Η μοίρα τσάκισε τη Βέφα

COVER STORYΔεύτερο αναπάντεχο χτύπημα πριν στεγνώσουν τα δάκρυα από το πρώτοΗ μοίρα τσάκισε τη ΒέφαΤετάρτη, Φεβρουάριος 11, 2015 - 15:00

Δεν χωράει ανθρώπινος νους το ανείπωτο δράμα της Βέφας Αλεξιάδου. Χθες το πρωί δέχτηκε τη χαριστική βολή, αφού η κόρη της Αγγελική, χτυπημένη από την επάρατη νόσο, άφησε την τελευταία της πνοή σε νοσοκομείο της Αθήνας,

όπου νοσηλευόταν εδώ και λίγο καιρό.

Μετά τον ξαφνικό θάνατο της 41χρονης Αλεξίας πριν από τέσσερις μήνες, από ανακοπή, η χαροκαμένη μάνα που έβρισκε κουράγιο στην αγκαλιά της Αντζυ, όπως τρυφερά την αποκαλούσε, πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει ακόμα ένα σοκαριστικό γεγονός: τον θάνατο της μοναχοκόρης της, του μοναδικού της στηρίγματος, της Αγγελικής, που κουβαλούσε βουβά τον δικό της «σταυρό». Πέθανε ύστερα από τρία χρόνια σκληρής μάχης με τον καρκίνο, βυθίζοντας και πάλι την οικογένεια στη θλίψη. Το χτύπημα της μοίρας ήταν σκληρό για την αγαπημένη τηλεμαγείρισσα που έχει εισπράξει τόση αγάπη από τον κόσμο και παράλληλα τόσο πόνο από τη ζωή της. Ο πόνος ήταν βουβός για τον σύζυγο της 54χρονης Αγγελικής, τον μουσικό και τραγουδιστή Γιάννη Ντόντορο, που ζούσαν μαζί αγαπημένοι σχεδόν μια 20ετία σε ένα όμορφο σπίτι στο Νέο Ηράκλειο.

Δυνατός έρωτας

Το ζευγάρι δεν είχε αποκτήσει παιδιά, όμως ο έρωτάς του ήταν από αυτούς των μυθιστορημάτων, που με τα χρόνια γίνεται πιο δυνατός. Ο Γιάννης γνώρισε την Αντζυ όταν εκείνη εργαζόταν στην αμερικανική πρεσβεία, στο τμήμα των κομπιούτερ. Εξυπνη, φιλόδοξη, μορφωμένη, χαμογελαστή, τρυφερή σύντροφος και εκπληκτικός χαρακτήρας. Αργότερα παραιτήθηκε και ασχολήθηκε με την αλυσίδα καταστημάτων Vefa's House.
Το σοκ είναι τεράστιο και για τις ανιψιές της, τη 17χρονη Χαρά και τη 10χρονη Γενοβέφα, τις κόρες της Αλεξίας, που στο πρόσωπό της έβλεπαν την αδικοχαμένη μητέρα τους.

Πριν από ένα μήνα η Βέφα Αλεξιάδου πήρε τον δρόμο για το ησυχαστήριό της στη Χαλκιδική, στην περιοχή Λόλα Καλύβα, όπου έχει ένα υπέροχο εξοχικό.

Τα Χριστούγεννα

Μόνη, παρέα με τις αναμνήσεις της, τα λουλούδια, τη μανιασμένη θάλασσα του χειμώνα και τις λιγοστές φίλες της. Κάθε πρωί άναβε το καντηλάκι και λιβάνιζε το μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται στο ιδιόκτητο κτήμα της και «μιλούσε» στην Αλεξία.
Εκανε τον σταυρό της και παρακαλούσε ο Θεός να φυλάει την Αντζυ, τις εγγονές της και τους γαμπρούς της. Τα περασμένα Χριστούγεννα, δύο μήνες μετά τον θάνατο της Αλεξίας, όλη η οικογένεια μαζεύτηκε στο σπίτι της Αγγελικής. Και έγραφε τότε η Βέφα Αλεξιάδου στη σελίδα της στο διαδίκτυο:
«Το γιορτινό μας τραπέζι φέτος στο σπίτι της Αντζυ. Η Αλεξία ήταν κι αυτή εκεί, στη σκέψη όλων μας. Το χαμόγελό της φώτιζε το τραπέζι μας κι ένιωθα την ανάσα της και τη γλυκιά φωνή της να ψιθυρίζει στο αυτί μου. Χρονιά πολλά σε όλους σας, μανούλα, όπου θα συγκεντρώνεστε όλοι αγαπημένοι θα 'μαι κι εγώ εκεί. Με τη σκέψη μας φέρνουμε πάντα κοντά μας αυτούς που αγαπάμε κι ας βρίσκονται μακριά μας! Χρόνια πολλά σε κάθε σπιτικό εύχομαι. Και του χρόνου».
Του χρόνου όμως δεν θα έχει αυτή τη χαρά. Ο Θεός είχε άλλα σχέδια για τη χαροκαμένη μάνα. Σήμερα στις 13.00 το μεσημέρι στο νεκροταφείο της Νέας Ερυθραίας θα της πει το τελευταίο αντίο.

Η ταφή της θα γίνει δίπλα στην αδελφούλα της που τους άφησε ξαφνικά εκείνο το κρύο βράδυ του περασμένου Οκτωβρίου από ανακοπή καρδιάς, ύστερα από κρίση άσθματος, ασθένεια που την ταλαιπωρούσε από μικρή.

Ο τραγικός επίλογος είναι πως η Βέφα Αλεξιάδου, η οποία γνώρισε τόσες δόξες και μαζί με τον σύζυγό της Κώστα (πέθανε το 2006) είχε φτιάξει μια ωραία οικογένεια και αποκτήσει δύο υπέροχα κορίτσια, σήμερα έμεινε μόνη της, συγκλονισμένη από τα τραγικά γεγονότα της ζωής της.

Το τραγούδι για την Αντζυ από τον σύζυγό της

«Θυμάμαι ότι στον γάμο μας είχε θεομηνία, μα δεν μας ενδιέφερε καθόλου η μανία, δώσαμε όρκο ιερό με στην Αγια Σοφία. Πέφτανε δέντρα και κορμοί και στύλοι της ΔΕΗ, το χιόνι έπεφτε βαρύ σε όλη τη Σαλονίκη, κι ήσουν ντυμένη στα λευκά κι ήσουν εσύ η νύφη. (...) Το κόκκινο φουστάνι σου μου έφερνε μια ζάλη, λίγα στιχάκια έφτιαξα για να σου πω και πάλι, ευχή να κάνω τώρα δα πάντα μαζί να ζούμε, κι ως την επόμενη ζωή, που πάλι θα βρεθούμε». Αυτοί είναι οι στίχοι του τραγουδιού με τίτλο «Για την Αντζυ» που είχε γράψει ο Γιάννης Ντόντορος για την αγαπημένη του σύζυγο. Αλλωστε είναι μουσικοσυνθέτης και τραγουδιστής, κι εκείνη είχε υπογράψει αρκετές φορές τους στίχους σε δικά του τραγούδια. Οπως εκείνα στον δίσκο του με τίτλο «Μεταμόρφωση», όταν συνεργάστηκε με τον Τάκη Χρυσικάκο. Με χιόνι, όπως την ημέρα που παντρεύτηκαν, οι δρόμοι του Γιάννη και της Αντζυς θα χωρίσουν σήμερα το μεσημέρι για πάντα.

Το αναπάντεχο τηλεφώνημα και η γλυκιά ευχή

«Είναι ψέματα!» Αυτή ήταν η απάντηση της Βέφας Αλεξιάδου σε δημοσιογράφους τηλεοπτικού σταθμού που την ενημέρωσαν τηλεφωνικά για τον θάνατο της Αντζυ προκαλώντας σοκ στην απαρηγόρητη μαγείρισσα. Λίγες ώρες πριν από αυτό το «άκομψο» τηλεφώνημα η κυρία Βέφα έδινε τις ευχές της στην εγγονή της Χαρά για τη γιορτή της, μέσω facebook.

«Χαρούλα μου γλυκιά, αγαπημένη εγγονούλα μου, ξέρω πως το δώρο που σου κάνω σήμερα για τη γιορτή σου θα σου αρέσει, αφού αγαπάς τόσο τη λογοτεχνία κι αυτήν ετοιμάζεσαι να σπουδάσεις στην Αγγλία. Είναι το υπέροχο ποίημα "Αν" του Βρετανού λογοτέχνη και ποιητή Κίπλινγκ, που κλείνει στους στίχους του όλα όσα χαρακτηρίζουν τον αληθινό άνθρωπο» έγραψε η γνωστή μαγείρισσα όλο χαρά και συμπλήρωσε: «Εκείνο που μετράει στη ζωή δεν είναι ν' αποκτήσεις όλες τις γνώσεις και τη μόρφωση και τη σοφία του κόσμου, αλλά να καταφέρεις να γίνεις αληθινός άνθρωπος. Χρόνια πολλά, καλά, εποικοδομητικά, χαρούμενα, επιτυχημένα και ευτυχισμένα σού εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, με όλη μου την αγάπη».

Δήμητρα Δάρδα

Keywords
Αναζητήσεις
βέφα αλεξιάδου κόρες
Τυχαία Θέματα