Μύθος το «shopping therapy» που τελικά σε εγκλωβίζει στη μοναξιά

Κάθε άλλο παρά «θεραπευτικές» ιδιότητες έχουν οι επιδρομές στα μαγαζιά, σύμφωνα με νέα έρευνα. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σικάγου χαρακτηρίζουν ούτε λίγο ούτε πολύ μύθο το λεγόμενο «shopping therapy», καθώς στην πραγματικότητα εντείνει μέσα μας το αίσθημα της μοναξιάς. Παρά το γεγονός ότι η αγορά ενός όμορφου αντικειμένου μπορεί να βελτιώσει προσωρινά τη διάθεσή μας, ιδιαίτερα αν νιώθουμε μοναξιά ή έχουμε τις μαύρες μας, στη συνέχεια μας κάνει να νιώσουμε ακόμη χειρότερα.

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, η απόπειρα θεραπείας

της μοναξιάς μέσα από το shopping δημιουργεί από μόνη της έναν φαύλο κύκλο κατά τον οποίο πηγαίνει κάποιος για ψώνια επειδή αισθάνεται μόνος, μετά νιώθει περισσότερο μόνος επειδή ψώνισε και τελικά συνεχίζει να ψωνίζει στην προσπάθειά του να θεραπεύσει τη μοναξιά του.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην «Journal of Consumer Research», ανέλυσε δεδομένα από 2.500 καταναλωτές για διάστημα έξι ετών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, ενώ η μοναξιά συμβάλλει στον υλισμό, οι δύο έννοιες έχουν αμφίδρομη σχέση. Ορίζοντας τον υλισμό ως τη «σημασία που δίνουν οι καταναλωτές στην απόκτηση και κατοχή υλικών αγαθών», η μελέτη υποστηρίζει ότι ο υλισμός μπορεί να περιορίσει τις κοινωνικές σχέσεις, αυξάνοντας το αίσθημα της μοναξιάς, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει τον υλισμό ως στρατηγική αντιμετώπισης.

Προτού βιαστείτε να πετάξετε τις πιστωτικές σας κάρτες, καλό είναι να έχετε κατά νου ότι ο παραπάνω φαύλος κύκλος δημιουργείται μόνο σε δύο υποκατηγορίες υλισμού. Στην περίπτωση που από την απόκτηση υλικών αγαθών εξαρτάται η ευτυχία κάποιου και στην περίπτωση που γίνεται χρήση των υλικών αγαθών για την αξιολόγηση της επιτυχίας κάποιου σε σχέση με τους άλλους.

Υπάρχει ωστόσο και μια τρίτη υποκατηγορία υλισμού, η οποία μειώνει το αίσθημα της μοναξιάς. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση που η αγορά ωραίων ή πολυτελών αντικειμένων κάνει κάποιον να αισθάνεται χαρούμενος. Παρομοίως, ενώ το αίσθημα της μοναξιάς έχει επίδραση στους πρώτους δύο τύπους υλισμού, δεν φάνηκε να επηρεάζει τον τρίτο.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα