Η λίστα της εξόδου

Η αντίστροφη μέτρηση για 9.820 δημοσίους υπαλλήλους ξεκίνησε, αφού θα τεθούν σε διαθεσιμότητα έως τις 19 Σεπτεμβρίου. Η λίστα εξόδου με το πόσοι και από ποια υπουργεία θα πουν «αντίο» είναι έτοιμη και όλα τα υπουργεία έχουν στείλει στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη αναλυτικές καταστάσεις με τις θέσεις και τον αριθμό των υπαλλήλων που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα, ώστε να προχωρήσει άμεσα και η σύνταξη των προεδρικών διαταγμάτων με τα οποία θα ορίζονται και οι θέσεις που καταργούνται. Μέχρι τις 23 Αυγούστου θα έχει καθοριστεί ο ακριβής αριθμός των θέσεων που καταργούνται.

Αύριο Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθούν τα κριτήρια που θα κρίνουν ποιοι εργαζόμενοι θα βρεθούν στην πόρτα της εξόδου και ποιοι θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Οι υπάλληλοι υψηλού κινδύνου, δηλαδή αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο, είναι αυτοί με χαμηλή μοριοδότηση. Συγκεκριμένα:

1. Υπάλληλοι που έχουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 2. Οσοι έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ μετά το 1994. 3. Οι εργαζόμενοι που έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου και μονιμοποιήθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα «Παυλόπουλου». 4. Οι υπάλληλοι στους ΟΤΑ που έχουν προσληφθεί σε δημοτικές επιχειρήσεις χωρίς γραπτές εξετάσεις.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή τόνισε πως μέχρι το 2014 θα πρέπει να έχουν δει την πόρτα της εξόδου 15.000 υπάλληλοι, που θα προέλθουν ακόμα και από καταργήσεις οργανισμών. Επίσης έδωσε τη διαβεβαίωση ότι στο Δημόσιο θα παραμείνουν οι υπάλληλοι που έχουν προσόντα και κατέλαβαν τη θέση με αξιοκρατικές διαδικασίες. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για ομερτά στο Δημόσιο.

«Υπήρχε μια αδικαιολόγητη χαλάρωση στην εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου στο Δημόσιο. Θα τολμούσα να πω ότι υπήρχε μία ομερτά στο Δημόσιο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να γίνονται ανεκτές συμπεριφορές οι οποίες είναι επιεικώς απαράδεκτες. Είχαμε περιστατικά δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι είχαν καταδικαστεί ποινικά, ήταν στη φυλακή και εξακολουθούσαν να πληρώνονται επειδή η πειθαρχική διαδικασία στο Δημόσιο δεν είχε κινηθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 4.260 υπάλληλοι και απομένουν ακόμη 8.296 που πρέπει να τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας έως τον Σεπτέμβριο. Η κυβέρνηση ωστόσο έθεσε ως στόχο να τεθούν σε διαθεσιμότητα 9.820 υπάλληλοι, δηλαδή 1.524 περισσότεροι από όσους προβλέπει η μνημονιακή δέσμευση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν εμπόδια, δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις.

Υπουργικό τον Αύγουστο

Με υπουργικό συμβούλιο υποδέχεται τον Αύγουστο ο Αντώνης Σαμαράς. Η συνεδρίαση θα γίνει την Πέμπτη 6 το απόγευμα και ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στους υπουργούς του τους στόχους και τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, ενώ θα ζητήσει επιτάχυνση των ρυθμών του κυβερνητικού έργου κυριώς την καλοκαιρινή περίοδο. Ο Αντώνης Σαμαράς θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο και θα ζητήσει από όλους τους υπουργούς του συνεργασία.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα