Cookies με φουντούκια και σοκολάτα

Cookies!!!! Αγαπημένη λιχουδιά μικρών και μεγάλων!!
Συνοδεύουν το καφεδάκι ή το τσάι μας, είναι ένα γλυκό σνακ για όλες τις ώρες.
Φτιάχνω συχνά διάφορα cookies, αλλά η συνταγή που θα σας δείξω σήμερα είναι από τις πιο αγαπημένες μου!
Κατέληξα σ’ αυτήν μετά από αρκετούς πειραματισμούς, ώσπου να πετύχω τη γεύση που θα με ικανοποιούσε.
Είναι τραγανά και αφράτα συγχρόνως!
Συνδυάζουν γεύσεις και αρώματα που αρέσουν σε όλους όσους τα γεύτηκαν.

Ας δούμε πως τα φτιάχνουμε!
Χρειαζόμαστε:
170 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
170 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
180 γρ. ζάχαρη καστανή
60 γρ. ζάχαρη λευκή
150 γρ. μαργαρίνη
80 γρ. βούτυρο φρέσκο
2 αυγά
120 γρ. φουντούκι, μέτρια αλεσμένο
50 γρ. ράσμπερι ή ξανθή σταφίδα
70 γρ. σταγόνες κουβερτούρας γάλακτος
2 μασουράκια άρωμα βανίλιας
2 κουταλιές cherry brandy (είδος λικέρ κεράσι) ή κονιάκ
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
ελάχιστο αλάτι
Πάμε να τα φτιάξουμε:
Βάζουμε τα ράσμπερι ή τη σταφίδα σε μπολάκι, να μουλιάσουν στο ποτό.
Κοσκινίζουμε τα δύο είδη αλεύρων μαζί με το μπαίκιν πάουντερ και προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι.
Σε μπολ βάζουμε τη μαργαρίνη και το βούτυρο και τα χτυπάμε λίγο με το μίξερ χειρός.
Προσθέτουμε τη λευκή και την καστανή ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα, να αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, τη βανίλια και χτυπάμε ακόμα λίγο να ενσωματωθούν εντελώς τα υλικά.
Κλείνουμε το μίξερ.
Με κουτάλι ενσωματώνουμε σταδιακά το ξύσμα πορτοκαλιού, τις σταγόνες σοκολάτας, τα ράσμπερι ή τη σταφίδα, τα φουντούκια και το αλεύρι.
Αν δεν σας αρέσει το ξύσμα πορτοκαλιού, βάλτε ξύσμα λεμονιού.
Το άρωμα των εσπεριδοειδών ταιριάζει πολύ σε αυτά τα cookies.
Βάζουμε το μπολ σκεπασμένο στο ψυγείο για μισή ώρα ή και περισσότερο αν έχουμε χρόνο, να κρυώσει.
Στρώνουμε δύο μεγάλα ταψιά του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.
Με κουτάλι παίρνουμε λίγη λίγη ζύμη σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού και πλάθουμε μπαλάκια, βρέχοντας που και που τα χέρια μας με λίγο νερό, για να μην κολλάνε.
Βάζουμε τα μπαλάκια ζύμης στο ταψί και τα πατάμε ελαφρά, να πλατύνουν λίγο.
Αν έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε το ταψί με τα cookies στο ψυγείο για 15 λεπτά, πριν το βάλουμε στο φούρνο είναι ακόμη καλύτερα.
Η ζύμη των cookies περιέχει αρκετό βούτυρο και έχω παρατηρήσει ότι όσο πιο κρύα είναι, τόσο λιγότερο απλώνουν τα μπισκοτάκια κατά το ψήσιμο και παραμένουν πιο αφράτα και φουσκωτά.
Ψήνουμε τα cookies σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθ. Κελσίου, για 14 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αφήνουμε για 5 λεπτά και μετά τα αραδιάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Όταν θα βγάλουμε τα cookies, από το φούρνο θα μας φανούν μαλακά. Έτσι πρέπει να είναι.
Μόλις κρυώσουν θα στερεοποιηθούν.
Τα φυλάμε σε κουτί που κλείνει καλά.
Να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη Ε.
Keywords
Τυχαία Θέματα