Νέα ταλαιπωρία με τον ΕΝΦΙΑ!

ΠΟΛΙΤΙΚΗΝέα ταλαιπωρία με τον ΕΝΦΙΑ!Πέμπτη, Σεπτέμβριος 18, 2014 - 18:40

Δεν έχει τέλος το κουβάρι του ΕΝΦΙΑ και η ταλαιπωρία για χιλιάδες φορολογουμένους, καθώς νέες πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναφέρουν ότι ο συμψηφισμός των εκπτώσεων που προβλέπονται από τον ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα, τρίτεκνους, πολύτεκνους,

αναπήρους, κατόχους μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων κ.λπ., δεν θα γίνει πριν από το τέλος Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, έπειτα από 45 ημέρες αναζήτησης λύσεων στο χάος που έχει ανακύψει, πληροφορίες από τη ΓΓΔΕ ανέφεραν πως ο συμψηφισμός των εκπτώσεων που προβλέπονται από τον ΕΝΦΙΑ για χαμηλά εισοδήματα, τρίτεκνους - πολύτεκνους, αναπήρους, μη ηλεκτροδοτούμενα κ.λπ. θα γίνει στο τέλος Δεκεμβρίου.

Αυτό σημαίνει πως ευπαθείς κοινωνικές ομάδες καλούνται να καταβάλουν χωρίς εκπτώσεις τις δόσεις για τρεις μήνες (Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο), αλλά από την τέταρτη δόση και μετά θα πληρώνουν πολύ λιγότερα, επειδή θα αφαιρεθούν τα επιπλέον ποσά που κατέβαλαν με τις τρεις πρώτες «φουσκωμένες» δόσεις. Την ίδια περίοδο, στα τέλη Δεκεμβρίου δηλαδή, εκτιμάται πως θα γίνουν και οι αλλαγές στις δόσεις για όσους κάνουν τροποποιητικές (διορθωτικές) δηλώσεις στοιχείων ακινήτων Ε9 για τον ΕΝΦΙΑ του 2014.

Απαλλαγή

Παράλληλα, με απόφαση της ΓΓΔΕ κρίθηκε ότι απαλλάσσονται οι πολίτες από την υποχρέωση προσκόμισης του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ σε όλες τις συμβολαιογραφικές πράξεις, οι οποίες έχουν συνταχθεί έως και 31/12/2013, ακόμη και αν είχαν μεταγραφεί το 2014, αφού άλλωστε δεν ίσχυε πριν από την 1η Ιανουαρίου ο νέος φόρος. Ωστόσο, εννέα μήνες μετά την ισχύ του νόμου, η ΓΓΔΕ έδωσε και νέες οδηγίες για τις περιπτώσεις τροποποίησης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας που αφορά κοινόχρηστους χώρους ακινήτου, τονίζοντας πως πλέον δεν θα απαιτείται η προσκόμιση του πιστοποιητικού απ' όλους τους συνιδιοκτήτες, παρά μόνο από αυτούς που έχουν μεταβολή στις οριζόντιες ιδιοκτησίες ή στα ποσοστά συνιδιοκτησίας τους.

Την ίδια ώρα, στα δικαστήρια προσφεύγουν όλο και περισσότεροι πολίτες ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικός ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και σύντομα οι ενστάσεις για τον ΕΝΦΙΑ και την υπερφορολόγηση θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για πιλοτική δίκη. Στις προσφυγές των πολιτών τονίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι αντίθετος με το Σύνταγμα, το οποίο προβλέπει τη συμμετοχή του καθενός με βάση τις οικονομικές «δυνάμεις» του.

Σύμφωνα με τους προσφυγόντες, ο φόρος οδηγεί σε οικονομική καταστροφή, καθώς δεν λαμβάνει υπ' όψιν την οικονομική κατάσταση των πολιτών. Σημειώνεται ότι οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που θα εκδικαστούν από το ΣτΕ θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στο τι μέλλει γενέσθαι με τον φόρο, αφού θα δοθούν οι κατευθυντήριες και στα διοικητικά δικαστήρια, στα οποία θα οδηγούνται παρόμοιες υποθέσεις.

Ελενα Σολωμού

Keywords
Τυχαία Θέματα