Μια «γροθιά»

ΥΓΕΙΑΜια «γροθιά»Πέμπτη, Απρίλιος 26, 2018 - 17:05

❱❱ Οι 85 σύλλογοι ασθενών αρχίζουν να οργανώνονται και στην Ελλάδα

Η ισχύς εν τη ενώσει» λέει το αρχαίο ρητό και φαίνεται ότι αυτή η στάση θα αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο για την ευρύτερη συνεργασία των 85 συλλόγων ασθενών που υπάρχουν στη χώρα μας προκειμένου να πετύχουν τη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων των υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών.

Στόχος των συλλόγων ασθενών είναι οι αρμόδιες επιτροπές που παίρνουν κρίσιμες αποφάσεις
για τη ζωή τους να μην αποφασίζουν ερήμην τους. Τέτοιες αποφάσεις αφορούν τα ποσοστά αναπηρίας, την εισαγωγή νέων, καινοτόμων φαρμάκων, την έναρξη κλινικών ερευνών και τη φαρμακευτική δαπάνη, την οποία βλέπουν με τρόμο να μειώνεται δραματικά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των Ελλήνων είναι, όμως, ότι δεν συνεργάζονται και αυτό το διαπιστώνουν και οι ίδιοι οι σύλλογοι των ασθενών, που ομολογουμένως, αν και διάσπαρτοι σε όλη τη χώρα, έχουν πετύχει πάρα πολλά και κυρίως κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης. Οι σύλλογοι ασθενών, βλέποντας ότι κάθε χρόνο μειώνονται οι δαπάνες για την υγεία, άρχισαν να οργανώνονται και από το 2013 ξεκίνησαν το Ετήσιο Συνέδριο των Ασθενών, στο οποίο πλέον γνωρίζονται μεταξύ τους ανταλλάσσουν απόψεις, ενώ ενημερώνονται για τις εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Οραμά τους πλέον είναι η Ενωση Ασθενών όλων των συλλόγων, αν είναι δυνατόν, όπως ακριβώς γίνεται και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τη Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων-Ιατρών (ΚΕΦΙ), που ιδρύθηκε το 2004 και είναι ένας από τους 35 συλλόγους καρκινοπαθών στη χώρα, ο ρόλος των συλλόγων ασθενών καλύπτει τρεις βασικούς τομείς: την κοινωνικοποίηση, την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, και τη συνεχή και υπεύθυνη εκπαίδευσή τους. Μέσα από την κοινωνικοποίηση οι ασθενείς γνωρίζονται, μοιράζονται τις εμπειρίες τους, δημιουργούν ομάδες που βιώνουν το ίδιο πρόβλημα και ψάχνουν από κοινού λύσεις.

Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει και η εκπαίδευση για τη σημασία της πρόληψης, της συμμόρφωσης και της σωστής χρήσης των φαρμάκων. Επιπροσθέτως, διψούν για διαρκή ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις στον τομέα της υγείας, τα νέα φάρμακα αλλά και τη διατροφή, την άσκηση, την ψυχολογία και όλα όσα μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Σε αυτόν τον τομέα βοηθούν τα ανοιχτά συνέδρια και οι ημερίδες που διοργανώνουν οι σύλλογοι ασθενών, με τη συμμετοχή γιατρών και φαρμακευτικών εταιριών.

Ενδεικτικό είναι το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών - Patients in Power Conference, το οποίο διοργανώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα από την οργανωτική επιτροπή 16 συλλόγων ασθενών, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανιών (ΠΕΦ) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Μία από τις προτάσεις που κατατέθηκαν αφορούσε την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2,3 δισ. ευρώ, μετά τον Αύγουστο του 2018, οπότε ολοκληρώνεται το καθεστώς της επιτροπείας, όπως τόνισαν εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, σημειώνοντας πως από το ποσό της δαπάνης θα πρέπει να εξαιρεθούν τα εμβόλια, τα «ορφανά» φάρμακα και τα αντιρετροϊκά σκευάσματα.

Βέβαια, κατά πόσο η πρόταση αυτή θα γίνει πράξη εξαρτάται από πολλούς οικονομικούς παράγοντες. «Εάν όμως η πίεση των συλλόγων είναι μαζική, τότε οι πιθανότητες προφανώς αυξάνουν και δεν θα υπάρχουν οι δραματικές ελλείψεις σε φάρμακα και η απίστευτη ταλαιπωρία στα νοσοκομεία, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού» μας είπε η Μαριάννα Λάμπρου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Σπάνιων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ).

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα