Εγιναν εννιά τα θύματα που «χτυπήθηκαν» από την εποχική γρίπη

ΡΕΠΟΡΤΑΖΕγιναν εννιά τα θύματα που «χτυπήθηκαν» από την εποχική γρίπηΤρίτη, Ιανουάριος 20, 2015 - 16:42

Μεγαλώνει διαρκώς ο μαύρος κατάλογος των θανάτων από το εποχικό κύμα της γρίπης, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε έξαρση. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών από τη νόσο, ανεβάζοντας σε εννιά τον αριθμό των θυμάτων, ενώ άλλοι 15 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).


Με βάση τα τελευταία στοιχεία από

το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σοβαρά συμπτώματα γρίπης έχουν παρουσιάσει έως τώρα συνολικά 33 ασθενείς, από τους οποίους οι 30 εισήχθησαν σε ΜΕΘ. Το ΚΕΕΛΠΝΟ εφιστά ξανά την προσοχή των υγειονομικών Αρχών για την καλύτερη αντιμετώπιση των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης, καθώς το στέλεχος που κυριαρχεί φέτος δεν καλύπτεται από το υπάρχον εμβόλιο. Το επίμαχο στέλεχος, που φαίνεται να «προτιμά» περισσότερο ηλικιωμένα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, είναι ο υπότυπος (Η3Ν2) της γρίπης Α.

Οι ηλικίες των ασθενών

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, το συγκεκριμένο στέλεχος εντοπίστηκε στα 37 από τα 47 θετικά στον ιό της γρίπης δείγματα που ταυτοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.


Σε ό,τι αφορά το προφίλ των ασθενών που νοσούν βαριά από γρίπη, οι περισσότεροι (ποσοστό 80%) ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και είναι ηλικίας άνω των 60 ετών. Ωστόσο μεταξύ των νεκρών υπάρχουν και δύο άτομα μικρότερης ηλικίας, 46 και 59 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των εννέα νεκρών περιλαμβάνονται τρία σοβαρά περιστατικά που δεν μπήκαν στην Εντατική. Σύμφωνα με την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΙΝΑΠ), πολλές κλίνες ΜΕΘ δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα βαρέως πάσχοντες ασθενείς να παραμένουν διασωληνωμένοι σε φορητούς αναπνευστήρες σε κοινούς θαλάμους νοσοκομείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα