«Καζαντζάκης» υπό την σκιάν της Ακροπόλεως

SHOWBIZ«Καζαντζάκης» υπό την σκιάν της ΑκροπόλεωςΤετάρτη, Οκτώβριος 5, 2016 - 14:09

Ο Αγγελος Σικελιανός, με στεντόρεια φωνή, απαγγέλλει το «Πνευματικό εμβατήριο» με φόντο τον Παρθενώνα. Ενα πλήθος καλοντυμένων ανδρών και γυναικών, οι οποίες κρατούν ομπρελίνα για να προστατεύσουν τη λευκή επιδερμίδα τους από τον ήλιο, τον παρακολουθεί με προσοχή.

Από την
Τεριάννα Παππά
Φωτό: Χρήστος Ζήνας

Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο Νίκος Καζαντζάκης. Νέος, όμορφος, αγέρωχος. Οι δύο «τεράστιοι» της ελληνικής γραμματείας συναντιούνται για πρώτη φορά και ανταλλάσσουν μερικές

κουβέντες.

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016, στον λόφο του Φιλοπάππου! Ο Νίκος Καρδώνης και ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, που υποδύονται τις δύο θρυλικές μορφές της ποίησης, περιμένουν υπομονετικά τις οδηγίες του Γιάννη Σμαραγδή και τον ήχο της κλακέτας για να ξεκινήσουν.

Η παρουσία των ντυμένων με κομψά ρούχα εποχής ηθοποιών ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για τους τουρίστες που βρέθηκαν στον λόφο του Φιλοπάππου, αφού δεν περίμεναν ότι θα συναντήσουν εκεί το καστ μιας ταινίας που φιλοδοξεί να κερδίσει το ελληνικό και το διεθνές σινεφίλ κοινό.

Η «Espresso» βρέθηκε στα γυρίσματα που έγιναν προχθές, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, στην Αθήνα, και κατέγραψε εικόνες του παρελθόντος τόσο αληθινές, ώστε θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα... ταξιδιού στον χρόνο!

Η παραγωγή του φιλμ «Νίκος Καζαντζάκης» είχε φροντίσει να υπάρχουν πολλά μπουκάλια με δροσερό νερό, αφού η ζέστη ήταν αφόρητη για μήνα Οκτώβριο και τα ρούχα, παρά το λινό ύφασμά τους, ζεστά. Επίσης, ένας πλούσιος μπουφές περίμενε τους ηθοποιούς και τους συντελεστές στο διάλειμμα, ώστε να πάρουν... δυνάμεις, αφού μετά τον λόφο του Φιλοπάππου θα ακολουθούσαν τα Προπύλαια.

«Αισθάνθηκα ευγνωμοσύνη»

«Φοβάμαι ότι αυτό που θα πω θα ακουστεί λίγο μεγαλόσχημο, αλλά είμαι απολύτως ειλικρινής: κάποια στιγμή ο Γιάννης Σμαραγδής μού είπε ότι έπρεπε να γράψω δυο λόγια για την ταινία, ώστε να τα δώσουμε στον Τύπο. Οταν κάθισα να το κάνω αισθάνθηκα πολύ μεγάλη ευγνωμοσύνη τόσο στον Γιάννη όσο και σε αυτό το θρυλικό πρόσωπο. Ευγνωμοσύνη, γιατί η ζωή μου είναι πολύ πλουσιότερη όχι επειδή παίζω τον Καζαντζάκη -αυτό είναι μια λεπτομέρεια-, αλλά γιατί βρίσκομαι μαζί του δύο χρόνια τώρα, από τότε που είπαμε με τον Γιάννη ότι θα κάνουμε αυτή την ταινία, κι έχω περάσει πολύ ωραία - τόσο, που πια το φιλμ είναι το τελευταίο κομμάτι του ταξιδιού και όχι το πρώτο» λέει στην «Espresso» ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, ο οποίος ενσαρκώνει τον Κρητικό λογοτέχνη σε νεαρή ηλικία.

Η ομοιότητά τους είναι εκπληκτική, ωστόσο ο ταλαντούχος ηθοποιός δεν στέκεται εκεί. «Η εξωτερική εμφάνιση δεν σημαίνει κάτι σπουδαίο. Η μελέτη για τον Καζαντζάκη δεν σταματά, γιατί πρόκειται για έναν δαίμονα, έναν άνθρωπο ο οποίος βρισκόταν σε έναν διαρκή “πυρετό”, και το έργο του είναι τόσο μεγάλο που προσπαθώ εδώ κι ενάμιση χρόνο να “ρουφήξω” όσο περισσότερο μπορώ και ακόμη δεν τα έχω καταφέρει».

Σε παράλληλο σύμπαν

Η σκιά της Ακρόπολης και η ιδιαίτερη «μαγεία» που έκανε τον θεατή να πιστεύει πως βρίσκεται σε ένα παράλληλο σύμπαν λειτούργησαν μυστηριακά. Δεν ξέραμε πού να πρωτοκοιτάξουμε: στο μόνιτορ, με την εικόνα την οποία θα δούμε στις σκοτεινές αίθουσες, ή στη ζωντανή δράση, όπου ένωσαν τις δυνάμεις τους δύο σπουδαίοι ηθοποιοί κι ένα πλήθος κομπάρσων που τους ακολουθούσε; Ολοι τους, πάντως, δούλευαν τόσο συντονισμένα, σαν να λειτουργούσαν κάτω από την «αόρατη μπαγκέτα» του βραβευμένου σκηνοθέτη, που έβγαλε από εκείνους τον καλύτερο εαυτό τους.

«Αισθάνομαι μεγάλη χαρά και τιμή που ο κύριος Σμαραγδής με επέλεξε για τον ρόλο του Σικελιανού. Είμαι ενθουσιασμένος και αγχωμένος που κουβαλάω μια τέτοια ευθύνη, γιατί είναι υπαρκτό πρόσωπο, μια τρομερή προσωπικότητα, ένας άγγελος και διάολος μαζί. Ενα παιδί περίεργο, που δεν ξέρεις αν λέει αλήθεια ή ψέματα, που “παίζει” πολύ με την έκφραση. Είναι απρόβλεπτος χαρακτήρας. Παθιάζεται και φλέγεται μαζί. Πιστεύει ότι μπορεί να αναστήσει νεκρούς» μας λέει ο Νίκος Καρδώνης, που βραβεύτηκε με τον σταυρό του Δημήτρη Χορν το 2005 για την ερμηνεία του στην παράσταση δραματοποιημένης ποίησης «Αυτό που δεν τελειώνει - Eκδοχή ΙΙ».

Εξαιρετικό καστ θα πλαισιώσει τους βασικούς πρωταγωνιστές

Το καστ που θα πλαισιώνει τους βασικούς πρωταγωνιστές είναι πραγματικά εξαιρετικό.

Στον ρόλο της Ελένης Καζαντζάκη θα δούμε τη Μαρίνα Καλογήρου, ενώ τον Γιώργη Ζορμπά θα υποδυθεί ο Θοδωρής Αθερίδης.

«Μητέρα» του Καζαντζάκη θα είναι η Μαρία Σκουλά, ενώ «πατέρας» του ο Αργύρης Ξάφης.

Τη Μελίνα Μερκούρη υποδύεται η μεταμορφωμένη Ζέτα Δούκα, τον καθηγητή Θεολογίας ο Πάνος Σκουρολιάκος, τον καθηγητή Φυσικής ο Ηλίας Λογοθέτης και τη χαροκαμένη Κρητικιά η Ερση Μαλικένζου.

Στον ρόλο της Ιτκα θα δούμε τη Γιούλικα Σκαφιδά, ενώ η Αμαλία Αρσένη (φωτό) θα ενσαρκώσει την Εύα Σικελιανού.

Ελ Γκρέκο θα είναι ο Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης, ενώ έναν ρόλο-έκπληξη έχει «κεντήσει» ο Γιάννης Σμαραγδής για τον Στάθη Ψάλτη.

Σε φιλική συμμετοχή στο καστ θα συναντήσουμε και την Ελληνοαμερικανίδα Anthoula Katsimatides.

Θυμίζουμε ότι η ταινία θα βγει στους κινηματογράφους το 2017, χρονιά η οποία ανακηρύχθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά Ετος Νίκου Καζαντζάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα