Επιχείρηση «roboctopus»!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΕπιχείρηση «roboctopus»!Τρίτη, Δεκέμβριος 23, 2014 - 17:32

Την επίσκεψη δύο... εξωγήινων, αλλόκοτων πλασμάτων δέχτηκαν χθες τα ψάρια-μόνιμοι κάτοικοι του Cretaquarium στην Κρήτη, καθώς μαζί με τον Αϊ-Βασίλη, ο οποίος παραδοσιακά τέτοιες ημέρες εμφανίζεται υποβρυχίως με μάσκα και μπουκάλα οξυγόνου, «κολύμπησε» στη μεγάλη δεξαμενή του ενυδρείου και το χταπόδι-ρομπότ που ανέπτυξαν Ελληνες επιστήμονες του Ιδρύματος Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ) Κρήτης!


Η πρωτότυπη κατασκευή, που μιμείται με ακρίβεια τις κινήσεις

του πραγματικού χταποδιού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα «καμουφλαρισμένο» όργανο παρατήρησης της θαλάσσιας ζωής, ονομάζεται «roboctopus» ή «octorobot» και παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο συνέδριο IROS του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE) που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στο Σικάγο των ΗΠΑ κλέβοντας τις εντυπώσεις. Χθες το μεσημέρι το χταπόδι-ρομπότ έκανε την πρώτη εμφάνισή του μπροστά στο ελληνικό κοινό κολυμπώντας παρέα με πραγματικά ψάρια αλλά και με έναν δύτη Αϊ-Βασίλη που έδωσε την απαραίτητη εορταστική νότα στην εκδήλωση.


«Το ρομπότ μπήκε σε μία από τις μεγαλύτερες δεξαμενές του ενυδρείου μας, που έχει μέσα τσιπούρες, φαγκριά, μαγιάτικα, κρανιούς, πολλά ψάρια της οικογένειας των σπαροειδών, ροφούς και μια θαλάσσια χελώνα Καρέτα καρέτα» λέει στην «Espresso» η βιολόγος Θάλεια Πολυχρονάκη, υπεύθυνη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του ενυδρείου. Οπως επισημαίνει, ένας από τους λόγους που ώθησαν τους επιστήμονες να δοκιμάσουν το «roboctopus» σε μια δεξαμενή με πραγματικά ψάρια ήταν για να διαπιστώσουν την αλληλεπίδρασή του με τους ζωντανούς οργανισμούς. «Τα ψάρια δεν ενοχλήθηκαν καθόλου από την παρουσία του. Τα περισσότερα ήταν αδιάφορα, ενώ ένα δύο είχαν την περιέργεια και το προσέγγισαν» προσθέτει η κυρία Πολυχρονάκη.


Η δοκιμαστική «συμβίωση» του μηχανικού ρομπότ με τους μόνιμους κατοίκους του ενυδρείου έγινε με πρωτοβουλία του διευθυντή του Cretaquarium Μιχάλη Παπαδάκη, ενώ οι επισκέπτες είχαν χθες τη δυνατότητα να το περιεργαστούν και να ακούσουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την επαναστατική κατασκευή από τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που τη δημιούργησε, τον δρα Δημήτρη Τσακίρη του ΙΤΕ Κρήτης. Σύμφωνα με την κ. Πολυχρονάκη, το «roboctopus» ενδέχεται να πραγματοποιήσει και δεύτερη βουτιά στο Cretaquarium το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Η ερευνητική ομάδα που ανέπτυξε το πρωτότυπο ρομπότ (με τίτλο «Multi-arm Robotic Swimming With Octopus-Inspired Compliant Web») απαρτίζεται από τον Δημήτρη Τσακίρη ως επικεφαλής και τους Μιχάλη Σφακιωτάκη, Ασημίνα Καζακίδη, Αυγούστα Χατζηδάκη και Θεόδωρο Ευδαίμων. Το συγκεκριμένο ρομποτικό χταπόδι αποτελεί βελτιωμένη εκδοχή εκείνου που η ίδια ομάδα είχε παρουσιάσει το 2013. Η μεγάλη διαφορά του νεότερου μοντέλου είναι η προσθήκη ενός μαλακού και εύκαμπτου δικτύου σιλικόνης μεταξύ των πλοκαμιών, που επιτρέπει την αύξηση της ταχύτητας κολύμβησης και την αποδοτικότητα στην κίνηση. Το αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Το ρομπότ χωρίς το δίχτυ σιλικόνης κολυμπούσε με μέγιστη ταχύτητα 100 χιλιοστών ανά δευτερόλεπτο, ενώ με την προσθήκη της σιλικόνης φτάνει τα 180 χιλιοστά ανά δευτερόλεπτο!


Από ελαστικά υλικά

Το μηχανικό χταπόδι των Ελλήνων ερευνητών είναι ένα οκτάποδο ρομπότ που μιμείται τη μορφολογία του φυσικού χταποδιού. Είναι φτιαγμένο κυρίως από ελαστικά υλικά, ενώ η κατασκευή του είναι βασισμένη σε μία από τις ρομποτικές πλατφόρμες του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Ορασης και Ρομποτικής του ΙΤΕ. Η μεγάλη επιτυχία του ρομπότ είναι η μίμηση της κίνησης του φυσικού χταποδιού, καθώς το τεχνητό χταπόδι μπορεί να έρπει στον βυθό και να κολυμπά στη θάλασσα σχεδόν όπως το φυσικό κεφαλόποδο, ακόμη και να κουβαλά κάποιο μικρό αντικείμενο κρατώντας το με δύο από τα πλοκάμια του.

Keywords
Τυχαία Θέματα