Οι νέες ταινίες

ΡΕΠΟΡΤΑΖΟι νέες ταινίεςΠέμπτη, Αύγουστος 18, 2016 - 17:36

Το καλοκαίρι μάς αποχαιρετά και μια γεμάτη εβδομάδα περιμένει τους σινεφίλ

Κάτω από το ηφαίστειο

Σκηνοθεσία: Τζον Χιούστον.
Πρωταγωνιστούν: Αλμπερτ Φίνεϊ, Ζακλίν Μπισέ, Αντονι Αντριους.
1939. Μία ημέρα από τη ζωή του Τζέφρι Φίρμιν, καθώς ο πόλεμος ξεσπάει στην Ευρώπη και στη μικρή πόλη του μεξικανικού Νότου γιορτάζεται η ημέρα των νεκρών. Ο Φίρμιν είναι ο Βρετανός πρόξενος, αλλά είναι αλκοολικός και απελπισμένος. Η αυτοκαταστροφική

συμπεριφορά του, όμοια με έναν παγκόσμιο χάρτη που καταρρέει, πηγάζει από τη λύπη που νιώθει για τον ετεροθαλή αδελφό του, Χιου, έναν ιδεαλιστή νομάδα, και την πρώην σύζυγό του, Ιβόν, που επέστρεψε με ελπίδες επανένωσης με τον Τζέφρι. Σε αυτό το αριστούργημα που ο Τζον Χιούστον γύρισε το 1984, ο σκηνοθέτης δημιουργεί θαυμάσιους, τραγικούς χαρακτήρες, όπως αυτός του μέθυσου πρόξενου, της πρώην γυναίκας του, που επιστρέφει κοντά του σε μια προσπάθεια αναβίωσης του έρωτά τους, και του ετεροθαλούς αδελφού του.

Σκοτεινές ψυχές



Σκηνοθεσία: Φραντζέσκο Μούντζι.
Πρωταγωνιστούν: Μάρκο Λεονάρντι, Πεπίνο Ματζότα, Φαμπρίτσιο Φερακάνε, Μπάρμπορα Μπομπούλοβα.
Τόπος δράσης, κάπου στην ιταλική επαρχία. Οπου ο Λέο τρέφει λίγο σεβασμό για τις απλοϊκές συνήθειες του πατέρα του - αντίθετα θαυμάζει τους δύο μαφιόζους θείους του και τον αστικό τρόπο ζωής τους. Οταν δε ο Λέο βάζει στο μάτι ένα τοπικό μπαρ μιας αντίπαλης οικογένειας, οι απερίσκεπτες κινήσεις του αναμοχλεύουν μια βεντέτα τριών γενεών. Επτά βραβεία Ντονατέλο κέρδισε αυτό το βραδυφλεγές δράμα, που θυμίζει περισσότερο τις κορυφαίες αμερικανικές ταινίες του είδους, παρά τις ιταλικές.

Ξημερώνει

Σκηνοθεσία: Μαρσέλ Καρνέ.
Πρωταγωνιστούν: Ζαν Γκαμπέν, Ζιλ Μπερί, Αρλετί, Μπερνάρ Μπλιέ.
Σε ένα πενταώροφο κτίριο, στη μέση μιας εργατικής γειτονιάς, ο Φρανσουά δολοφονεί τον Βαλεντίν και κλειδώνεται στο δωμάτιό του, στην κορυφή του κτιρίου. Σε λίγο συγκεντρώνεται πλήθος και καταφθάνουν αστυνομικές δυνάμεις που περιμένουν να ξημερώσει για να εφορμήσουν. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Φρανσουά ανατρέχει νοερά στο παρελθόν και ξετυλίγει το κουβάρι των γεγονότων που τον οδήγησαν στην παρούσα στιγμή. Ενα αριστουργηματικό φιλμ νουάρ παραγωγής 1939 που προβάλλεται σε επανέκδοση και μάλιστα σε κόπιες πλήρως ανανεωμένες.

Ολοι θέλουν από λίγο

Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ.
Πρωταγωνιστούν: Ζόι Ντόιτς, Τάιλερ Χέσλιν, Ράιαν Γκούσμαν, Γκλεν Πάουελ.
Τέξας, δεκαετία του '80. Εν μέσω παγκόσμιων αλλαγών, μια παρέα πρωτοετών κολεγιόπαιδων που παίζει μπέιζμπολ έρχεται σε επαφή με τις γνωστές κλίκες του αμερικανικού πανεπιστημίου, τα ατελείωτα πάρτι και το ίδιο το αμερικάνικο όνειρο. Ο Λινκλέιτερ είχε φιλμάρει παλιότερα το «Dazed and confused», μια ανάλογη ιστορία για τη δεκαετία του '70. Εδώ επαναλαμβάνει ουσιαστικά το ίδιο πείραμα και η ταινία του έχει ενδιαφέρον κυρίως γιατί αντιλαμβάνεται κανείς την πιο έντονη βιωματική σχέση του σκηνοθέτη με την εν λόγω δεκαετία. Διασκεδαστική, όπως και να έχει.

Η βασίλισσα της ερήμου



Σκηνοθεσία: Βέρνερ Χέρτζοκ.
Πρωταγωνιστούν: Νικόλ Κίντμαν, Τζέιμς Φράνκο, Ντέμιαν Λιούις.
Βασισμένη στην αληθινή ιστορία της Γερτρούδης Μπελ, συγγραφέως, αρχαιολόγου και απεσταλμένης των μυστικών υπηρεσιών της βρετανικής αυτοκρατορίας. Στις αρχές του 20ού αιώνα, μια Βρετανίδα αρχαιολόγος μεταβαίνει ως διπλωματική ακόλουθος στη Μέση Ανατολή. Εκεί θα ζήσει την επικίνδυνη ζωή της ερήμου, θα γνωρίσει τον έρωτα και τελικά θα συνεργαστεί με τη Μεγάλη Βρετανία ως κατάσκοπος. Ο Βέρνερ Χέρτζοκ φιλμάρει όλο αυτό το στόρι με αβρότητα που παραπέμπει σε τηλεοπτική μίνι σειρά. Δεν του το 'χες.

Μπάτε, σκύλοι, αλέστε



Σκηνοθεσία: Κρις Ρενό, Γιάροου Τσένεϊ
Ο σχεδιαστής Κρις Μελεντάντρι των «Εγώ ο Απαισιότατος» και «Minions» φέρνει στη μεγάλη οθόνη τις περιπέτειες μιας ομάδας τετράποδων και συγκεκριμένα του Μαξ, του Δούκα, της Γκίτζετ, της Κλόη και του Μελ, που από τη θαλπωρή των διαμερισμάτων τους, στην καρδιά του Μανχάταν, βρίσκονται ξαφνικά στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Κι όλα αυτά εξαιτίας του ανταγωνισμού που γεννιέται ανάμεσα στον «κατοικίδιο» Μαξ και τον Δούκα, όταν η γλυκιά ιδιοκτήτρια του Μαξ ξαφνικά τού φέρνει τον αδέσποτο Δούκα στο σπίτι. Η ιδέα είναι έξυπνη, το σκίτσο εστιάζει στις ξεκαρδιστικές αντιθέσεις (ένα καλοχτενισμένο κανίς που εκτονώνεται ακούγοντας heavy metal, για παράδειγμα) και γενικά οι μικροί θα καλοπεράσουν. Με τις φωνές των Λούις Σ. Κ., Ερικ Στόνστριτ, Λέικ Μπελ, Κέβιν Χαρτ, Ελι Κέμπερ, Τζένι Σλέιτ, Στιβ Κούγκαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα