταφέρνοντας να θέσουν τελικά υπό μερικό έλεγχο την πυρκαγιά, που σε κάποια στιγμή απείλησε το Αρχαίο Θέατρο Κουρρίου και το Ιερό του Απόλλωνα.

Η πυρκαγιά, η οποία ξεκίνησε από σκυβαλότοπο, τέθηκε υπό έλεγχο γύρω στα μεσάνυκτα, αφού πρώτα κατέκαυσε 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα με δένδρα, άγρια βλάστηση και ξηρά χόρτα και κατέστρεψε τις στέγες δύο οικιών. Από τι φωτία κάηκε και πυροσβεστικό όχημα του Κυνηγετικού Συλλόγου της περιοχής.

Στην Ανώγυρα, η φωτιά που έκανε στάχτη 2 τετραγωνικά χιλιόμετρα με άγρια βλάστηση και ξηρά χόρτα, τέθηκε υπό έλεγχο τα μεσάνυκτα.

Υπό έλεγχο είχαν τεθεί νωρίτερα, οι πυρκαγιές στην Παρεκκλησιά, στο Υψωνα, στην Αγία Φύλα και στο Φράγμα Κούρρη, αφού προκάλεσαν μεγάλες ζημιές, ακόμα και σε σπίτια.

Τα αίτια που προκάλεσαν τις πυρκαγιές διερευνόνται.

Φωτιές στην Πάφο

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε νωρίς το πρωί η πυρκαγιά που μαίνονταν από χθες στη νεκρή ζώνη πλησίον της κοινότητας Κάτω Πύργου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Τμήματος Δασών, Ανδρέα Χρίστου.

Ο κ. Χρίστου ανέφερε πως καθόλη τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή παρέμειναν δυνάμεις πυρόσβεσης για την αποφυγή τυχόν αναζωπύρωσης της φωτιάς, οι οποίες προχώρησαν στη διάνοιξη αντιπυρικών λωρίδων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου, το πρωί στην κατεχόμενη κοινότητα του Λιμνίτη εξακολουθούσε να υπάρχει εστία πυρκαγιάς από την οποία είναι ορατός μόνο ο καπνός.

Η φωτιά κατέκαψε συνολικά 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο πευκόδασους.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε χθες στην περιοχή Μύλος του Μαύρου, στη νεκρή ζώνη, στον Πύργο Τηλλυρίας στις 16:45 περίπου ενώ και δεύτερη πυρκαγιά ξέσπασε χθες στις 17:30, πλησίον της κοινότητας Κάτω Πύργου.

Οι δυο πυρκαγιές ενώθηκαν και γύρω στις 19:00 χθες το βράδυ είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στις ελεύθερες περιοχές, είπε.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, σύμφωνα με το Τμήμα Δασών, επιστρατεύθηκαν 15 πυροσβεστικά οχήματα του Τμήματος Δασών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μέλη της Εθνικής Φρουράς και των Ηνωμένων Εθνών, κάτοικοι της περιοχής ενώ επιχείρησαν πτητικά μέσα και συγκεκριμένα τα δύο αεροπλάνα του Τμήματος Δασών.

Εξάλλου υπό έλεγχο τέθηκε στις 19:00 χθες βράδυ, η πυρκαγιά που μαίνονταν για τέσσερις περίπου ώρες σε περιοχή της κοινότητας Χόλη στην Επαρχία Πάφου.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Λίζα Κεμιτζιή, για την κατάσβεσή της εργάστηκαν 6 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, 2 οχήματα του Τμήματος Δασών, 1 όχημα του Ταμείου Θήρας και 1 βυτιοφόρο όχημα του κοινοτικού συμβουλίου Ακουρδάλειας.

Η κ. Κεμιτζιή ανέφερε πως η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμα της κατέκαψε 15 εκτάρια από αμπέλια, άγρια βλάστηση και ξηρά χόρτα.

Στο μέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας παρέμεινε πυροσβεστικό όχημα για αποφυγή τυχόν αναζωπύρωση της πυρκαγιάς.

Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβούλιου, Ηλίας Σάββα, ανέφερε πως φέτος είναι η πρώτη φορά που ξέσπασε πυρκαγιά στην κοινότητά του και ότι για την κατάσβεση της συνέδραμαν και κάτοικοι της περιοχής. Ο κ. Σάββα κάλεσε το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό όταν εκδράμει στις αγροτικές περιοχές και στο ύπαιθρο.

madata

Keywords
Τυχαία Θέματα