Τα πέντε αγκάθια για τη συμφωνία!

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤα πέντε αγκάθια για τη συμφωνία!Δευτέρα, Φεβρουάριος 16, 2015 - 16:59

Σε αδιάκοπο «μπρα ντε φερ» επιδίδεται η κυβέρνηση με τους δανειστές, στην προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για το νέο μεταβατικό σχέδιο ανάπτυξης. Με ασφυκτικά χρονικά περιθώρια η ομάδα κρούσης της ελληνικής κυβέρνησης θέτει στους εταίρους πέντε «κόκκινες» γραμμές και μένει αμετακίνητη στα «ναι» και τα «όχι» της. Δεν είναι διαπραγματεύσιμα για την κυβέρνηση τα εργασιακά, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι ιδιωτικοποιήσεις, με την

Αθήνα να υποστηρίζει ότι πρόκειται για πολιτικές που απέτυχαν. Η κυβέρνηση επιθυμεί τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος όπως αυτή είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση και προέβλεπε νέες μειώσεις στις επικουρικές, ενώ διατηρεί άκαμπτη στάση σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις από το Δημόσιο.

Το πλεόνασμα

Στοίχημα για την κυβέρνηση παραμένει να καταφέρει να πείσει τους δανειστές να περιοριστεί το πλεόνασμα του 2015 στο 1,5%, αντί του 3%, επικαλούμενη την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το βράδυ του Σαββάτου ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των δανειστών στις Βρυξέλλες.

Οσον αφορά τα σημεία όπου υπάρχει διαφορά φάσης, όπως αναγνωρίζει και το Μέγαρο Μαξίμου, είναι οι αλλαγές που έχουν επέλθει στο δημόσιο σύστημα υγείας, οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, το συνταξιοδοτικό σύστημα κ.ά.

Πηγές της Κομισιόν διευκρίνιζαν ότι δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση, αλλά για ανταλλαγή απόψεων με στόχο την καλύτερη κατανόηση της κάθε πλευράς, με σκοπό το Eurogroup να ξεκινήσει με τις δύο πλευρές να γνωρίζουν η μία τις προτάσεις της άλλης.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση αυτό που τονίζουν κύκλοι της κυβέρνησης όσον αφορά την κρίσιμη σημερινή συνεδρίαση και το πρόγραμμα-γέφυρα είναι πως «δεν έχει καλυφθεί όλος ο δρόμος μέχρι τη συμφωνία, αλλά έχουν γίνει σοβαρά βήματα».

Για το μόνο που φαίνεται ότι συμφωνούν η νέα κυβέρνηση με τους δανειστές είναι στα θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της μεταρρύθμισης στη Δημόσια Διοίκηση.

Τι ζητεί η Αθήνα

Εν όψει του σημερινού Eurogroup και με πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και άλλη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, πέραν της προγραμματισμένης, αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνεί σε τεχνική παράταση και δίνει πολύ μεγάλη σημασία στις διατυπώσεις περί «extension».

Επίσης, δεν ζητεί την τελευταία δόση από τον ESM (7,2 δισ. ευρώ), αλλά την επιστροφή κερδών ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων κατά 10 δισ. ευρώ (από οκτώ δισ. ευρώ προηγούμενο αίτημα και πλαφόν σήμερα στα 15 δισ. ευρώ).

Ακόμη, ζητεί τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ προς χρήση για την πλήρη εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και, τέλος, θέλει μείωση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ από 3% και 4,5% του ΑΕΠ, που ισχύει για τα έτη 2015-2016.

Ελενα Σολωμού

Keywords
Τυχαία Θέματα