Στην Ελούντα ο «χρυσός» Σαουδάραβας

13:28 9/8/2014 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖΣτην Ελούντα ο «χρυσός» ΣαουδάραβαςΣάββατο, Αύγουστος 9, 2014 - 13:00

Στην Κρήτη βρίσκεται από χθες ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ, που θεωρείται ο Αραβας με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως!

Ο πρίγκιπας της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, επικεφαλής του κολοσσού Kingdom Holding Company και βασικός μέτοχος του ομίλου Four Seasons

(ο οποίος, μάλιστα, πέρυσι είχε προχωρήσει σε μήνυση κατά του «Forbes» με το επιχείρημα πως η περιουσία του ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που αναφερόταν στις λίστες του γνωστού αμερικανικού περιοδικού), κατέφθασε στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» με το πολυτελές ιδιωτικό του αεροπλάνο και στη συνέχεια μετέβη στην Ελούντα, όπου αναμένεται να καταλύσει σε υπερπολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα στο Elounda Beach.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως, εξαιτίας της αυξημένης κίνησης στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου λόγω τουριστικής περιόδου, οι Αρχές αναζητούσαν λύση στο πρόβλημα στάθμευσης του πριγκιπικού αεροσκάφους, καθώς ήταν δύσκολο να βρεθεί διαθέσιμος ελεύθερος χώρος.

Η επίσκεψη του 59χρονου δισεκατομμυριούχου συνδέεται με το ενδιαφέρον που έχει εκφράσει για μεγάλες επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων η ανάληψη διαχείρισης των δύο ξενοδοχειακών μονάδων του Αστέρα Βουλιαγμένης, καθώς και επενδύσεις στην Κρήτη. Αλλωστε, τον περασμένο Μάιο ο Σαουδάραβας κροίσος είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, παρουσία της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη, του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη αλλά και υψηλόβαθμων παραγόντων του Αμπού Ντάμπι. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της περσινής του επίσκεψης το ΤΑΙΠΕΔ και το Invest In Greece τού είχαν παρουσιάσει κατάλογο ακινήτων και ξενοδοχείων προς παραχώρηση και πώληση. Εξάλλου στη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου του «Economist», με τίτλο «Ευρώπη και αραβικός κόσμος: η προοπτική επενδύσεων για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας», ο ίδιος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα στελέχη μας στη Four Seasons είναι ήδη σε σοβαρές επαφές και συζητήσεις προκειμένου να αναλάβουμε τη διαχείριση των δύο ξενοδοχείων του Αστέρα».

Για τον λόγο αυτό άλλωστε η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη βρίσκεται ήδη στο νησί, όπου αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου με τον πρίγκιπα Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ, αφού η κυβέρνηση αποδίδει τεράστια σημασία σε αυτή την επίσκεψη. Εξάλλου, εκτός από τον Αστέρα Βουλιαγμένης, ο πρίγκιπας της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας ενδιαφέρεται για ένα ακόμη παραθεριστικό ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Αττική, το «Grand Resort Lagonissi», που ανήκει στον ΕΟΤ και έχει μισθωθεί στον Ομιλο Μαντωνανάκη.

Ο κροίσος που μήνυσε το «Forbes» γιατί τον έβγαλε φτωχότερο

Ιδρυτής του κολοσσού Kingdom Holdings και με συμμετοχή σε εταιρίες μεγαθήρια, όπως η Citigroup, η Apple και η News Corporation, ο μεγαλομέτοχος του ομίλου Four Seasons Hotels and Resorts φιγουράρει στην 32η «χρυσή» θέση της λίστας του «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, αφού η προσωπική του περιουσία ξεπερνάει κατά πολύ τα 20,2 δισ. δολάρια. Ο ίδιος έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα ξενοδοχεία και ελέγχει το μετοχικό ποσοστό των πολυτελών «George V» στο Παρίσι και «Savoy» στο Λονδίνο. Το 2012 εξαγόρασε μετοχές του twitter αξίας 300.000.000 δολαρίων, που σήμερα κοστίζουν περισσότερο από 1 δισ. δολάρια. Κάτοχος του 80% της Rotana, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον χώρο των media της Μέσης Ανατολής, ο Σαουδάραβας κροίσος το 2013 είχε κάνει μήνυση στο «Forbes» με το επιχείρημα ότι η περιουσία του είναι πολύ μεγαλύτερη από 20 δισ. δολάρια! Πάντως, σύμφωνα με το Bloomerg, η περιουσία του εγγονού του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας υπολογίζεται στα 31 δισ. δολάρια!

Ο ίδιος έχει μεγάλη αδυναμία στα πολυτελή αεροσκάφη και είναι κάτοχος ενός Boeing 747, ενός Airbus 321 και ενός Hawker Siddeley 125. Επιπλέον, είναι ιδιοκτήτης δύο εντυπωσιακών σούπερ γιοτ, του «New Kingdom 5KR», που έχει μήκος 173 μέτρων και το απέκτησε το 2010 αντί 500.00.000 εκατομμυρίων δολαρίων και ενός... μικρότερου, μήκους 85,9 μέτρων, που έχει κάνει και κινηματογραφικό πέρασμα από την ταινία «Ποτέ μη λες ποτέ» του Τζέιμς Μποντ!

Ανδρέας Αξιώτης

Keywords
Τυχαία Θέματα