Επιχείρηση «μπλόκο στα βεγγαλικά»!

14:00 3/5/2013 - Πηγή: Espresso

Σε ξέφρενο «σαφάρι» επιδίδονται αυτές τις ημέρες οι Αρχές απ' άκρη σ' άκρη της χώρας εν όψει της Ανάστασης σε μια προσπάθεια να κατασχέσουν τεράστιες ποσότητες βεγγαλικών, κροτίδων και ρουκετών προκειμένου να αποφευχθούν θλιβερά περιστατικά. Εμποροι και αγοραστές, ωστόσο, εμφανίζονται αμετανόητοι. Ο θλιβερός αριθμός των πέντε νεκρών την τελευταία τριετία δεν φαίνεται να τους πτοεί, αφού συνεχίζουν με ασίγαστο πάθος και την ίδια εμμονή να κατασκευάζουν, να πουλούν και να αγοράζουν χιλιάδες βεγγαλικά.

Το βράδυ της Ανάστασης

οι πιστοί είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα: σε αυτούς που πηγαίνουν για να ακούσουν το «Χριστός Ανέστη» με τον φόβο της μάχης των κροτίδων και των βεγγαλικών που εκτοξεύονται προς πάσα κατεύθυνση και σε εκείνους που έχοντας εφοδιαστεί με το «πολεμικό υλικό» των ημερών και οι οποίοι περιμένουν πώς και πώς να έρθει η στιγμή να απολαύσουν το έθιμο σε βάρος των υπολοίπων. Η πατροπαράδοτη αυτή συνήθεια κάθε χρόνο κοστίζει ζωές και σοβαρούς τραυματισμούς, ειδικά από αυτοσχέδιες κατασκευές.

Από το 2010 έως και το 2012 έχουν χάσει τη ζωή τους πέντε άνθρωποι, δεκαέξι έχουν τραυματιστεί σοβαρά (ακρωτηριασμός, τύφλωση) και άλλοι οκτώ ελαφρύτερα (εγκαύματα). Παράλληλα, βεβαιώθηκαν συνολικά 385 παραβάσεις και συνελήφθησαν 395 άτομα! Κατά το ίδιο διάστημα κατασχέθηκαν 396 συσκευές εκτόξευσης, περίπου 687.000 κροτίδες, 4.802 φωτοβολίδες, 7.635 καψύλλια, 734.155 αθύρματα–βεγγαλικά και 2.736 αυτοσχέδιοι πυροτεχνικοί μηχανισμοί.

Το 2013, συγκεκριμένα από τις 5 έως τις 25 Απριλίου, οι αστυνομικοί έπιασαν τριάντα τρία άτομα σε εκατόν εξήντα δύο ελέγχους, βεβαίωσαν τριάντα παραβάσεις και κατάσχεσαν πέντε συσκευές εκτόξευσης φωτοβολίδων-ρουκετών, 15.459 κροτίδες, 171 φωτοβολίδες, 201 καψύλλια, 23.527 παιδικά αθύρματα-βεγγαλικά και 108 αυτοσχέδιους πυροτεχνικούς μηχανισμούς.

Μεγάλη εντύπωση έκανε η κατάσχεση περισσοτέρων από 200 κιλών ζελατινοδυναμίτιδας στη Μήλο το Σάββατο 27 Απριλίου, ενώ την ίδια μέρα στην Κόρινθο συνελήφθησαν ένας 41χρονος και η 15χρονη κόρη του κατηγορούμενοι για παράνομη κατοχή κροτίδων. Αρχικά εντοπίστηκε η ανήλικη έχοντας στην κατοχή της 500 κροτίδες και λίγο αργότερα ο 41χρονος έχοντας στο σπίτι του στο Βραχάτι 4.300 κροτίδες.

Ενα εικοσιτετράωρο νωρίτερα στους «διάσημους» Βροντάδες Χίου σε εγκαταλειμμένο κτίριο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 98 ρουκέτες έτοιμες προς ρίψη, 11 ξύλινες ράβδοι (ρουκετόξυλα), 206 καλούπια αυτοσχέδιων ρουκετών έτοιμα προς γέμισμα και μία ξύλινη κατασκευή που χρησιμοποιείται στη γέμιση των ρουκετών.

Την περασμένη εβδομάδα στο Αλιβέρι Ευβοίας, σε έλεγχο που έκαναν οι αστυνομικοί σε βιβλιοχαρτοπωλείο, βρήκαν και κατάσχεσαν 4.761 κροτίδες και παιδικά αθύρματα-βεγγαλικά. Στα Χανιά αστυνομικοί της Ασφαλείας συνέλαβαν μια 44χρονη ιδιοκτήτρια καταστήματος που διέθετε 1.440 κροτίδες προς πώληση.

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπενθυμίζουν στους πολίτες -και κυρίως στους γονείς- ότι τα βεγγαλικά δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα. Επισημαίνουν παράλληλα πως κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών ατυχημάτων, ιδιαίτερα σε ανήλικους, εξαιτίας της επικίνδυνης συνήθειας καύσης κροτίδων, πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, παρ' όλο που κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τον νόμο.

Στους Μολάους Λακωνίας συνελήφθη ένας βιβλιοπώλης διότι σε έρευνα που έγινε στο βιβλιοπωλείο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 990 πυροτεχνήματα και παιδικά αθύρματα που κατείχε παράνομα. Στην Κατερίνη η αστυνομία κατάσχεσε 1.080 κροτίδες που κατείχε 60χρονος μικροπωλητής. Ενας 52χρονος συνελήφθη στα Τρίκαλα καθώς στο κατάστημα παιχνιδιών και βιβλίων, ιδιοκτησίας της συζύγου του, βρέθηκαν 19.281 κροτίδες και παιδικά αθύρματα.

Για να φύγουν μακριά τα... κακά πνεύματα!

Την ώρα που ο παπάς ψέλνει το «Χριστός Ανέστη», στις περισσότερες περιοχές της χώρας εκτοξεύουν βεγγαλικά και κροτίδες, σπάνε κανάτια, πυροβολούν και χτυπούν δυνατά τις καμπάνες. Σύμφωνα με την παράδοση, όλος αυτός ο πατροπαράδοτος... σαματάς έχει σκοπό να διώξει το κακό, γιορτάζοντας τη νίκη του Χριστού και της ίδιας της ζωής έναντι του θανάτου.

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα