Νέο φάρμακο μπλοκάρει το μελάνωμα

11:56 5/4/2014 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑΝέο φάρμακο μπλοκάρει το μελάνωμαΣάββατο, Απρίλιος 5, 2014 - 11:45

Ενα πολύ σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του μελανώματος έκαναν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα φάρμακο που μπλοκάρει τη μετάσταση, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες που υπάρχουν να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.


Ερευνητές του Πανεπιστημίου Rockefeller διαπίστωσαν ότι μια ουσία, που φέρει την ονομασία GW3965, έχει τη δυνατότητα να μειώνει τη χρήση των αιμοφόρων αγγείων από τους όγκους, τα οποία τους είναι απαραίτητα για να λαμβάνουν

αίμα και να αναπτύσσονται. Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, ο καρκίνος στα πρώτα του στάδια είναι θεραπεύσιμος σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει ακόμη και το 97%, ενώ στην περίπτωση που έχει γίνει μετάσταση, η δυνατότητα θεραπείας μειώνεται στο 15%.


«Για να θεραπευθεί το μελάνωμα θα πρέπει να προληφθεί η μετάσταση. Εντοπίσαμε έναν μοριακό στόχο και ένα φάρμακο που υπόσχεται να καταφέρει κάτι τέτοιο, αφού καταστέλλει την εξάπλωση του καρκίνου σε ολόκληρο το σώμα» ανέφερε η Nora Pencheva, βασική συντάκτρια της επιστημονικής έκθεσης. Ο μοριακός στόχος που αναφέρεται είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στον πυρήνα των κυττάρων σε ολόκληρο το σώμα και ανήκει στους υποδοχείς που αντιδρούν στις ορμόνες.


Η πρωτεΐνη αυτή μπορεί να ελέγξει την έκφραση των γονιδίων και επιπλέον έχει ήδη εξεταστεί ο ρόλος που παίζει στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, οι θεραπείες για κάποιους τύπους καρκίνου, όπως του μαστού και του προστάτη, περιλαμβάνουν παρόμοιους υποδοχείς, όμως ο συγκεκριμένος είναι ο πρώτος που εντοπίζεται για την καταπολέμηση του καρκίνου του δέρματος.


Το νέο φάρμακο δοκιμάστηκε σε ποντίκια με ανθρώπινα κύτταρα του μελανώματος και οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η εξέλιξη της μετάστασης στους πνεύμονες και στον εγκέφαλο μειώθηκε σημαντικά, ενώ παράλληλα οι όγκοι καταστέλλονταν. Στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell», οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η ανακάλυψη αυτή ίσως καλύψει ένα πολύ σημαντικό κενό που υπάρχει στις θεραπείες που χρησιμοποιούνται σήμερα για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου μελανώματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα