Εκστρατεία σωτηρίας του μολοσσού της Ηπείρου που κινδυνεύει με εξαφάνιση

ΡΕΠΟΡΤΑΖΕκστρατεία σωτηρίας του μολοσσού της Ηπείρου που κινδυνεύει με εξαφάνισηΣάββατο, Απρίλιος 12, 2014 - 11:45

Με εξαφάνιση κινδυνεύει μία από τις αρχαιότερες ελληνικές ράτσες σκυλιών. Ο λόγος για τον μολοσσό της Ηπείρου, ένα περήφανο και όμορφο ζώο που εδώ και χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιείται για τη φύλαξη κοπαδιών, αλλά πλέον απειλείται με μιγαδοποίηση. Μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό εθελοντές αναλαμβάνουν δράση προκειμένου να διασώσουν τα καθαρόαιμα της φυλής.


Πριν από πολλά

χρόνια, στις αρχές του 1997, μερικοί φίλοι πήραν την πρωτοβουλία να σώσουν τα ελληνικά τσοπανόσκυλα μαζεύοντας τα τελευταία καθαρόαιμα δείγματα. Εννέα χρόνια αργότερα, το 2006, προχώρησαν στην ίδρυση του Διασωστικού Ομίλου του Μολοσσού της Ηπείρου (ΔΟΜΗ) που στοχεύει στη διάσωση ειδικά της συγκεκριμένης φυλής.


«Ξεκινήσαμε να σώσουμε την ποιμενική φυλή, τον μολοσσό της Ηπείρου, και διαπιστώσαμε ότι οι φυλές είναι πολλές. Ο ελληνικός ποιμενικός, ο μολοσσός της Ηπείρου, το λευκό ελληνικό τσοπανόσκυλο, καθώς και μια σπάνια ράτσα, τα “μουστακάτα” στη λαϊκή διάλεκτο, ο αρχαίος γρίφος που μοιάζει με γκριφόν και συναντάται σπάνια στη δυτική Μακεδονία και τα Πιέρια όρη» δηλώνουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τα μέλη του ομίλου.


Στην πράξη, ο όμιλος προχωράει σε αναπαραγωγή καθαρόαιμων μολοσσών της Ηπείρου, τους οποίους στη συνέχεια παραχωρεί σε κτηνοτρόφους. Πριν από λίγες μέρες δώρισαν τέσσερα κουτάβια ποιμενικών μολοσσών και ενός ελληνικού ποιμενικού σκύλου σε κτηνοτρόφους της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, δωρεά που έγινε με τη συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου - Αώου και Πίνδου και της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ. Συνολικά στο πλαίσιο της δράσης μέχρι σήμερα έχουν παραχωρηθεί 20 κουτάβια στην περιοχή του εθνικού πάρκου και γύρω από αυτήν.


Τα μέλη του ομίλου υπογραμμίζουν ότι η προσπάθειά τους δεν είναι επιδοτούμενη, αλλά χρειάζεται υποστήριξη: «Τηρούμε παγκόσμιους κανόνες για την αναπαραγωγή των ζώων προκειμένου να σωθεί η φυλή τους, ώστε να έχουμε καθαρόαιμα. Ζητάμε φίλους και συνεργάτες για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επιλεκτικής αναπαραγωγής του ομίλου με στόχο τη διάσωση, τη διάδοση και τη διεθνή αναγνώριση της φυλής από την FCI, τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία» λένε.

Keywords
Τυχαία Θέματα